NASA: Ay toprağı ve hamamböceklerimizi geri verin

Ürünler Neil Armstrong'un Ay'a ilk kez ayak bastığı Apollo 11 görevinde toplanmıştı

Entomolog Marion Brooks'un 2007'de hayatını kaybetmesinin ardından bu malzemeler 10 bin dolara kimliği açıklanmayan bir kişiye satılmıştı (AP)

NASA, Apollo 11 görevinde toplanmış Ay toprağı örnekleri ve hamamböceklerinin geri verilmesini istiyor. 

Ajans, uzay görevlerine ait çeşitli nesnelerin satışıyla ilgilenen RR Auction firmasına 15 Haziran'da mektup göndererek açık artırmanın durdurulmasını talep etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Firma tarafından perşembe yapılan açıklamada regolit diye de bilinen toprak ve hamamböceklerinin satışının iptal edildiği duyuruldu.

Neil Armstrong'un Ay'a ilk kez ayak bastığı görevde toplanan toprak, yıllar önce bir deney için hamamböceklerine yedirilmişti.

Bilim insanları 1969'da gerçekleşen görevin bitiminde Dünya'ya dönen astronotları ve beraberinde getirdikleri tüm nesneleri bir karantina tesisinde incelemeye almıştı.

21 günlük karantina sırasında astronotlar tıbbi muayeneye tabi tutulurken, regolit tanecikleri de hamamböcekleriyle temas ettirilmişti.

Deneyin amacı Ay tozlarına temas eden ve bunları yiyen hayvanların nasıl tepki vereceğini görmekti.

Karantina süresi sona erdikten sonra NASA, Ay tozunu yutmuş hamamböceklerini daha fazla incelemek için St. Paul Üniversitesi'nden entomolog Marion Brooks'la anlaşmıştı.

Brooks bu hayvanlarda hiçbir kötü etki tespit edememişti. Hamamböceklerinin sindirdiği Ay tozu da hayvanların bağırsaklarından çıkarılmış ve küçük bir cam şişeye yerleştirilmişti.

Ancak bu ürünler NASA'ya bir daha hiç dönmemiş, bunun yerine Brooks'un evinde sergilenmişti. Brooks'un kızıysa toprağı ve böcekleri 2010'da satmıştı.

RR Auction ürünlerin açık artırmaya çıkarıldığını geçen ay duyurmuştu.

Satışta 400 bin dolara ulaşılacağını öngören firma, NASA'nın engeline takıldı. Uzay ajansı, ürünlerin kendilerine ait olduğunu ve izinsiz kullanılamayacağını bildirdi.

NASA, 22 Haziran'da gönderdiği bir başka mektupta RR Auction'ın, ürünlerin iadesi için mevcut sahibiyle işbirliği yapmasını istedi.

 

Independent Türkçe, AP, Futurism

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU