Tatil maliyeti yükselince yazlıkçı akrabaların hatırı daha fazla sorulur oldu

Pahalılık tatil planlarını da sekteye uğratıyor. Turizmciler Deliveli ve Balıkçı, maliyetlerden dolayı tatil sürelerinin kısalacağını ya da iptal olacağını söyledi. Polatoğlu ise yazlıkçıların yakınlarınca bu aralar daha çok arandığını ifade etti

Turizmin gözde mekanlarından Bodrum'dan bir manzara / Fotoğraf: AA

Okullar tatile girip havalar da ısınınca çalışanlar ve aileler yorgun geçen ayların ardından tatil planlarını yapmaya başlar.

Türk toplumu, geçmişte tatil denildiğinde çoğunlukla bunu memleketine veya köyüne gitmek olarak bilir ve yaşardı.

Ancak 1970'li yıllardan itibaren yazlıklara, 1980'lerin sonlarından itibaren de tatil beldelerindeki otellere, pansiyonlara gitme alışkanlığı edinildi.

Hatta 2000'lerle birlikte imkanı olan gözünü yurtdışı tatillerine dikti.

Pahalılık iç turizmi vurabilir

Pandemi süreci hariç bu kazanılan alışkanlıklarda yıllar içinde pek ciddi değişiklik olmadı. Taa ki bu yıla kadar.

Artan hayat pahalılığı nedeniyle özellikle ücretli kesim için geçinmenin zorlaşmasıyla birlikte bugünlerde iç turizmin nasıl olacağı daha fazla merak konusu oluyor.

Medyaya yansıyan haberlere göre durum iç açıcı görülmüyor. Peki gerçekten durum ne? Turizm faaliyeti yürüten isimler cevapladı. 

 

cempolatoğlu.jpg
Cem Polatoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"4 kişilik bir ailenin, 5 yıldızlı otelde bir haftalık tatil için arabayı satması lazım" 

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu'na göre 4 kişilik bir Türk ailesinin, Türkiye'de 5 yıldızlı bir otelde bir hafta tatil yapması için ciddi miktarları gözden çıkarması gerekiyor. 

"Gözden çıkarılması gereken miktar nedir?" diye sorduğumuz da ise Polatoğlu konuya esprili yaklaşıp lafı uzatmadan "Arabayı satması lazım. Ortalama 40 bin lirayı gözden çıkarması gerekir. 3 yıldızlı bir otele giderse bu miktar 20 bin lirayı bulur. Tabii her iki durumda da yol masrafları hariç" şeklinde cevap verdi. 

 

 

otel.jpg
Beş yıldızlı otellerin fiyatları orta gelirlileri zorlayacak düzeyde / Fotoğraf: AA

 

"Dar gelirlinin umudu pansiyonlar da umut vermiyor"

Bodrum'da kahvaltı vermeyen pansiyonlardaki oda fiyatlarının bile günlük 1500 liralara ulaştığını kaydeden Polatoğlu, "Bir aile gelip bir pansiyon odasına sıkışıp tatilini yapabilir ama günde iki öğün yeseler yine maliyet ciddi oranlara çıkabilir. Bir hamburger menü bile ortalama 100 liradan satılıyor" diye konuştu. 

Polatoğlu, Bodrum gibi popüler tatil beldelerindeki yazlıkların da cep yaktığını aktararak, "Yeri, bölgesine ve konumuna göre fiyatları değişse de ortalama kalitede bir yazlığın sezon sürecinde aylık bedeli 40 bin lirayı buluyor" ifadelerini kullandı. 

"Daha ekonomik tatil isteyen eylül-ekim-kasıma rezervasyon yapsın"

Durum böyle olunca akıllara "peki Türkler hiç mi tatil yapamayacak" sorusu geliyor. 

Polatoğlu'na göre daha ekonomik bir tatil yapmak isteyenler için de formül bulunabilir.

Turizmci Polatoğlu'nun bu konudaki görüşü ise fiyatların düştüğü eylül-ekim-kasım aylarını tercih edenler için şimdiden rezervasyon yapmaları yönünde.

Ancak bu ayları tercih edenlerin iş ve aile durumunun buna uygun olması lazım.

Çünkü okulların açık olduğu bu aylar özellikle çocuklu ailelerce tercih edilmiyor.

 

yazlıklar.jpg
Yazlık kiraları da cep yakıyor / Fotoğraf: AA

 

"Ülkede turizm iyiyse sıradan insanlar için o yıl turizm kötüdür"

Polatoğlu'na göre turizmde fiyatların yüksek olmasının bir nedeni de ülkedeki pahalılık dışında dış turizmin şu an için iyi olması.

Turizmde basit bir denklem olduğunu kaydeden Polatoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'de turizm iyiyse yani çok yabancı turist geliyorsa fiyatlar yükseleceğinden o yıl orta ve dar gelirliler Türkler için turizm kötü gidiyordur. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Örneğin Yunanistan'da turizmde fiyatlar geçen seneye göre yüzde 25-30 arttığından ve daha çok yabancı turist geldiğinden orta gelirli bir Yunanlı aile de bu yıl ülkesinde tatili daha pahalı yapacak." 

"İnsanlar yazlığı olan yakınlarının kapısını daha çok çalacak"

Cem Polatoğlu, son olarak yazlıkları olanlara dair bir izlenimini, "Çevremden gözlemlediğim, duyduğum kadarıyla yazlıkçıların bu aralar telefonları her zamankinden daha çok çalıyor, yakınlarınca hatırları daha fazla soruluyor. Tatile gitme şansı olmayan, yazlığı da olmayanlar en azından bir süre yazlığı olan akrabalarını ziyaret etmek isteyebilirler. Türk toplumu misafirperverdir ancak malum hayat o kadar pahalı ki akrabalık ilişkileri sıkı olan yazlıkçıların da işi zor" sözleriyle aktardı. 

 

mustafadeliveli.jpg
Mustafa Deliveli / Fotoğraf: turizmajansi.com

 

"Gelenler azaldı, gelecekler daha kısa kalacaklar"

Türklerin yurtiçinde en çok tercih ettiği illerin başında bilindiği gibi Muğla ve Aydın bölgesi geliyor.

Güney Ege Turizm Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Deliveli, geçen Ramazan Bayramı'nda Türk turist sayısının geçmiş yıllara göre daha az olduğunu ifade etti.

Bundan sonraki sürece dair beklentinin gelişlerin süreceği ancak Türk turistlerin kalış sürelerinin azalacağını dile getiren Deliveli, "Eskiden gelen bir hafta kalıyordu bundan sonra gelenler 3-4 gün kalacak" dedi. 

Deliveli, erken rezervasyon yaptıranların tatillerini yapmakta sorun yaşamayacağını ancak tatilini yeni planlayanların artan fiyatlar karşısında planlama yapmakta zorlanacağını kaydetti.

"Otellerin gideri arttı, turist sayısı yükselse bile karlılık düşecek"

Pahalılığın otellerin giderlerini oldukça artırdığını vurgulayan Deliveli, "Bir misafirin maliyeti 25-30 avrolara çıktı. Turist sayısı olarak 2019'un yüzde 80 oranlarına ulaşsak bile kar oranımızın 2019'un çok daha altında olacağını düşünüyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

 

sedatbalıkçıyeni1.jpg
Sedat Balıkçı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Erken rezervasyon yaptıranlar tatilini yaptı, geri kalanın büyük bölümüne geçmiş olsun"

Bodrum'da otel işletmeciliği yapan Sedat Balıkçı da "Türkler bu sene tatil yapamayacak mı" sorumuza "Erken rezervasyon yaptıranlar tatilini yaptı, geri kalanın çok büyük bölümüne geçmiş olsun" diye cevap verdi. 

 

tatil.jpg
Hayat pahalılığı çok kişinin tatil planlarını sekteye uğratıyor / Fotoğraf: AA

 

"3-4 yıldızlı otellere ve apartlara gidenler çok zorlanacak"

Balıkçı kısa cevabının nedeni şöyle anlattı:

4 yıldızlı mütevazi bir otelim var. Biz bile kasım ayından beri üçüncü zammımızı yaptığımız halde yine maliyetlere yetmiyor. Siz arabanızla kalkıp Bodrum'a gelmeye çalışsanız geçen yıl fullediğiniz deponun bu seneki rakamı 3,5 katını ödeyeceksiniz. Geçen yıl Hatay'dan ziyaretime gelen bir akrabam otobüse 150 lira öderken şu an 650 lira. Tabii ki durumu iyi olan veya paradan para kazananlar için bir dert yok. Onlar yine gidip 5 yıldızlı otellerde tatilini yapacak. Ama ücretli çalışan veya orta gelirli tatilci kesimi yani özellikle 3 ve 4 yıldızlara ya da apartlara gelen insanlar çok zorlanacak, tatile gelemeyecek.

"Turizm, 2021 ile kıyaslanırsa iyi, 2019 kıyaslayınca iyi değil"

Balıkçı, turizmin bu sezon çok iyi olduğu yönündeki yorumların da gerçeği yansıtmadığını öne sürerek "Yurtdışından da beklenen sayıda turist gelmiyor. Şimdi kalkıp 2022'yi 2021 ile kıyaslarsanız 'evet turizm coştu' diyebiliriz. Ama 2019 ile kıyaslarsanız hem sayı hem de karlılık olarak gerideyiz. Bu yıl birçok otel işletmecisi kar yapmayı unutsun" değerlendirmesinde bulundu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU