Tesla hissedarından Elon Musk'a "toksik işyeri kültürü" davası

"Finansal hasar yarattı ve firmanın itibarını zedeledi"

Milyarder iş insanı Elon Musk, sosyal medya platformu Twitter'ı yaklaşık 44 milyar dolara satın almasıyla da gündem olmuştu (Reuters)

Elektrikli otomobil devi Tesla'nın hissedarlarından biri, şirketin CEO'su Elon Musk'a işyerinde ayrımcılık yapılmasına ve toksik bir kültür oluşmasına neden olduğu gerekçesiyle dava açtı.

Solomon Chau, perşembe günkü açıklamasında "Tesla ırkçılık, cinsiyetçilik ve kendi çalışanlarına yönelik ayrımcılık üzerine kurulu toksik bir işyeri kültürü yarattı" dedi.

Yatırımcı, bu atmosferin yıllardır kademeli olarak geliştiğini ve son dönemde iyice görünür hale geldiğini savunarak, "Tesla'nın toksik işyeri kültürü finansal hasar yarattı ve firmanın itibarını onarılamaz şekilde zedeledi" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chau'nun açtığı davada, Musk'ın yanı sıra Tesla yönetim kurulundaki 11 kişinin, işyerinde yaşanan ayrımcılık ve tacizlerle ilgili gerekli adımları atmadığı savunuldu.

Tesla'nın, Kaliforniya eyaletindeki Fremont şehrinde yer alan fabrikada çalışırken ırkçılığa maruz kaldığı gerekçesiyle dava açan siyahi işçi Owen Diaz'a ekimde 137 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verilmişti. Bu miktar daha sonradan şirketin itirazı üzerine 15 milyon dolara indirilmişti.

Şirket geçen yıl da siyahi işçi Melvin Berry'e yine ırkçılık nedeniyle 1 milyon dolar tazminat vermişti.

Ayrıca firma hakkında kadın işçiler tarafından açılan 8 cinsel taciz davası daha var.

Saadet zinciri davası

Musk'a bir dava da bir Dogecoin yatırımcısından geldi. New York Güney Bölge Mahkemesi'ne perşembe günü sunulan şikayette, davacı Keith Johnson, Musk ve şirketleri Tesla'yla SpaceX'i Dogecoin'in fiyatını yükseltmek için yasadışı bir şantaj girişiminin parçası olmakla suçladı.

"Dogecoin Kripto Piramit Şeması"yla dolandırıldığını iddia eden Johnson, zararına karşılık 258 milyar dolar tazminat talep etti.

Piramit şeması veya piramit satış sistemi, bir mal varlığı veya para ortaya konularak katılımcının sisteme dahil edildiği ve başka katılımcılar bulması koşuluyla mal varlığı veya para kazanacağının vadedildiği bir dolandırıcılık yöntemi olarak biliniyor. Bu yöntem halk arasında "saadet zinciri" ismiyle de anılıyor.



Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU