BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet: Sincan'da Uygurlarla görüşemedim

Çin ziyareti nedeniyle tepki toplayan Michelle Bachelet, ağustos sonunda görevi bırakacağını da söyledi

Uygurlar, Çin'e karşı 1 Ekim 2021'de İstanbul'da protesto gösterisi düzenlemişti (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Çin’deki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne ziyaretinde Uygurlarla görüşemediğini söyledi.

Bachelet, çarşamba günü Cenevre’deki 50. İnsan Hakları Konseyi’nde yaptığı açıklamada, Çin’in insan hakları ihlalleriyle suçlandığı Sincan’a yaptığı ziyaret sırasında kısıtlamalarla karşılaştığını belirtti.

Ziyareti boyunca kendisine Çin hükümetine bağlı yetkililerin eşlik ettiğini söyleyen Bachelet, "Eğitim kampı diye nitelenen Kaşgar hapishanesini ziyaret ettim. Fakat gözaltında tutulan Uygurlarla ya da onların aileleriyle görüşemedim" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bachelet, böyle bir durumla karşılaşabileceğini tahmin ettiğini söyleyerek "ziyareti öncesinde ülke dışındaki bazı eski mahkumlarla ve aileleriyle görüştüğünü" ifade etti. 

Öte yandan özellikle Kovid-19 tedbirleri kapsamında Sincan’da kısıtlamalarla karşılaştığını belirten Bachelet, Çin yönetiminin önemli bakanlıklar, hukuki merciler, iş insanları ve akademisyenler de dahil görüşmek istediği tüm kurum ve kişilerle temas kurabilmesini sağladığını söyledi. 

Bunun yanı sıra BM yetkilisi, ağustos sonunda görevinin sona erdiğini ve bir 4 yıllık süre daha talep etmeyeceğini, görevi bırakacağını açıkladı.

Ziyaret tepki toplamıştı

Çin, Sincan'da zorla çalıştırma, işkence ve "yeniden eğitim kampı" adı altında alıkoyma suçlamalarıyla karşı karşıya. İnsan hakları örgütleri, bölgedeki yaklaşık 1 milyon kişinin zorla toplama kamplarına ve hapishanelere yerleştirildiğini öne sürüyor. ABD de Uygurlara yönelik muameleyi "soykırım" olarak niteliyor.

Bachelet, 23-28 Mayıs'taki ziyareti öncesinde insan hakları gruplarından tepki toplamıştı.
 


Sincan Uygur Özerk Bölgesi, İç Moğolistan Özerk Bölgesi, Tibet ve Hong Kong'dan aktivistlerin de yer aldığı 230 hak grubu, Bachelet’ye istifa çağrısı yapmıştı.

Avrupa, ABD ve Avustralya'dan 39 akademisyense yayımladıkları açık mektupta ziyaretten derin rahatsızlık duyduklarını belirtmişti. 

18 ülkeden 40 siyasetçinin yer aldığı InterParliamentary Alliance on China (Çin Politikası İçin Uluslararası Parlamento İttifakı) adlı grup da 20 Mayıs'taki açıklamasında Bachelet'nin ziyaretinin kendisinin güvenilirliğine zarar vereceğini savunmuştu.

Grup, Pekin'in koronavirüs kısıtlamalarını kullanarak ziyaretin özgürce gerçekleşmesini engelleyebileceğini de öne sürmüştü.

ABD ise "Çin Komünist Partisi'nin bütünlüklü bir inceleme için gerekli izinleri sağlamayacağını belirterek ziyaretten derin endişe duyduklarını" açıklamıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU