İran'ın Türkiye'deki İsrailli turistleri kaçırma planına dair yeni detaylar ortaya çıktı

Operasyonun Mossad-MİT işbirliğiyle engellendiği bildirilmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog, 9 Mart'ta Ankara'da ikili ilişkileri geliştirmek için bir görüşme düzenlemişti (AFP)

Mossad-MİT işbirliğiyle engellendiği öne sürülen, İran'ın Türkiye'deki İsrailli turistleri kaçırma planına dair detaylar ortaya çıktı.

İsrailli medya kuruluşu Channel 13'ün aktardığına göre kimlikleri açıklanmayan bir çift, çarşıda alışveriş yaparken üst düzey bir İsrailli yetkiliden telefon aldı.

Yetkili, çifte otellerine geri dönmemelerini, orada İranlı suikastçıların saldırısına uğrayabileceklerini söyledi.

Telefon görüşmesinden kısa süre sonra 10 İsrailli güvenlik görevlisi çarşıya giderek çifti aldı ve doğrudan havalimanına götürdü.

Çiftin nerede alışveriş yaptığı açıklanmazken, kadının ve eşinin oteldeki eşyalarını bile almaya fırsat bulamadan uçağa bindirildiği, İsrail'e döndüklerinde de yetkililer tarafından yaşananlarla ilgili sorguya alındığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu çiftin neden hedef alındığına dairse bir açıklama yapılmadı.

İsrail basınında pazar günü çıkan haberlerde İran'ın Türkiye'de yaşayan İsraillileri hedef aldığı, Mossad'ın sağladığı bilgilerle geçen ay harekete geçen MİT'in saldırıyı durdurduğu yazılmıştı.

İsrail, İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Albay Hasan Sayad Hüdayi'nin 22 Mayıs'ta öldürülmesinin ardından Tahran'ın İsraillilere yönelik "intikam saldırısı" tehdidinin arttığını öne sürmüştü. İran ise suikasttan İsrail'i sorumlu tutmuş ve karşılık vereceğini bildirmişti.

Ayrıca söz konusu kaçırma girişiminin ve Mossad-MİT işbirliğiyle düzenlenen operasyonun Hüdayi'nin ölümünden önce yapıldığı ifade edilmişti.

Pazartesi günü İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Türkiye'deki İsraillilerin en kısa sürede ülkelerine dönmesi gerektiğini duyurmuştu.

Lapid, İran ajanlarının öldürmek ve kaçırmak için İsraillileri hedef aldığını savunarak, yurttaşların İstanbul'a seyahat etmemesi çağrısında da bulunmuştu.

İsrail benzer bir çağrıyı Hüdayi'nin öldürülmesinin ardından 30 Mayıs'ta da yapmıştı. Channel 12'nin aktardığına göre İsrailli güvenlik yetkilileri, Türkiye'deki 100'den fazla İsrailliyi arayarak İranlı ajanların saldırısına uğrayabileceklerini ve ülkelerine dönmeleri gerektiğini söylemişti.

MİT, İran'ın İsrailli iş insanı Yair Geller'a suikast düzenleme planını da şubatta engellemişti. Geller'i izleyen suikast timinin 8 üyesi yakalanmıştı.



Independent Türkçe, Times of Israel, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU