Abbas, ölüm söylentilerinin ardından ilk kez ortaya çıktı: Kudüs satılık değil

Filistin Otoritesi, yetkilerin devrine ilişkin haberin kaynağını bulmak için soruşturma açtı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dün Ramallah'taki ofisinden açıklamalarda bulundu. Fotoğraf: Reuters

 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 17 yıl önce göreve başlamasından bu yana ölümüyle ilgili ortaya atılan en güçlü söylentileri sesli olarak katıldığı, Kudüs ve Mescid-i Aksa konulu bir konferansta yaptığı konuşma ile boşa çıkardı. Abbas konuşmasında şunları söyledi:

“Kudüs satılık değildir. Tüm tarihi kanıtlar ve belgeler, Kudüs'ün Mescid-i Aksa'nın ve kutsal başkentimizdeki tüm İslami ve Hıristiyan kutsal mekanlarının kimliğini doğruluyor.”

 ‘Kızılay Cemiyeti’nin el-Bire kentindeki Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘Mescid-i Aksa'nın Mülkiyet Belgeleri ve Tarihi Durumu’ Konferansı’nda telefon aracılığıyla yaptığı konuşmada, "Koşullar ne olursa olsun Mescid-i Aksa'daki hukuki ve tarihi statükoda bir değişikliğe izin vermeyeceğiz ve kabul etmeyeceğiz" diyen Abbas sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşgal ile olan çatışmamız, belirli bir din ile değil, esasen siyasi bir çatışmadır. Son olarak şunu söylüyorum: Kudüs ve Filistin satılık değil ve özellikle Filistin davasını (Yüzyılın Anlaşması) tasfiye etmek için tüm şüpheli projelerden vazgeçtik. Şirin Ebu Akile ve diğer masum şehitlerin kanını unutmayacağız. Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin ebedi başkentinde, Filistin Devleti'nin kuruluşuna kadar mevzilerimizi, mücadelemizi ve halk direnişimizi sürdüreceğiz.

Abbas'ın konuşması, yapılan bir duyurudan sonra çarşamba gecesi, ölümüyle ilgili adeta orman yangını gibi yayılan güçlü söylentileri çürütmeyi hedefliyordu. Filistin Yönetimi, Abbas'ın telefonda konuşmasını yaparkenki fotoğraflarını yayınladı. Fotoğrafın arka planında, katılımın doğrudan Filistin TV yayın ekranı görünüyor. Bu fotoğrafın Abbas hayattayken gerçekleştiğini doğrulamak için paylaşıldığı düşünülüyor.

 İnternet siteleri, sayfalar ve aktivistler, sağlığının bozulduğuna dair bir söylentiden günler sonra Abbas'ın ölüm haberini yayınladılar. Pek çok kişi Abbas'ın ölüm haberine inandı. Çünkü Abbas haftanın başında sağlığının bozulduğu söylentisinden bu yana ortaya çıkmamıştı.

Abbas'ın ölümüyle ilgili söylentiler, Fetih Hareketi’nin Sözcüsü Usame el-Kavasmi tarafından yalanlanmasına ve sağlığının iyi olduğu vurgulamasına rağmen yayılmaya devam etti. Politikacılar, insan hakları aktivistleri ve Otorite gerçeğin ortaya çıkarılmasını talep etti. Bu, Abbas’ın durumu hakkında daha fazla şüphe uyandırdı.

Abbas'ın sağlığına ilişkin söylentilerin, Hüseyin eş-Şeyh'in geçen ayın sonunda Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Sekreteri olarak atanmasına ilişkin kararın ardından ortaya çıkmaya başladığı tahmin ediliyor. Söylentiler esas olarak Ramallah'tan ve Abbas’ın halefi için yürütülen gizli bir mücadelenin gölgesinde başladı.

86 yaşındaki Abbas'ın sağlığıyla ilgili söylentiler hafta başında, BBC Arapça da dahil olmak üzere basında yer alan ve Abbas'ın yaşadığı sağlık koşulları nedeniyle bazı temel görevlerini yerine getirmek için Hüseyin Şeyh'i FKÖ Yürütme Komitesi Sekreteri olarak atadığına dair kısa bir haberle başladı. Ardından aktivistler, Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi ve ‘Fetih’ Hareketi’nin Merkez Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed’in, Abbas’ın Şeyh’i bazı temel görevlerini yerine getirmekle görevlendirildiğini söylediğine dair başka bir haber yayınladı.

Tüm bunlar Abbas'ın, Hüseyin Şeyh’i, merhum Saib Ureykat’ın halefi olarak FKÖ Yürütme Komitesi Sekreteri olarak atama konusundaki tartışmalı kararından bir hafta sonra yayıldı. Şeyh ve Ahmed'in haberi yalanlaması üzerine iki gün süresince ortalık yatıştı. Ardından Abbas'ın ölümüyle ilgili bir haber daha ortaya atıldı.

Abbas'ın kendisine yakın olan Şeyh’i, Abbas'ın kendisinin işgal ettiği İcra Komitesi başkanlığı pozisyonundan sonra en önemli pozisyona atama kararı ve halefine yakınlığının söylentilerin temel nedeni olduğunu düşünülüyor. İsrail basını, Filistin Yönetimi'nin Devlet Başkanı’nın yetkilerinin bir kısmını ‘sağlık koşulları’ nedeniyle Hüseyin Şeyh'e devrettiğine dair bir ‘söylentiyi’ kimin sızdırdığını bulmak için soruşturma açtığını aktardı.

İsrail medyası, Fetih Hareketi içinde Abbas'ın sahneden çekileceği güne hazırlananlar olduğunu ve birbirleriyle çatıştıklarını iddia etti.

Fetih Hareketi, Filistin’de önemli bir bileşen olarak görülüyor. Liderlik pozisyonu, boşalması durumunda veya her dört yılda bir doğrudan halk tarafından seçiliyor. Bu seçimler, Abbas’ın iktidara geçtiği 2005'ten beri yapılmıyor

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU