Yanan orman alanlarında filizlenme başladı ancak yanan ağaçların kesim işleminin olumsuz etki yarattığı iddia edildi

TOD Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı, "Kesim çalışmalarının çimlenmeden önce gerçekleşmesi gerektiğini söylemiştik" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Manavgat'ta geçen yıl çıkan yangında büyük bölümü yanan 60 hektarlık ormanlık alanında yeni fidanlar filizlenmeye başladı, ancak ağır iş makineleriyle yanan ağaçların kesim çalışmaları sürüyor. 

Sahada inceleme yapan Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı, "Kesim çalışmalarının çimlenmeden önce gerçekleşmesi gerektiğini söylemiştik" dedi.

Türkiye Ormancılar Derneği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı, Manavgat'ta yanan ormanlık alanda incelemelerde bulundu.

Kavgacı, şu değerlendirmelerde bulundu:

Yanan ormanların kesilmesi ve odun endüstrisine kazandırılması çalışması devam ediyor. Bununla birlikte kesimi tamamlanmamış sahalar da bulunuyor. Kızılçam ormanlarının yangına uyum niteliği konusunda yangından sonra hızlı bir şekilde gençleşeceğini söylemiştik. Bu noktada kesim çalışmalarının öncelikle çimlenmeden önce gerçekleştirilmesi gerektiğini söylemiştik. Böylesi büyük bir yangında bu kadar geniş bir alanda birden kesimleri tamamlamak mümkün değil. Çimlenmeden sonra da kesime devam edilmesi beklenen bir süreçti ancak bu kesimin de alanda gençlik bulunduğunu dikkate alarak yapılması gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İş makinelerinin çalışması olumsuz etki yaratıyor"

Paletli dozerler ve geniş tekerlekli traktörlerle sahada çalışıldığını kaydeden Kavgacı, "Böyle olunca bu araçlar esnek araçlar ve tüm sahada gezebilme olanağına sahipler dolayısıyla sahada var olan gençlik üzerinde yeni çimlenme üzerinde kızılçam ağaçları üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Gerek toprağın sıkılaşması gerek doğrudan gençliğin üzerinde bu araçların gezmesi gerekse yetişme ortamının erozyona açık bir hale gelmesi şeklinde gerçekleşiyor" diye konuştu.

"Kesim artıklarının, dalların sahaya homojen bir şekilde serilmesi gerekiyor"

Kesim yapılan sahalarda kesimden kaynaklanan olumsuz koşullara rağmen yeterli gençlik olduğunu söylemenin mümkün olduğunu ancak bundan sonraki süreçte bu gençliği bekleyen başka bir tehlikenin var olduğunu kaydeden Kavgacı şöyle devam etti:

Yaz kuraklığını atlatabilme. Henüz yeterince kuvvetli bir kök yapısına sahip değiller. Bu nedenle kesim artıklarının, dalların sahaya homojen bir şekilde serilmesi gerekiyor. Aksi takdirde toprak neminin kaybolmasına ve gençliğin yaz kuraklığını atlatamamasına sebep olacaktır. Sahaya baktığımızda kesim artıklarının gelişigüzel şekilde sahada bulunduğunu, herhangi bir serme çalışmasının yapılmadığını görüyoruz. Bunun ivedi şekilde gerçekleştirmesi gerekir. 

 

 

 

ANKA


 

DAHA FAZLA HABER OKU