1700 yıllık oyma taştan penis resmi ve küfür çıktı

"Secundinus bölgede dolaşırken bunu görünce bu kadar eğlenmemiştir"

Araştırmacılara göre eser, Roma askerlerinin birbirlerine hakaret etmekten geri durmadığını gösteriyor (Vindolanda Trust)

Ünlü Hadrian Duvarı'nın yakınında taşa oyulmuş antik Roma grafitilerini deşifre eden tarihçiler gördükleri karşısında şaşkınlığa uğradı.

1700 yıl önce oyulan bir taşta penis resmi ve bir Roma askerini hedef alan aşağılayıcı sözler tespit edildi.

Roma Duvarı diye de bilinen Hadrian Duvarı,  İngiltere'yi doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran, Roma İmparatorluğu zamanında taştan yapılmış bir set.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu oyma taş İngiltere’nin kuzeyindeki Northumberland bölgesinde biyokimyager Dylan Herbert tarafından keşfedildi.

40 cm genişliğinde ve 15 cm yüksekliğindeki taşa çizilen penis resmi ilk bakışta göze çarpıyor.

Uzmanlar Roma döneminde bu sembolün genellikle iyi şans veya doğurganlığın sembolü olarak kullanıldığını ifade ediyor.

Hadrian Duvarı'nda penis resimlerine daha önce de rastlanmıştı. Arkeolojik alanda şimdiye dek bu türden 13 sembol gün yüzüne çıkarılmıştı.

Öte yandan yeni keşfedilen taştaki çizimin hemen yanında Secundinus adlı bir askere yönelik hakaret içerikli bir yazı yer alıyor. Tarihçiler yazıyı, "g*t Secundinus" diye deşifre etti.

Araştırmacılara göre bu durum, taşı oyan kişinin penis sembolünü "kendi amaçları doğrultusunda" kullandığını gösteriyor.

19 Mayıs'ta başlayan kazılara gönüllü katılan Herbert , "Bütün hafta boyunca çok fazla moloz kaldırıyordum ve doğrusu bu taş hep yoluma çıkıyordu" diye konuştu.

"Taşın arka yüzü, tıpkı diğerleri gibi görünüyordu. Çok sıradan bir taş sandım. Ama ters çevirdiğimde bazı harfler görünce irkildim" diyen Herbert, sözlerine şöyle devam etti:

Çamurları temizledikten sonra, ortaya çıkardığım şeyin değerini anladım ve kesinlikle çok memnun oldum.

Saha çalışmasını yürüten Vindolanda Trust'ın kazı müdürü ve CEO'su Dr. Andrew Birley de, "Yazarın Secundinus’la büyük bir sorunu olduğu açıktı ve düşüncelerini bir taş üzerinde herkese açıklayacak kadar kendinden emindi" yorumunda bulundu:

Hiç şüphem yok, 1700 yıl önce Secundinus bölgede dolaşırken bunu görünce bu kadar eğlenmemiştir.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, BBC, Vindolanda Trust

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU