Evrimin düşünüldüğünden 4 kat hızlı olabileceği keşfedildi

27 bilimsel kurumdan 40 araştırmacının yer aldığı ekip, dünyanın farklı bölgelerinden 19 yabani hayvan popülasyonunun verilerini analiz etti

İskoçya'daki kızıl geyiklerin iklim krizi nedeniyle değişen koşullara hızla adapte olmaya başladığı görülmüştü (Martyn Baker/Edinburgh Üniversitesi)

Genetik farklılıkların analiz edildiği yeni bilimsel araştırma, evrimin muhtemelen düşünüldüğünden 4 kata kadar hızlı gerçekleştiğini ortaya koydu.

Uzmanlara göre bir türdeki genetik farklılık ne kadar çoksa evrim de o kadar hızlı işliyor. Bu sayede bazı özellikler yok olurken belirli özellikler hızla yerleşebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Science'ta yayımlanan yeni araştırmanın arkasındaki ekip, buna "evrimin yakıtı" adını verdi. Söz konusu olgunun yaygınlığını görmek isteyen ekip, çeşitli yabani hayvan gruplarına ilişkin genetik verileri inceledi.

Bulgular, incelenen hayvanlarda evrimsel yakıtın tahmin edilenden iki ila dört kat fazla olduğunu gösterdi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde görev alan, araştırmanın ortak yazarı Timothée Bonnet, Evrim Teorisi'nin kurucusu Charles Darwin'in tarif ettiği sürecin yeni bulgular ışığında son derece yavaş kaldığını ifade etti.

"Darwin'den bu yana araştırmacılar, Darwinci evrimin sadece birkaç yıl içinde meydana gelen birçok örneğini belirledi" diyen Bonnet, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hızlı evrimin bilindik bir örneği, Birleşik Krallık'ta sanayi devriminden önce çoğunlukla beyaz olan güvelerdi. Ancak ağaçlarda ve binalarda kurum birikmesine neden olan kirlilik, kara güvelere hayatta kalma avantajı verdi. Çünkü kuşların onları fark etmesi çok zordu.

Güve renginin hayvanların hayatta kalma olasılığını belirlediğini belirten Bonnet, şöyle devam etti:

Bu renkler genetik farklılıklardan kaynaklandığından, Birleşik Krallık'taki popülasyon hızla kara güvelerin egemenliğine girdi.

Araştırmacılar bu çalışmayı, evrimin hızının geniş bir ölçekte, sistematik şekilde değerlendirildiği ilk araştırma diye niteledi.

27 bilimsel kurumdan 40 araştırmacının yer aldığı ekip, dünyanın farklı bölgelerinden 19 yabani hayvan popülasyonunun verilerini analiz etti.

İncelenen hayvanlar arasında Avustralya'ya özgü kuşlar, Tanzanya'nın benekli sırtlanları, Kanada'daki ötücü serçeler ve İskoçya'daki kızıl geyikler de yer aldı.

Üç yıl süren araştırmada her bireyin ne zaman doğduğu, kiminle çiftleştiği, kaç yavrusu olduğu ve ne zaman öldüğüne de bakıldı.

Edinburgh Üniversitesi'nde görev alan Profesör Loeske Kruuk, "Bu, dünyanın dört bir yanından araştırmacıların işbirliği içinde verilerini paylaşmaktan mutluluk duyduğu, olağanüstü bir ekip çalışmasıydı" ifadelerini kullandı:

Ayrıca, yaban hayatında evrim sürecini anlamak için hayvanların yaşam öykülerinin ayrıntılı incelendiği uzun vadeli çalışmaların değerini gösteriyor.

Öte yandan araştırmacılara göre bu çalışma, evrimsel süreçlerin giderek hızlandığına yönelik fikirlere dair herhangi bir kanıt sunmuyor.

Dr. Bonnet, "Türlerin eskisinden daha hızlı adapte olup olmadığını bilmiyoruz, buna dair bir temelimiz yok" diye konuştu:

Sadece 'yakıt' miktarının beklenenden daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu eskisinden daha fazla olduğu anlamına gelmez.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Exeter Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU