DSÖ yetkilisi: Şimdi harekete geçersek maymun çiçeği virüsünü kontrol altına alabiliriz

DSÖ'nün üst düzey yetkilisi Briand, maymun çiçeği virüsünün insanlar arasında da bulaşıcı olabileceğini ve endemi görülmeyen ülkelerde kontrol altına almanın önceliklendirilmesi gerektiğini belirtti

Fotoğraf: Reuters

DSÖ Küresel Bulaşıcı Hastalık Hazırlık Ekibi Başkanı Sylvie Briand, BM Sağlık Ajansı'nın yıllık buluşmasında gerçekleştirdiği basın toplantısında maymun çiçeği virüsü ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Maymun çiçeği virüsünün insanlar arasında da bulaşıcı olabileceğini ve endemi görülmeyen ülkelerde kontrol altına almanın önceliklendirilmesi gerektiğini belirten Briand, "Doğru önlemleri şimdi uygulamaya koyarsak (virüsü) kolayca kontrol altına alabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Aşılara erişimi kolaylaştırmak adına çalışmaların devam ettiğini belirten Briand, çiçek hastalığı aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı kullanılması yönünde bir tavsiyede bulunulmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Briand, maymun çiçeği virüsü için toplu aşılama ya da toplu bağışıklık kazandırmaya yönelik girişimlere gerek olmadığını da ekledi.

DSÖ, maymun çiçeği virüsünün 16 ülkede en az 250 kişiye bulaştığının doğrulandığını bildirmişti.

Nasıl bulaşıyor?

İlk olarak 1970'lerde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde kaydedilen ve son 10 yılda artış gösteren maymun çiçeğinin belirtileri, yüzde başlayan ve vücudun geri kalanına yayılan ateş, baş ağrısı ve deri döküntüleri şeklinde ortaya çıkıyor.

Genelde insanlara hayvanlardan bulaşan ve en yaygın kaynağı kemirgenler olduğu düşünülen virüsün insandan insana ise lezyonlar, vücut sıvıları, solunan damlacıklar ve çarşaf gibi kişisel eşyalarla yakın temasta bulunulması hâlinde geçtiği tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Dr. Ibrahim Soce Fall, virüsün cinsel ilişkiye giren erkekler arasında nasıl bulaştığının anlaşılması için İngiltere'deki vakaların incelenmesi gerektiğini söyledi.

Virüsün endemik olduğu ülkelerde dahi henüz maymun çiçeğinin nasıl bulaştığının tam olarak anlaşılamadığını belirten Fall, geçen yıl Kongo'da 6 bini aşkın, Nijerya'daysa yaklaşık 3 bin vaka tespit edilmesine rağmen "bulaşma dinamikleri açısından hâlen birçok bilinmez olduğunu" söyledi.

Çiçek hastalığına karşı geliştirilen bir aşı, maymun çiçeği için de onaylanmıştı.

Maymun çiçeğinde, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU