Adil Öksüz’ü tutuklamaya sevk eden savcı Ergün: Serbest kalmasına hayret ettim, şimdiye kadar çok defa yakalanmış olması gerekirdi

15 Temmuz darbe girişiminin 3. yıldönümünde Independent Türkçe’ye konuşan Cihan Ergün, “Öksüz’ün serbest kalmasına hayret ettim. Adliyede tepki gösterdim. Şimdiye kadar çok defa yakalanması gerekiyordu” dedi

Adil Öksüz'ün gözaltına alındıktan sonra çekilen fotoğrafları

15 Temmuz darbe girişimini planlayan ve yöneticileri FETÖ üst kademe isimlerinden oluşan Yurtta Sulh Konseyi, darbe girişiminin merkezini o günkü adıyla Akıncı Hava Üssü olan Mürted Hava Üssü olarak seçmişti.

Yurt genelinde darbe faaliyeti buradan koordine edilmiş ve uçakların bombalayacağı yerlerin koordinatları bu merkezden darbe girişimine katılan pilotlara verilmişti.

Yurtta Sulh Konseyi'nin büyük bir halk direnişiyle karşılaşmasının ardından darbe başarısız olmuş ve Akıncı Hava Üssü'ndeki komuta kademesi üsse yapılan bir operasyonla yakalanmıştı.

Yakalananlar arasında, darbeyi planladıktan sonra FETÖ lideri Fetullah Gülen'in onayına sunduğu belirtilen isimlerden biri olan Adil Öksüz de bulunuyordu. 
 

Akıncı.jpeg

Akıncı Hava Üssü'nde yakalanan Adil Öksüz (sağdan üçüncü) diğer şüphelilerle birlikte adliyeye götürülmeyi beklerken


Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede adı "FETÖ Hava Kuvvetleri İmamı" olarak geçen Öksüz de yakalanarak Ankara Batı Adliyesi'ne getirilen şüphelilerden biriydi.

Cumhuriyet Savcısı Cihan Ergün'ün karşısına çıkarılan Öksüz, Ergün tarafından tutulma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimine gönderildi.

Ergün, 18 Temmuz 2016 tarihli talep yazısında, Öksüz'ün Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim elemanı olduğunu, darbe girişiminin merkezi olan yerde kargaşanın sürdüğünü bilebilecek olmasına rağmen üs bölgesi civarında yakalandığını ve neden orada bulunduğunu somut olarak ispat edemediğini belirtiyordu.

Ancak sulh ceza hakimi Öksüz'ü tutuklamadı. 
 

tutuklama talebi.jpg
Adil Öksüz'ün tutuklanmasının talep edildiği yazı


Ergün bu kez bir üst hakimliğe itirazda bulundu. 

İtiraz dilekçesinde Öksüz'ün "Silahlı Terör Örgütü kurma ve Yönetme" suçu işlediği belirtilerek şüphelinin atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu ifade etti ve delil durumu, suçun vasıf ve mahiyeti gibi nedenlerle Öksüz hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

Yakalama kararı çıkana kadar kayıplara karıştı

Yakalama kararı çıkarıldı ama Öksüz 3 yıldır yok.

Kurulan özel ekiplere, yurtiçi ve yurtdışında yapılan operasyonlara rağmen hala yakalanamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O gün Öksüz'ü tutuklamaya sevk eden savcı Cihan Ergün, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde Independent Türkçe'ye konuştu.

7 ay önce emekli olan Ergün, “Devletimizin güvenlik güçleri var. Polisimiz var, jandarmamız, istihbarat birimlerimiz var. Düzenli arayıp bulacaklardır. Ama bu güne kadar da bulunması gerekiyordu” dedi.

"Şimdiye kadar çok defa yakalanmış olması gerekiyordu"

Öksüz’ün serbest bırakıldığını öğrenmesinin ardından hayretler içerisinde kaldığını belirten Ergün, “Bu adam nasıl salındı diye düşündüm. Bir kişi bir suç nedeniyle tutuklamaya gönderildiği zaman ilk çıktığı sulh hakimi tutuklamamışsa serbest kalır. Aynı suçtan bir daha gözaltına alamazsınız. Yakalama vereceksiniz ki yakalanabilsin. Yakalama kararı çıkarıldı ancak firar etti. Yargıdan yakalama kararı çıktıktan sonraki kısım kolluğun işidir.  Yargıç veya savcılar koşa koşa gidip adam yakalamazlar. Kararı verip kolluğa iletirler. O birim arar bulur yakalar. Oradan sonrası kolluğun işiydi. Üç yıldır çok defa yakalanmış olması gerekirdi” ifadelerini kullandı.
 

Savcı Cihan Ergün.JPG
Savcı Cihan Ergün 7 ay önce emekli oldu


"Asla serbest bırakılmamalıydı"

Öksüz’ün serbest kalmasına o gün adliye içinde de tepki gösterdiğini söyleyen Ergün, “Bu darbecinin orada bulunma sebepleri anormaldi. Bu şartlar altında asla serbest bırakılmaması gerekirdi” şeklinde konuştu.

2014 ve öncesinde hava harp okulu ve polis akademisinin bir an önce kapatılması gerektiğini söyleyen Ergün, yazı yazdığı veya röportaj verdiği birçok basın-yayın organında yaklaşan tehlikeyi haber verdiğini ifade ediyor. “Bank Asya’ya el konulması gerektiğini orada korkunç şeyler olduğunu söyledim ama kimse dinlemedi” diyen Ergün, Öksüz yakalansaydı dahi FETÖ yapılanmasının tam olarak çözülebileceğini düşünmüyor.

Örgütte herkes bildiği kadarını biliyor. (Akıncı’da yakalanan sivillerden biri olan )Kemal Batmaz da Adil Öksüz ayarında bir FETÖ’cü. Bir kişi tüm listeyi, tüm resimleri bilmiyor. Kendisine öğretilen kadar biliyor. Loca-lobi sistemiyle çalışıyor olmaları da bir üst aklın olduğunu gösteriyor. O da mutlak surette CIA’dir. Adil Öksüz ele geçirilseydi de yapının tamamını çözmek mümkün olmayabilirdi.

"Devletler intikam almaz, suçu-suçluyu yok eder"

Darbe girişiminden önce de bir komisyon oluşturulması ve bu komisyonun çalışmasıyla doğru resimlerin ortaya çıkarılması önerisinde bulunduğunu söyleyen Ergün, “Bu öneriyi darbeden sonra da yaptım. Filanca benim kolumu ısırdı gidin onun kolunu ısırın gibi öç almak olmaz. Devletler intikam almazlar. Suçu da suçluyu da yok eder. Kangren olmuş kolu keser. Devletler suçluyu bulur, yargılar, suçunu sabit görürse ceza verir ve cezayı infaz eder. Hala çözmek için böyle bir davranışa girmemiz gerekiyor. Oturacağız, bunun bir AR-GE’sini çalışacağız sonra toplayacağız, sonra ceza vereceğiz.”
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU