İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan: 15 Temmuz’da darbe girişimiyle ilgili MİT ve Jandarmadan bilgi gelmedi

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi MİT ve Jandarma İstihbarattan kendilerine bilgi gelmediğini söyledi

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan / Fotoğraf: AA

15 Temmuz darbe girişimi 3. Yılı geride bırakmaya hazırlanırken İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’dan çok tartışılacak bir iddia geldi. Çalışkan, darbe girişimi öncesi MİT’in kendilerini bilgilendirmediğini söyledi.

Habertürk gazetesinden Nihat Uludağ’a konuşan Çalışkan, o gün yapmayı planladıkları büyük IŞİD operasyonu için toplantı yaptıklarını kaydederek, “Saat 21:30 sıralarında bir müdür yardımcısı beni arayarak, kendisini albay olarak tanıtan bir kişinin ‘darbe yaptık bu darbe çerçevesinde de teslim olmanız gerekiyor. Kan dökmek istemiyoruz” dediğini söyledi. Biz bunu ciddiye almadık, ilk önce bir meczup işidir diye düşündük” ifadelerini kullandı.

İlk talimat: Polis silahını teslim etmeyecek

“Üstelik ne MİT’ten ne de Jandarma İstihbarattan darbe girişimiyle ilgili bize hiçbir bilgi gelmemişti” diyen Çalışkan şunları söyledi:

İlk talimatım ‘kesinlikle polis silahını teslim etmeyecek. Gerekirse silahını kullanacak’ oldu. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne hareket ettim. Whatsapp görüşmelerinde darbeci askerler benim köprüye geldiğimi ve yakalanıp gözaltına alınmam gerektiğini yazıyorlardı. Ben darbeci askerlere fark ettirmeden yanlarından geçip karşıya geçtim. 

Köprüde "Çanakkale Ruhunu" gördüm

“Darbecilere karşı silahla kazanma şansımızın olmadığının farkındaydık” diyen Çalışkan şöyle devam etti: “Beni arayan tüm siyasi, sivil toplum üyeleri ve herkese ‘Şehit olunacaksa gün bugündür’ dedim. Mermiler kulaklarımızın dibinden geçiyordu. Bir korumam şehit oldu bir korumum da yaralandı. Darbeci askerlerin silahları hiç susmuyordu. Bir vatandaşımız vurulup yere düşüyordu hemen arkadan gelen başka bir vatandaşımız onun yerini alıyordu. Vatandaşlarımızın kurşunun üzerine korkmadan gittiğini gördük. Aslında ben orada Çanakkale ruhunu gördüm.”

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU