Avrupa genelinde meyve ve sebzelerde bulunan tehlikeli pestisitlerde "çarpıcı artış" görüldü

Analiz meyve ve sebzelerdeki en tehlikeli pestisitlerde yüzde 53'lük bir artış olduğunu ortaya koydu: Ürünlerin bazıları Birleşik Krallık'a gidiyordu

(Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre AB genelinde yediğimiz gıdalarda görülen zararlı pestisitlerin miktarı son 10 yılda önemli ölçüde arttı.

Pestisit Eylem Ağı Avrupa'nın (PAN) hazırladığı rapor, toksik pestisit kullanımının azaldığı yönündeki resmi iddialarla çelişiyor ve "üye ülkelerin AB Yönetmeliği'ni uygulamada ve tüketicileri korumada tamamen başarısız olduklarını" ortaya koyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veriler Birleşik Krallık'ı (BK) içermiyordu fakat 27 AB üyesi ülke her yıl BK'ye 3,2 milyon tondan fazla taze meyve ve sebze ihraç ediyor ve bu da BK'nin iç talebinin yüzde 40'ına tekabül ediyor.

Avrupa'da yaklaşık 100 bin meyve örneğinin analizi, 9 yıl içinde en tehlikeli pestisitlerde yüzde 53'lük bir artış olduğunu ortaya koydu.

Örneğin, elmaların üçte birinde kanser, kalp hastalığı ve doğum bozukluklarıyla bağlantılı görülen ve en toksik pestisit sınıflarının kalıntıları vardı.

Bu, AB üye ülkelerinin 2011'den beri yürürlükte bulunan ve özellikle zararlı olduğu belirlenen 55 pestisiti aşamalı olarak ortadan kaldırmayı amaçlayan yasal gerekliliklere rağmen gerçekleşti.

PAN Avrupa Kampanyacısı Salomé Roynel şunları söyledi:

Bu kategoride Avrupa pazarında onaylanmaya devam eden gıdalarda kullanılan en kötü maddeler yer alıyor.

Gıdalarımızda bu kimyasallar bulunmamalı. Ne var ki bunun yerine, son 10 yılda bu en toksik maddelere maruz kalmada çarpıcı bir artış gözlemledik.

Bu pestisitlerle kirlenmiş meyve ve sebzelerin oranı artmaya devam ediyor. Gıdalar genellikle aynı anda bu toksik maddelerden iki veya daha fazlasının birden fazla kalıntısını içeriyor.

(Üye devletler) tüketicileri koruma sorumluluklarında başarısız oldu.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Stefan Van De Keersmaecker, Guardian'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

EFSA  [Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi] her yıl gıda ürünlerindeki pestisit kalıntıları hakkında bir rapor yayımlıyor ve bu raporun genellikle bu konuyla ilgili en kapsamlı rapor olduğu kabul ediliyor.

Uzun yıllardır rapor, toplanan numunelerin yüzde 98'inin AB mevzuatına uygun olduğunu ortaya koyuyor.

PAN Avrupa, en zehirli 12 pestisitin doğrudan yasaklanması ve 2030'a kadar 55 çok zararlı pestisitin tamamının aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması çağrısı yapıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU