Soylu: Son 6 yılda 2,6 milyon kişinin sınırlardan Türkiye'ye girmesi engellendi

Soylu, Türkiye'nin zorlu mevsim şartlarına rağmen sınır güvenliğini sağladığını söylereyek, "İçeride yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi son 6 yılda yakalandı ve bunların 400 bine yakını kendi ülkelerine geri gönderildi" dedi

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Esenyurt Yeşilay Danışmanlık Merkezinin açılış törenine katılarak açıklamalarda bulundu.

Soylu, Türkiye'nin 80 kentinde Narkotimler kurduklarını ve hem okul çevrelerindeki uyuşturucu satıcılarına hem de baronlara yönelik operasyonlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

2015'te narkotimlerin 11 bin 904 narkotik olayına müdahale ettiğini aktaran Soylu, "Birlikte bu sayıyı 11 binden 2021 yılında 69 bine çıkardık. Tüm kolluk birimlerimiz tarafından müdahale edilen olay ve operasyon sayımız 2016-2021 yılları arasında 82 binden 215 bine, şüpheli sayımız da 114 binden 294 bin seviyesine çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet tarihinin en ciddi yakalamalarını yaptıklarına işaret eden Soylu, "2016'da 845 kilo kokain yakalandı. 2021 yılında ülkemizde yakalanan kokain miktarı 2 bin 841 kilo" dedi.

Avrupa Uyuşturucu Raporu'ndan da rakamlar okuyan Soylu, şöyle konuştu:

Buradan muradım şu: Türkiye bu büyük mücadeleyi yaparken Avrupa'dan esen rüzgarlar çerçevesinde burayı bir 'Narkodevlet' gibi kendi devletine iftira edip, bühtan edip yapmaya çalışan siyasiler, Avrupa'nın ortaya koyduğu sözlerle bunu yapmaya çalışan siyasiler, 1 metre önünü göremeyecek kadar bu meselelere cahildirler. Türkiye'nin yaptığı mücadeleye sağırdırlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yılbaşından itibaren yakaladığımız 100 Afgan'ın 50'sini geri gönderdik"

Soylu, Esenyurt'taki bir restoranda düzenlenen Esenyurt Karadeniz Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen programa da katıldı.

Türkiye'nin zorlu mevsim şartlarına rağmen sınır güvenliğini sağladığını anlatan Soylu, "Son 6 yılda 2 milyon 600 bin kişinin o sınırlardan Türkiye'ye girmesi engellendi. Teşebbüs etti, tutuldu, 'Duracaksın' dendi. İçeride yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi son 6 yılda yakalandı ve bunların 400 bine yakını kendi ülkelerine geri gönderildi. Böyle bir rakam yok dünyada. Dünyanın kaçak göçmeni geri gönderme rakamı yüzde 18-20 civarındadır. Bizde ise yüzde 40-45" şeklinde konuştu.

Soylu, son 6 yılda yaklaşık 700 bin kişinin de Türkiye'den Avrupa'ya geçtiğini açıkladı.

Türkiye'de kalan kaçak göçmenlerin ülkelerine iade edildiğini belirten Soylu, gönüllü geri dönüş yapmak isteyen kişinin de memleketine yani Suriye'ye, oradaki güvenli bölgelere geri götürüldüğünü vurguladı.

İnsanları ateşin, ölümün, yok oluşun içerisine atmanın, Türkiye'ye, Anadolu medeniyetine, inancına, değerlerine, insanlığa yakışacak bir davranış olmadığını vurgulayan Soylu, İdlib'de 57 bin 500 briket ev yapıldığını, 77 bin evin projesinin bittiğini, 100 bininin de hazırlıklarının tamamlandığını dile getirdi.

Soylu, 2019'dan itibaren İstanbul'a sığınmacı kabul etmediklerini, ülkenin her tarafında günlük kaçak göçmen operasyonu yapıldığını dile getirerek, "Türkiye kaçak göçle mücadele ediyor. Sığınmacıya sahip çıkıyor ama onun gönüllü, onurlu ve güvenli geri dönüşü konusunda bir politika sahibi. Sınırlarına sahip çıkıyor. Kaçak göçmeni yakaladığı zaman ülkesine geri göndermeye yönelik politikaları var" ifadelerini kullandı.

Kabil Havalimanı açılır açılmaz irtibata geçerek yardım gönderdiklerini anlatan Soylu, ayrıca Türkiye'de yakalanan ve geri dönmek isteyenleri havayoluyla geri yolladıklarını anlattı.

Soylu, "Yılbaşından itibaren yakaladığımız 100 Afgan'ın 50'sini geri gönderdik, geri göndermeye devam ediyoruz. Her yakaladığımız 100 Pakistanlının, 170'ini geri gönderdik. Nasıl 170 olacak? Geçen seneden kalanları da geri gönderdik" dedi.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU