Tokyo Valiliği'nin getirdiği Kovid-19 kısıtlaması yasadışı bulundu

Yasak kararı çalışma saatlerinin kısıtlanması ve alkol satışının yasaklanmasını da içeriyordu. Dava kapsamında restoran zincirinin tazminat talebi ise reddedildi

Tokyo'nun çeşitli olağanüstü hallerde yürürlüğe giren Kovid-19 kısıtlamaları, çalışma saatlerinin kısaltılmasını ve alkol satışlarının yasaklanmasını içeriyordu / Fotoğraf: AFP

Japonya'da mahkeme, Tokyo Valiliğinin Kovid-19 tedbirleri kapsamında bir restoran zincirine "mesai saatlerini kısaltması" talimatı vermesinin "yasadışı" olduğuna hükmetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tokyo Bölge Mahkemesindeki duruşmada, Global-Dining Inc. firmasının, Mart 2021'de salgına karşı mesai saatlerinin düşürülmesi talimatı veren Tokyo Metropol Valiliğine açtığı dava görüldü.

Hakim Heyeti Başkanı Norihiro Matsuda, restoranın salgın önlemlerinin yerinde olduğunu belirterek, "Firmanın enfeksiyonların topluma yayılma riskini artırdığını kabul etmek zor" dedi.

Gereğine yönelik makul izahat getirilemeyen talimatın "yasadışı" bulunduğuna hükmeden Japon hakim, talimatın aynı zamanda "davacıya dezavantaj getirdiğine ve yayımlanmasına ihtiyaç bulunmadığına" hükmetti.

Matsuda, Valiliğin danıştığı salgın uzmanlarının "talimata duyulan ihtiyacı kabul ettiğini" ancak Valilik yetkililerinin bu konuda atıfta bulunabileceği hiçbir emsal bulunmadığını da kaydetti.

Dava kapsamında firmanın tazminat talebi ise reddedildi.

Alkol satışı yasağını da içeriyordu

Çeşitli olağanüstü haller sırasında başkentte çıkarılan emirler, telafi edici bir devlet sübvansiyonu olmasına rağmen, çalışma saatlerinin kısaltılmasını ve alkol satışlarının yasaklanmasını içeriyordu. Uymayan işletmeler para cezasına çarptırıldı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU