Bebekken ayrı düşen tek yumurta ikizlerinin zekaları karşılaştırıldı

Kardeşlerin zeka seviyesindeki farklılık dikkat çekti

Tek yumurta ikizleri, zigot adı verilen döllenmiş bir yumurtanın tamamen aynı genleri paylaşan iki embriyoya ayrılması sonucu oluşuyor (Unsplash)

Bilim insanları hayatlarının henüz ilk döneminde birbirinden ayrılmış ve farklı aileler tarafından farklı ülkelerde büyütülmüş tek yumurta ikizlerini inceleme imkanı buldu.

Araştırmanın bulguları, iki kız kardeşin birçok benzer özelliğe rağmen, özellikle ölçülen zeka seviyeleri arasında ciddi farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki araştırmacılar, IQ seviyelerinin yüzde 80 kadarının kalıtsal olduğunu gösteriyor. Ayrıca ikizlerin bilişsel testlerde kabaca aynı puanları aldığı da biliniyor. Ancak yeni araştırmada incelenen ikizlerin IQ seviyeleri arasında 16 puanlık önemli bir fark çıktı.

Bulgular, zekanın ne kadarının genlere, ne kadarının çevreye bağlı olduğunun yeniden düşünülmesi gerektiği anlamına gelebilir.

Hakemli bilimsel dergi Personality and Individual Differences’ta yayımlanan makalede, "Kişilik, benlik saygısı, zihinsel sağlık, iş tatmini ve tıbbi yaşam öyküsünde benzerlikler belirgindi" ifadeleri yer aldı:

Önceki araştırmaların aksine, ikizlerin genel zekası ve sözel olmayan akıl yürütme puanları bazı belirgin farklılıklar gösterdi.

1974'te Güney Kore'de dünyaya gelen ikizlerden biri, iki yaşında pazarda kaybolmuştu. Ailesinin evinden 160 kilometre uzaklıktaki bir hastaneye götürülen küçük çocuk, biyolojik annesinin onu bulma çabalarına rağmen, sonunda ABD’li bir çift tarafından evlat edinilmişti.

Kardeşler ABD’de kayıp çocukların bulunması için başlatılan bir DNA çalışması kapsamında 2020’de bir araya gelebilmişti.

Buluşmanın ardından kardeşlere Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar ulaştı.

İkizleri bir dizi test ve ankete tabi tutan araştırmacılar, Güney Kore'de büyüyen kardeşin, algısal akıl yürütme ve işlem hızı açısından daha yüksek puan aldığını bildirdi.

ABD'de büyüyen çocuğun bir yetişkinlikte beyin sarsıntısı geçirdiği de kayıtlara geçti. Ancak bunun bilişsel testlerde görülen puanları etkileyip etkilemediğini kesin olarak söylemek mümkün değildi.

Dikkate alınması gereken bir diğer nokta ise ikizlerin büyüdüğü aile evlerinin birbirine hiç benzememesiydi. Araştırmacılar, ABD'deki evde özgürlük ortamının Güney Kore'dekine kıyasla daha az olduğunu ifade etti.

Makalede, "İkizler, farklı ülkelerde, kültürlerde ve bunun yanında çok farklı ortamlarda büyüdü" diye yazıldı.

Uzmanlara göre yalnızca iki kardeşten yola çıkarak kesin veriler elde etmek zor. Ancak ABD’deki DNA programları sayesinde gelecekte daha fazla ikiz kardeşin bulunabileceği düşünülüyor.

Bu da bilim insanlarının daha fazla veri elde etmesini sağlayabilir.

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nden evrimsel psikolog Nancy Segal, “Eğer varsa bu tür vakaları daha fazla tanımlamamız gerekiyor" dedi:

Moleküler düzeydeki genlerden her gün gözlemlediğimiz davranışlara kadar tüm mekanizmaları henüz anlamıyoruz.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Psy Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU