AYM Başkanı Arslan: Anayasa yargısının varlık sebebi, siyasal iktidarları sınırlayarak temel hak ve özgürlükleri korumaktır

Arslan, "AYM'ler bireylerin temel hak ve özgürlüklerini korumakla görevli olan kurumlardır" dedi

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesinin 60. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Anayasa Yargısında Uluslararası İş Birliğinin Önemi" başlıklı özel oturuma katıldı.

Oturumun başkanlığını da yapan Arslan, toplantıya 26 ülkeden Anayasa Mahkemesi ile Yüksek Mahkeme başkanları ve üyeleri, Anayasa mahkemeleri birliklerinin ve uluslararası organizasyonlarının temsilcilerinin katıldığını belirtti.

Tüm katılımcılara teşekkür eden Arslan, "Türk Anayasa Mahkemesi hepinizin bildiği gibi sadece Avrupa'nın değil dünyanın en tecrübeli, en köklü mahkemelerinden biri. Zaten Anayasa yargısının tarihi de Anayasa mahkemelerinin merkezi denetim yapan kurumlarının tarihini esas alırsak 100 yılı aşmayan bir tarihe sahip. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi de Avrupa'da ilk kurulan Anayasa mahkemelerinden birisi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"AYM'ler bireylerin temel hak ve özgürlüklerini korumakla görevli olan kurumlardır"

Bu nedenle Türk Anayasa Mahkemesinin bu birikimi ile tecrübesini dost ve kardeş ülkelerle, dünyanın dört bir yanından gelen Anayasa Mahkemesi temsilcileriyle paylaşmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Arslan, şöyle devam etti:

Anayasa yargısının varlık sebebi siyasal iktidarları sınırlayarak temel hak ve özgürlüklerin korunmasıdır. Başka bir ifadeyle Anayasa mahkemeleri, Anayasa mahkemeleri işlevini gören yüksek mahkemeler, anayasal adaleti sağlamakla ve bu yolla bireylerin temel hak ve özgürlüklerini korumakla görevli olan kurumlardır. Bu göreviyle, bu fonksiyonuyla birlikte artık modern demokrasilerin, anayasal demokrasilerin olmazsa olmazı unsuru haline gelmiştir. Çünkü demokrasinin ayrılmaz parçası bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunmasıdır. Demokrasi sadece seçimden seçime halkın oy vererek yöneticilerini belirlemesi olmaktan çıkmış, özü itibarıyla da yönetim biçiminin yanında temel hak ve özgürlükleri koruyan bir rejim olarak algılanmaya başlamıştır. Dolayısıyla anayasal demokrasilerin alametifarikası olarak da Anayasa mahkemeleri ortaya çıkmıştır.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU