Rusya'nın dünyayı "bir daha düşündürecek" füzesi "Şeytan 2" ne kadar ölümcül?

"Bir füzeyle aynı anda 10 şehri yok etmek mümkün"

Sarmat füzesinin tahribat alanı yaklaşık 400 bin kilometre (Reuters)

Rusya, ABD'ye nükleer saldırı düzenleyebilecek kapasiteye sahip Sarmat kıtalararası balistik füzelerini (KABF) sonbahara kadar konuşlandırmayı planlandığını bildirdi.

Rus uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Dimitri Rogozin, füzelerin Moskova'nın 3 bin kilometre doğusundaki Krasnoyarsk bölgesine konuşlandırılacağını dün söyledi.

Füzenin ilk testi çarşamba yapılmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, füzenin Arhangelsk bölgesinden fırlatılarak, Kamçatka'daki hedefi vurduğunu duyurmuştu.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin denemenin ardından yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu:

Bu benzersiz silah, silahlı kuvvetlerimizin savaş potansiyelini güçlendirecek ve Rusya'nın güvenliğini dış tehditlere karşı eksiksiz bir şekilde sağlayacak. Saldırgan söylemlerin etkisiyle bizi tehdit etmeye çalışanları bir kez daha düşündürecek.

Rogozin de testten sonra "Bugün, bu unutulmaz günde, NATO'ya ve Ukrayna Nazizminin tüm sponsorlarına bir hediye verdik! Yaşasın Rusya!" ifadesini kullanmıştı.

Peki resmi adı RS-28 Sarmat olan ve ilk kez 2018'de Putin tarafından tanıtılan füzenin özellikleri neler?

2000'lerin başında geliştirilmeye başlanan Sarmat füzesinin, Rusya'nın Sovyetler Birliği döneminden kalma R-36 adlı mevcut KABF'lerin yerini alması hedefleniyor. R-36, NATO tarafından "Şeytan" (Satan) diye adlandırılıyor. Bu yüzden Sarmat'a da "Şeytan 2" deniyor.

Sarmat, 15 kadar nükleer başlık taşıyabiliyor. Bu füze türlerine MIRV (multiple independently targetable reentry vehicle - bağımsız olarak hedeflenebilir çoklu araç) deniyor.

Live Science'ın aktardığına göre MIRV'ler ilk kez 1960'larda yapıldı. Bunlar, bir KABF'nin farklı hedeflere birden fazla savaş başlığı göndermesini sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

35,3 metre uzunluğa ve 220 ton ağırlığa sahip Sarmat'ın menzilinin 10 bin ila 18 bin kilometre olduğu düşünülüyor.

10 bin 200 ila 16 bin kilometre menzile sahip R-36 ise 10 nükleer savaş başlığı taşıyabiliyordu.

Sarmat öte yandan, kendisine fırlatılan önleyici füzeleri kandırabiliyor.

ABD'nin envanterindeki Minuteman III adlı KABF, her biri maksimum 475 kiloton TNT gücünde üç nükleer savaş başlığı taşıyabiliyor. Böylece füze, 1,425 megaton TNT gücüne ulaşabiliyor. Sarmat ise toplamda 50 megaton TNT gücüne erişebiliyor.

Rusya ayrıca Sarmat'ın, hipersonik hızı geçebildiğini öne sürüyor.

"Muhtemelen dünyadaki en güçlü silah"

ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Ian Williams, Sarmat'ın "muhtemelen dünyadaki en güçlü silah" olduğunu öne sürdü:

Taşıdığı savaş başlıkları birbirinden bağımsız hedeflere gidebileceği için bir füze 10 şehri yok edebilir.

Telegraph'a konuşan ve adı açıklanmayan bir askeri analist de füzenin, Rusya'nın en batısına konuşlandırılması halinde Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'ya 13 dakikada ulaşabileceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Live Science, Reuters, AFP, Telegraph, National Interest, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU