NASA saatte yaklaşık 8 bin kilometre hızla uzaya cisim fırlatan mancınığı test edecek

SpinLaunch hızlandırıcı sistemi, uzaya ulaşmak için gereken "maliyetleri, zamanı ve karmaşıklıkları ortadan kaldıracak"

NASA'yla ortaklık kurmasının ardından SpinLaunch, kütle hızlandırıcısıyla yörüngeye yük göndermeyi umuyor (SpinLaunch)

NASA, uzaya erişebilirliği önemli ölçüde artırmayı uman yenilikçi fırlatma sistemiyle yakında uzaya mancınıkla yük fırlatmaya başlayabilir.

"Yörünge Altı Hızlandırıcı Fırlatma Sistemi"ni geliştirmek için Kaliforniya merkezli start-up SpinLaunch'la ortaklık kuran ABD uzay ajansı, yörüngedeki ilk uçuş denemesini 2025'te gerçekleştirmeyi umuyor.

Fırlatıcı, 91 metre çapında bir çelik vakum haznesinde karbon fiber kolun saatte 8 bin kilometreye varan hızlarda döndürülmesiyle çalışıyor.

Hipersonik hız, bir uydu içeren fırlatma aracını gökyüzüne göndererek aracın geleneksel roketlerden çok daha hızlı şekilde yörüngeye ulaşmasını sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stratosferi aştıktan sonra yük, onu yörüngedeki konumuna ulaştıracak son itiş için küçük çaplı bir motor gücü kullanıyor.

SpinLaunch sistemin malzeme biliminde veya yeni teknolojilerde hiçbir temel ilerleme gerektirmediğini, var olan endüstriyel donanımın ve yaygın olarak ulaşılabilen malzemelerin kullanımıyla inşa edilebileceğini öne sürüyor.

Başarılı olursa yüklerin yörüngeye gönderilme maliyeti önemli ölçüde azalacak.

SpinLaunch kurucusu ve CEO'su Jonathan Yaney, "SpinLaunch benzersiz bir yörünge altı uçuş ve yüksek hızlı deneme hizmeti sunuyor. NASA'yla yapılan son fırlatma anlaşması önemli bir dönüm noktası teşkil ederken SpinLaunch, odağını teknoloji geliştirmeden ticari önerilere çeviriyor" dedi.

Uzayı daha erişilebilir kılmak için yenilikçi bir fikir olarak ortaya çıkan şey, fırlatmalar için teknik açıdan olgun ve oyunu değiştirebilecek bir yaklaşıma dönüştü.

SpinLaunch, fırlatma sisteminin ilk uçuş denemesini Ekim 2021'de New Mexico'da yer alan Spaceport America'daki deneme tesisinde gerçekleştirmişti. O günden bu yana nesneler saatte 1600 kilometreyi aşan hızlarda gökyüzüne fırlatıldı fakat henüz hiçbiri yörüngeye ulaşmadı.

SpinLaunch'un açıklamasında, "Hemen kullanıma uygun bu uzay çözümleri sayesinde SpinLaunch, müşterilerin şu anda uzayla ilgili iş modellerini yönlendiren maliyet, zaman ve karmaşıklık kısıtlamalarını ortadan kaldırmasına katkı sağlayarak nihayetinde uzaya daha az maliyetli ve erişimi artırıyor" dedi.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU