BP’nin petrol tankeri “İran’dan misilleme gelir korkusuyla Suudi Arabistan açıklarından ayrılmıyor”

British Heritage adlı geminin Tahran’dan gelebilecek olası bir müdahaleye karşı U dönüşü yaptığı düşünülüyor

İngiliz petrol devi BP'ye ait bir gemi (BP)

İngiliz enerji şirketi BP’nin bir petrol tankerini İran’ın el koyması endişesiyle Basra Körfezi’nde tuttuğu belirtiliyor.

Bloomberg’e göre Irak’ın Basra Petrol Terminali’ne gitmek üzere yola çıkan British Heritage adlı gemi, 6 Temmuz’da bir anda U dönüşü yaparak güvenliği için rotasını Suudi Arabistan sahillerine çevirdi. 

Haber sitesi, İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri’nin geçen hafta Cebelitarık açıklarında Akdeniz’e giriş yapan İran’a ait bir petrol tankerine el koymasının ardından İngiliz enerji devinin Tahran’ın misillemede bulunmasından endişe duyduğunu aktardı.

BP konuyla ilgili görüşme talebini geri çevirirken The Independent’ın edindiği bilgiye göre firmaya bağlı gemi hafta sonu yön değiştirdi ve uydu görüntüleri tankerin şu sıralar Suudi Arabistan açıklarında tutulduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petromatrix GmbH adlı danışmanlık firmasının idare müdürü Olivier Jakob, “Psikolojik bir oyun oynanıyor. Hiç kimse ‘kısasa kısas’ için gemisinin ele geçirilmesini istemez” dedi.  

Son gelişme, perşembe günü İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Grace 1 adlı ham petrol yüklü dev tankeri ele geçirip alıkoymasından ötürü İngiltere’yi “korsanlıkla” suçlamasının ardından yaşandı. İngiltere’de başbakanlık yetkilileri geminin Suriye bağlantılı olduğunu ve Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımlarını ihlal ettiğini belirtmişti.

Bakan Zarif ise pazartesi günü paylaştığı bir tweet’te şu ifadelere yer vermişti:

İran ne AB üyesidir ne de Avrupa’nın petrol ambargosuna muhataptır. En son bildiğime göre AB sınır ötesi yargısal yetkiye başvurulmasına karşı. İngiltere’nin B takımı adına içinde İran petrolü bulunan bir tankere kanun dışı el koyması korsanlıktır. Bu kadar basit.

Zarif’in alaycı “B takımı” terimini İranlı yetkililer Trump yönetimi için kullanıyor.

 

 

İran devlet televizyonu İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Robert Macaire’nin gemiye el koyma nedeniyle pazartesi günü üçüncü kez çağrıldığını duyurmuştu. İran’daki muhafazakarlar misilleme yöntemlerine başvurulmasını isterken, İran Devrim Muhafızları’nın eski komutanı Muhsin Rızai de geçen haftaki açıklamasında ülkesinin “görevinin” bir İngiliz tankerini ele geçirmek olduğunu iddia etmişti.

Tahran yönetimiyse pazartesi günü yaptığı açıklamada devre dışı kalmış santrifüjlerini yeniden çalıştırma ve ABD’nin geçen yıl ayrıldığı 2015 nükleer anlaşmasından uzaklaşmanın muhtemelen bir sonraki büyük hamlesi olarak yüzde 20’ye kadar uranyum zenginleştirmeyi artırma tehdidinde bulunmuştu.

İran Atom Enerjisi Kurumu sözcüsünden gelen bu tehditler, Tahran’ın parçalanabilir madde (fisyon) stoklarını anlaşmayla belirlenen sınırların üstüne çıkarmaya dair geçen hafta attığı küçük adımların ötesine geçiyor. 

 

Trump Reuters.jpg
Trump ülkesini nükleer anlaşmadan çıkaran kararnameyi geçen yıl imzalamıştı (Reuters)

 

İranlı haber ajansı ISNA’ya konuşan İran Atom Enerjisi Kurumu sözcüsü Behruz Kemalvendi, anlaşmada öngörülen uranyumun yüzde 3,67 oranında zenginleştirilmesi sınırını yüzde 4,5 ile aştıklarını doğrulamıştı. 

Kemalvendi ayrıca gelecek 60 günde ülkesinin önünde, uranyumu yüzde 20 ya da daha fazla zenginleştirmek ve anlaşmayla birlikte dağıtılan IR-2 M santrifüjünü yeniden devreye sokmak dahil bazı seçenekler olduğunu söylemişti. 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise meselede Washington’ın gösterdiği duruşu tekrarlayarak “Açık konuşayım: İran, Amerikan itidalini Amerikan kararsızlığı sanmasın” demişti. 

İki ülke arasındaki karşılıklı meydan okuma ABD ile İran’ı çatışmanın eşiğine getirmiş, ABD Başkanı Donald Trump geçen ay İran hedeflerine düzenleneceğini söylediği saldırıları gerçekleşmeden yalnızca dakikalar önce iptal ettiğini açıklamıştı. 

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU