İsrail Başbakanı Bennet’ten sert mesajlar: Savunmadan saldırıya geçtik

Bennett, zor ve sorunlarla dolu bir döneme tanık olduklarını bildirdi

İsrail Başbakanı Bennett kabine toplantısında. Fotoğraf: AP

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, pazar günü düzenlenen haftalık kabine toplantısının başlangıcında sert mesajlar verdi.

Ramazan ayı öncesi bazılarını IŞİD'in üstlendiği sivillere yönelik bir dizi terör saldırısının ardından İsrail’in düzenlediği arama ve yakalama operasyonlarını savunan Bennet, ülkesinin savunma durumundan, Filistin hedeflerine karşı hücum durumuna geçtiğini vurguladı. Bennett, silahlı saldırılarla doğrudan veya dolaylı ilişkisi olan herkesle hesaplaşılacağı tehdidinde bulundu.

Oturumun belirli bir aşamasında, Bennett, Savunma Bakanı Benny Gantz, İç Güvenlik Bakanı Omer Bar Lev ve güvenlik servislerinin tüm liderleri, güvenlik müzakerelerini gerçekleştirmek üzere toplantıdan ayrıldı. Söz konusu güvenlik müzakereleri, genel olarak Batı Şeria’da ve kuzey bölgelerinde, özel olarak ise Cenin, Nablus ve Tulkarim bölgelerinde ordu ve istihbaratın faaliyetlerini ele almak için düzenlendi. Bennett kabine toplantısında “İsrail Devleti hücumu başlattı. Cumartesi günü durumla ilgili değerlendirmeler yaptık. İsrail ordusu güçleri, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet ve polis güçleri, güvenliği sağlamak ve bu terör dalgasına son vermek için gece gündüz çalışıyor. Teröre karşı mücadelede, İsrail ordusu güçleri, Şin-Bet ve diğer polis güçleri üzerinde herhangi bir kısıtlama olmadığını tekrar ediyor ve açıkça belirtiyorum” ifadelerini kullandı.

Savunma Bakan Gantz, “Müslümanlar için kutsal olan ortalarındayken, tüm Yahudiler için en kutsal yerlerden birinde ibadet özgürlüğünün bariz bir şekilde saldırıya uğradığı ve tüm Yahudi halkının duygularının incitildiği, Nablus’taki Hz. Yusuf Türbesi'ndeki olayın ardından, Filistin Yönetimi’ne kesin ve kararlı bir mesaj ilettim.” demişti. Gantz “Filistin Yönetimi’ne bir an önce bölgedeki güçlerini yoğunlaştırması, istikrar ve güvenlik durumu ile kutsal yerleri etkileyen isyancılara ve sabotajcılara karşı önlem alması gerektiğini söyledim” ifadelerini de sözlerine ekledi.

İsrail işgal güçleri operasyonlarını Batı Şeria’nın kuzey bölgelerindeki gerginliğin üçüncü gününde de sürdürdü. Olaylarda birkaç kişi yaralanırken ve son yaşanan terör eylemlerinin faillerine yardım sağlayacağından şüphelenilen 25 kişi tutuklandı. Bu sırada Filistinli gençler ile işgal güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Bennett halka hitap ederek şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili vatandaşlarım. Zor ve sorunlarla dolu bir döneme tanık oluyoruz. Bu dönem uzun sürebilir. İkinci intifada birkaç yıl sürdü ama sonunda biz kazandık. 2015 ve 2016’daki bireysel eylemlerinin görüldüğü terör dalgası bir yıldan uzun sürdü, 50 can kaybına yol açtı ancak sonunda biz kazandık. Bu sefer de biz kazanacağız. Örgütsel altyapısı olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilen terör eylemlerinin güvenlik kurumları için büyük bir zorluk olduğu doğru ancak bu da halledilecek. Düşmanlarımız herhangi bir boşluk arayacak, bize saldırmak için her fırsatı değerlendireceklerdir. Bakın, Yahudilerin katledilmesini şeker dağıtarak kutlayan insanlardan bir şey beklemiyorum ancak kendimizden beklentilerimizin daha yüksek olması gerekiyor. Zira millet ve devlet olarak, sabırlı olmaya, güçlü sinirlere, sivil farkındalığa, hepsinden önemlisi de bu dünyadaki davamızın haklılığına olan inancımıza ihtiyacımız olacak. Teröre karşı demir yumrukla savaşacağız ve kazanacağız. Terör Tanrı’nın takdiri/kader değildir. Korku ve panik bir eylem planı olamaz. Buradan, medyaya sorumluluk ve soğukkanlılık gösterme ve kamuoyunda gereksiz korku yaratmama çağrısında bulunuyorum. Bu bir reality şov değil, gerçek hayatımız ve hayati bir durum olarak bir halk ve topluluk olarak direncimizi göstermemiz gerekiyor.”

Siyasi kaynaklar, İsrail hükümetinin dün Bennett, Yair Lapid ve Refah ve Sosyal Hizmetler Bakanı Meir Cohen tarafından sunulan ve silahlı eylemlere katıldıklarını iddia eden İsrail vatandaşı Filistinlilerin ailelerinin ulusal sigorta ödeneklerini geri çekme politikasını belirlemek üzere çalışacak bir ekip oluşturmaya yönelik önerisini onayladığını belirtti. Söz konusu ekibin, bu konuda hükümete tavsiyelerde bulunması ve yasal değişiklikler için öneriler de dahil olmak üzere önerilerde bulunması gerekiyor. Bennett “Sabotajcılarla ve onların çevresi ile hesaplaşmak için çalışıyoruz”.

İsrail işgal ordusu, yaklaşık iki hafta önce Bnei Brak saldırısını gerçekleştiren, Filistinli genç Ziya Hamarsheh’nın evini yıkmayı planladığını duyurdu. İşgal ordusu, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Ya’bad köyünden olan Hamarsheh’in ailesine bir yıkım bildirisi gönderdi ve kararı temyize götürmek için süre verdi.

Alışıldığı üzere, onlarca yerleşimci gerginlik başlatarak dün sabah, İsrail işgal polisinin yoğun güvenliği altında, Mağribi Kapısı’ndan Mescid-i Aksa’nın avlularına girdi. Radikal Siyonist çizgideki Tapınak Grupları, bu akşam saat 17:00’de Mescid-i Aksa’nın güney duvarına bitişik olan Emevi saraylarında Hamursuz Bayramı kurbanı için deneme yapılacağını duyurdu. Kudüs’teki İslami Vakıflar İdaresi, 73 yerleşimcinin sabah saatlerinde Mescid-i Aksa’yı bastığını, avlularında provokatif geziler düzenlediğini belirtirken, işgal istihbaratının 4 unsurunun da baskın düzenlediğini ifade etti. Vakıflar İdaresi, yerleşimcilerin iddia ettikleri tapınak hakkında konuşmalar yaptıklarını ve Bab el-Silsile’den ayrılmadan önce doğu tarafında ve Kubbetu’s Sahra önünde Talmud ayinleri yaptıklarını belirtti.

Gerilimi IŞİD'in terör saldırıları başlattı

 22 Mart’ta Berşeba’daki evinden çıkan Muhammed Galib Ebu el-Kian 8 dakikada 4 kişiyi öldürdü. El-Kian önce bir bisikletliye aracıyla çarptı. Sonra girdiği bir benzinci ve ardından alışveriş merkezindeki 3 kişiyi bıçakladı. Saldırıya hedef olan 3 kişi hayatını kaybetti. El-Kian, silah taşıyan bir otobüs şoförü tarafından vurularak öldürüldü.

27 Mart’ta Tel Aviv’in kuzeyindeki Hadera’da 2 IŞİD mensubu 2 İsrail sınır muhafızını öldürdü.

Tel Aviv'in doğusundaki Bnei Brak kentinde 29 Mart akşamı düzenlenen silahlı saldırıda ise biri polis 5 kişi hayatını kaybetmişti.

7 Nisan’da Tel Aviv Dizengoff Caddesi'nde restorana rastgele açılan ateş sonucu 2 kişi öldü. Ardı ardına yapılan bu 4 saldırının ilk ikisini IŞİD düzenledi. Hamas ve İslami Cihad ise IŞİD saldırıları da dahil olmak üzere tüm saldırıları tebrik etti.

 

İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU