Savaşın sessiz kurbanları

Ömercan Kaçar Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Bizimle yüzleşmek için hayvanların sadece sessizlikleri kaldı.

JM Coetzee


Rusya-Ukrayna savaşı birinci ayını doldururken Harkiv şehri yıkıma uğramaya devam ediyor.

Şehir merkezine kadar ulaşan bombardıman sonucu birçok insan hayatını kaybetti ya da yaralandı. Çok sayıda bina da tahrip olmuş durumda.

Tüm bu acı ve sıkıntılarla baş etmeye çalışan Harkiv halkı karşı karşıya kaldığı bir başka soruna çözüm üretmeye çalışıyor: Bombardımana maruz kalan Feldman Ekoloji Parkı'ndaki 300 farklı türden 5 bin civarı hayvanın daha güvenli bir yere tahliyesi.
 

2.jpg
Savaşın yıkıcı etkisi altında Harkiv / Bombardıman sonrası yıkıma uğrayan V. N. Karazin Üniversitesi

 

Savaş sebebiyle Polonya'ya sığınmış olan Harkiv sakini üniversite öğrencisi Danil, şehir halkının üzüntüsünü şöyle anlatıyor:

Harkiv inanılmaz bir şehirdi. Her bina tarih ve aşkla doluydu. Bir turist geldiğinde şehrin güzelliği karşısında hayran kalırdı. Bu şehir gerçekten ilham vericiydi... Şimdi ise şehir merkezi harabeliği andırıyor. İkinci Dünya Savaşı'nda kurtarılan binalar bile bombalandı. Karazin Üniversitesi dahi hedef alındı.

Feldman Park'ın durumu ise bizi derinden üzüyor. Girişi ücretsiz olan bu park şehrin dışında orman içinde bir hayvanat bahçesi gibi. Rusya'nın bu saldırganlığını anlamıyorum. Böyle devam ederse hayvanlar bu strese dayanamazlar ve kalp krizinden ölmeye başlarlar. Masum ve huzur içindeki hayvanları nasıl öldürebiliyorlar!


Savaşın başladığı günden beri bombaların hedefinde olan Harkiv'deki Feldman Ekoloji Parkı'nda 24 Mart'ta en son yaşanan bombardımanda 4 alageyik ve 3 Galler dağ keçisi öldü.

Bir aydır devam eden saldırılar sonucunda büyük kediler, primatlar, toynaklı hayvanlar, keseliler ve kuşlar gibi türlerden birçok hayvanın hayatını kaybettiği parkta tüm zorluklara rağmen tahliye çalışmaları sürüyor.

Ateş hattındaki hayvanlar içinde bulundukları durum dolayısıyla maruz kaldıkları yoğun stres sebebiyle de psikolojik olarak kötü etkileniyorlar.
 

3.jpg
Hasar Gören, Feldman Park

 

4.jpg
Feldman Ekoloji Park'ının kurucu Alexander Feldman, tahliye edilen hayvanların bir kısmını evinde ağırlıyor. Savaş sırasında Harkiv'i terketmeyeceğini açıklayan ve hayvanların kurtarılması için çaba gösteren Alexander Feldman kendi evine "Nuh'un Gemisi" yakıştırması yapıyor​​​​​

 

5.jpg
Alexander Feldman

 

Çatışmaların etkilediği binlerce hayvandan biri yavru aslan Simba.

Çatışmalar başlamadan önce bir restoranda "canlı eğlence" olarak kullanılan ve son derece kötü şartlarda tutulan Simba adlı yavru aslan ekim ayında Stolar (Столар) ailesi tarafından kurtarılarak Feldman Park'a getirilmişti.

Simba'nın geldiği yer olan Afrika'ya geri gönderilmesi planlanıyordu ancak savaş patlak verdi. Feldman Park'ta ateş hattından kurtarılarak daha güvenli bir yere götürülen Simba'nın kaderine savaşın gidişatı karar verecek.
 

 

Bombardımanın ilk gününden itibaren Feldman Park'ta yaşananların kronolojisi

24 Şubat: Savaşın ilk günü Feldman Park'ın bombardıman altına alındığı duyuruldu.
 

 

 

26 Şubat: Yapılan tespitlerde çeşitli hayvanların öldüğü ve bazı hayvanların barınaklarının hasar görmesi sonucunda ormana kaçtığı duyuruldu.
 


3 Mart: Bombalamada barınaklarının zarar görmesi sebebiyle 2 Asya yaban köpeği şehir merkezinde görüldü.
 

 

7 Mart: Ağır bombardıman sebebiyle çalışanların çoğu Park'a ulaşmakta güçlük çekti. Park yönetimi hayvanları beslemek için günde 1-2 saat Park'a gidecek gönüllüler aradığını duyurdu.

9 Mart: Feldman Park'ın tekrar vurulduğu açıklandı. Saldırıda "Avustralya" Sergi Bölümünün isabet alması sonucunda birçok hayvan yaralandı. Çoğu hayvan stres altına girdi. Park'a girmenin zorlaşması sonucu gıda sıkıntısı çekilmeye başlandı.

10 Mart: Çatışmalara ara verildiği zamanlar tespit edilip kurtarma "pencereleri" açılmaya başlandı. Sulcata ve Aldabra kaplumbağaları, iki dişi şempanze, yavrularıyla birlikte beyaz Elli Gibon ailesi, lemurlar, kapuçinler, yeşil uzun kuyruklu maymunlar, bir karakulak, bir Viverra, boynuzgaga kuşları, bir güney yer boynuzgagası, bir Leptoptilos, flamingolar, bir bayağı kaşıkçı, bir kelaynak kuşu ve bir Avustralya kuşu tahliye edildi.
 

 

13 Mart: Park görevlisi Sergey Ivanov hayvanları beslerken saldırı sonucu hayatını kaybetti.

14 Mart: Açılan ateş sebebiyle Feldman Park'ın bazı bölgelerine girilememesi sebebiyle tahliye operasyonu kısmen gerçekleşebildi. Kurtarılan hayvanlar arasında yavru aslan Simba da vardı.

17 Mart: Havan saldırısında 2 orangutan ve bir şempanze hayatını kaybetti.
 

 

19 Mart: Bombardımanda alageyiklerin barınağı hasar gördü. 9 hayvan şarapneller sebebiyle öldü. 20 geyik ormana kaçtı.
 

 

20 Mart: Barınakları bombalanan Vasya, Kuzya, Messi ve Ponoçka adında 4 orangutan, dokuz şempanze ve 22 alpakanın Harkiv Hayvanat bahçesine tahliyesi başarıyla sonuçlandı.

23 Mart: Bazı kaplumbağalar ve bir mavi burunlu maymun tahliye edildi.
 


24 Mart: Üç kısa kuyruklu şebek tahliye edildi.
 


25 Mart: 4 alageyik ve 3 Galler dağ keçisi bombardıman sonucu öldü.
 

 

İkinci Dünya Savaşı'nda Berlin, Londra ve Varşova hayvanat bahçelerinin başına gelenlerin bir benzeri bugün Nikolayev, Kiev ve Harkiv'de yaşanıyor.

Dünya Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (WAZA) ve Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) Ukrayna'daki hayvanat bahçelerini desteklemek için çalışıyor.

Ayrıca, gönüllüler çeşitli şekillerde yardım kampanyaları düzenliyor. Ancak hayvanların daha güvenli alanlara tahliyesi halen savaş sebebiyle tam olarak gerçekleşmiş değil.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU