Çin'deki uçak kazasının yeni görüntüleri güvenlik uzmanlarını şaşırttı: "Pilotun kasıtlı bir çaba göstermesi gerekir"

Güvenlik kamerasına takılan görüntüler, uçağın neredeyse 90 derecelik bir açıyla yere doğru dalışa geçtiğini ortaya koyuyor

Kazaya dair incelemeler sürerken ülkedeki Boeing 737-800 tipi 1400 uçağın hiçbiri kullanılmayacak (Reuters)

Çin'in Guangxi bölgesinde 21 Mart'ta meydana gelen ve 132 kişinin ölümüne neden olan uçak kazasına ait görüntüler ortaya çıktı.

Boeing 737-800 model uçağın neredeyse 90 derecelik bir açıyla yere doğru dalışa geçtiği görüntüler TikTok ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında paylaşıldı.

Çin Doğu Havayolları'nın 9 mürettebat ve 123 yolcusu taşıdığı uçak, Wuzhou şehri yakınlarındaki dağlık bölgeye düşmüştü.

Söz konusu görüntülerin yakınlardaki bir maden şirketinin güvenlik kameraları tarafından kaydedildiği bildirildi.

 


Bu arada uçak rotalarının canlı takip edildiği uçuş sitesi Flight Radar'dan alınan veriler de hava aracının ne denli keskin bir açıyla düştüğünü gözler önüne serdi.
 

800x-1.png
Görüntü FlightRadar24'den alındı (Bloomberg)


Uçağın düşme şekli, uçuş güvenlik uzmanlarını da şaşırttı.

Havacılık güvenliği uzmanı ve eski 737 pilotu John Cox, "Bu tuhaf bir açı" diye konuştu:

Uçağın bunu yapmasına sebebiyet vermek zor.

ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu'nda (NTSB) görev alan pilot Benjamin Berman, firmanın 737-800 tipi uçaklarının bu kadar dik açılarla dalış yapmayacak şekilde tasarlandığını ifade etti.

Berman, bunun için pilotun kasıtlı bir çaba göstermesi ya da çok nadir görülen bir arızanın meydana gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adı verilmeyen eski bir NTSB yetkilisi de, "Burnu aşağıda tutacak bir şeye ihtiyacınız olur" diye konuştu.

Yerel saatle 13.11'de Kunming'den yola çıkan MU5735 sefer sayılı uçağın Guangzhou'ya 15.05'te varması bekleniyordu.

Ancak uçak, dağlık bölgenin üzerinden geçerken iki dakika kadar kısa bir süre içerisinde yaklaşık 9 bin metre irtifa kaybetti.

Uçaktaki herkesin ve her nesnenin çarpmanın etkisiyle çıkan yangınla saniyeler içinde "tamamen yandığı" açıklandı. Yangının daha sonra da kazanın meydana geldiği ormanlık alana sıçradığı kaydedildi.

Söz konusu hadise, Çin'de 30 yıldır meydana gelen en ölümcül kaza oldu. Çinli yetkililer, korkunç kazadan kalan iki kara kutudan birini bulduklarını ama kazanın nedeninin henüz netleşmediğini söylüyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, Bloomberg

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU