İBB'nin kestiği 112 çınarla ilgili TEMA'dan açıklama: Gerekli bir işlem

TEMA'nın açıklamasında "Karantina tedbirleri alınarak ağacın kesilmesi ve imha edilmesinden başka önerilen bir çare bulunmamaktadır" ifadesi yer aldı

Kolaj: Independent Türkçe

TEMA Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Beşiktaş Çırağan Caddesi'nde kestiği 112 tarihi çınar ağacı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada "Konunun uzmanı bilim insanlarının hazırladığı rapor dikkate alınarak hastalıklı ağaçların kesilmesinin, hastalıkla mücadele ve daha fazla ağaca sirayet etmemesi için gerekli bir işlem olduğu değerlendirilmektedir" denildi.

Açıklamada sözkonusu ağaçların "Ceratocystis platani" adlı mantarın yol açtığı kanser hastalığı sebebiyle kesildiği ayrıca bu hastalığın çaresinin olmadığı hatırlatıldı.

"Ağacın kesilmesi ve imha edilmesinden başka önerilen bir çare bulunmamaktadır"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklama şöyle devam etti:

Mantarın ağacın iletim demetlerini tıkaması ve topraktan alınan suyun iletimi kesmesi, yerleştiği iletim demetlerinin kök, gövde ve sürgünlerde olması sebebiyle hastalıklı ağaçların bakım çalışmaları ile kurtarılması da mümkün değildir. Karantina tedbirleri alınarak ağacın kesilmesi ve imha edilmesinden başka önerilen bir çare bulunmamaktadır. Konunun uzmanı bilim insanlarının hazırladığı rapor dikkate alınarak hastalıklı ağaçların kesilmesinin, hastalıkla mücadele ve daha fazla ağaca sirayet etmemesi için gerekli bir işlem olduğu değerlendirilmektedir.

Açıklamada ağaçları etkileyen hastalıkla ilgili teknik bilgilere de yer verilerek çınar kanseri hastalığının ağaçlarda kolaylıkla yayıldığı, tıpkı Kovid-19 gibi temas halinde hemen bulaştığı, hastalığa yakalanmış ağaçların kurtulma şansı olmadığı ve ne yazık ki henüz tedavisinin de bulunmadığı vurgulanarak "Tüm dünyada ve ülkemizde Karaağaçları yok olma noktasına getiren Ophiostoma ulmi mantarı gibi Çınar ağaçlarını yok etme potansiyeli bulunmaktadır" denildi.

"Bir yıl içinde yaklaşık 400 çınar ağacı kurudu ve kesildi"

Türkiye'de ilk defa 2010 yılında teşhis edilen hastalık nedeniyle İstanbul'da Beşiktaş, Beyoğlu ve Şişli ilçelerinde bir yıl içinde yaklaşık 400 çınar ağacının kuruduğu ve kesildiği aktarılan açıklamada  ağaçların kesilmesi ile ilgili hukuki incelemenin sonuçlarına da yer verildi.  

Hastalıklı ağaçların kesimi için izin alındığının belirtildiği açıklamada "Bununla beraber 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 15. Maddesine göre Orman İdaresi'nden ağaçların kesimi için de izin alınması gereklidir. Kamuoyuna yansıyan haberlerde Orman İdaresi'nden izin alınmadığı için ceza kesildiği bilgisi yer almaktadır. Burada şunu ifade etmek gerekir ki; Orman İdaresi'nce orman sınırları dışında ağaç kesimleri için verilen yasa gereği alınan bu izin ağaçların kesilip kesilmemesi gerektiğine ilişkin bir değerlendirmeye dayalı bir izin değildir. Bu izin alımının temel gerekçesi; ağaç kesimi sonrasında elde edilen odunun ormandan kaçak olarak kesilmediğinin kanıtını oluşturmak, odunun kaçak olarak nakledilmediğini gösteren nakliye teskeresinin düzenlenmesine müstenit olacak altlığı sağlamaktır" denildi.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU