Boris Johnson: Gaflarımla gurur duyuyorum

Johnson’ın pot kırma eğilimi İngiltere’nin dışişleri bakanı olduğu döneme damga vurmuştu

Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Muhafazakar Parti'deki liderlik mücadelesinde mevcut Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'a karşı yarışıyor (AP)

İngiltere’de başbakanlık tutkusunun peşinden gitmek için büyük bir serveti feda ettiğini öne süren Boris Johnson, kendisine sorular yönelten Muhafazakar Partili aktivistlere gaf yapmaktan “gurur” duyduğunu söyledi.

Muhafazar Parti liderliği yarışını önde götüren Johnson, kamuoyu önünde kırdığı potların başını bazen derde soktuğunu itiraf etse de sözlerinin çoğunun yine de “doğru ve gerekli” olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Johnson’ın gafları dışişleri bakanı olduğu döneme damga vurmuştu. Yaptığı gafların arasında Myanmar'daki kutsal bir tapınakta sömürge şiiri okuması ve bir Libya şehrinin “içindeki cesetlerin temizlenmesi” halinde turizm potansiyeli taşıdığına dair espri yapması bulunuyordu.

Johnson’ın en tehlikeli gafıysa 2017’de bir komiteye verdiği hatalı ifadede, İran’ın tutukladığı Nazenin Zaghari-Ratcliffe’in söz konusu ülkede gazetecileri eğittiğini anlatması olmuştu. Bu açıklamaların ardından bir çocuk annesi Zaghari-Ratcliffe İran’da hakim karşısına çıkarılmış ve bu kişinin cezasının uzatılabileceği söylenmişti.

Johnson, kariyeri boyunca hiç gaf yapıp yapmadığı sorusuna “Evet, yaptım ve çoğuyla gurur duyuyorum” diye yanıt verdi.

Boris Johnson sözlerini şöyle sürdürdü:

O gaflara dair en önemli nokta -bazılarından pişmanlık duyup özür dilesem de- bunların kesin ve doğru olduğunun ortaya çıkmasıdır. İnsanlar gaf yaptığınızı söylüyorsa bu doğru ve gerekli olanı yapıyorsunuz demektir.

Johnson, Darlington’daki seçim kampanyasındaysa nefret söylemini onaylamadığını ancak insanların akıllarından geçenleri kafalarına vurulacağı korkusu olmadan söyleyebilmesi” gerektiğini ifade etmişti.

Eski kabine bakanı en son ne zaman kendi menfaatleri doğrultusunda değil de ulusun çıkarlarını düşünerek hareket ettiği sorusuna gelindiğindeyse bocaladı. 

Neticede siyaset dışındaki bir sektörde daha fazla para kazanabileceğini belirten Johnson, “Tam zamanlı bir politikacı olmayarak daha fazla para kazanmak mümkün. Ama bazen fedakarlık yapmanız gerekir. En doğrusu da budur” diye ekledi.

Brexit tartışmalarının ardından Boris Johnson yılda kabinedeki görevini bırakmış ve geçen yıl 275 bin sterlin (yaklaşık 2 milyon TL) kazandığı Daily Telegraph’taki köşe yazarlığına dönmüştü.

Johnson milletvekili maaşının yanı sıra şirketlere yaptığı konuşmalardan da epey kazanç elde ediyor. Öyle ki son konuşmalarının birinden Johnson 42 bin 580 sterlin (yaklaşık 300 bin TL) kazanmıştı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU