Farelerin fotoğrafta gördükleri nesneleri gerçekte tanıyabildiği keşfedildi

Fareler de insanlar ve insan olmayan primatlar gibi, görsel hafızaya dayalı, karmaşık bilişsel süreçleri kullanabiliyor

Bulgular, farelerin de primatlar ve kuşlar gibi karmaşık düşünsel süreçlere sahip olduğu anlamına geliyor (Unsplash)

Yeni bilimsel araştırma, farelerin iki boyutlu (2D) fotoğraflarda gördükleri nesneleri, gerçek hayatta üç boyutlu (3D) halleriyle tanıyabildiğini ortaya koydu.

Bir nesnenin 2D fotoğraflarına bakarak, fiziksel hallerini tanıyabilme yeteneği, primatlarda ve bazı kuşlar kuşlarda görülebiliyor. Ancak bu kavrayışın sadece belirli türlere özgü olduğu ve kemirgenlerde gözlemlenemeyeceği düşünülüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’deki Florida Atlantik Üniversitesi'nden araştırmacıların tasarladığı yeni deney, bu düşünceye meydan okudu. Deneyde farelerin, bir nesnenin fotoğrafı ve kendisi arasındaki doğal farkı algıladığı teyit edildi.

Deney düzeneğinde ilk olarak, farelerin yer aldığı bölmelere bir nesnenin fotoğrafları yerleştirildi ve hayvanların bunları görmesi sağlandı.

Ertesi gün, bölmeye fotoğrafta gördükleri nesnenin fiziksel versiyonu yerleştirildi. Ancak bu nesnelere, fotoğrafta yer almayan başka bir nesne de eşlik etti.

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayımlanan deney bulgularına göre fareler, fotoğrafını görmedikleri yeni nesneleri keşfetmek için daha büyük bir ilgi gösterdi. Bu da fotoğraftaki nesnelerin hayvanlara "tanıdık" geldiği anlamına geliyordu.
 

mouse-recall-study.jpg
Deneyde kale ve piyon gibi çeşitli satranç taşları kullanıldı (Florida Atlantik Üniversitesi)


Araştırma, farelerin insanlar ve insan olmayan primatlar gibi, görsel hafızaya dayalı, karmaşık bilişsel süreçleri kullandığına dair ilk kanıtları sağladı. Bu nedenle araştırmacılar, deneyleri "türünün ilk örneği" diye niteledi.

Bulgular ayrıca, beynin hafıza merkezi diye bilinen hipokampus bölgesinin, tıpkı insanlarda olduğu gibi, farelerde de söz konusu bilişsel sürece önemli ölçüde katkıda bulunduğunu gösterdi.

Araştırmanın başyazarı Sarah J. Cohen, "Primatlarda, hipokampusun, bireyin önceden kodlanmış bir deneyimin 'hikayesini' tekrar oynatmasını sağlayan bildirimsel bellekte önemli bir rolü olduğu düşünülüyor" diye konuştu:

Fotoğraftan öğrenilen öğeler daha sonra üç boyutlu biçimde sunulduğunda, kişin bunları söz konusu hikaye sayesinde tanıdığını söylüyoruz.

Florida Atlantik Üniversitesi'nin Karmaşık Sistemler ve Beyin Bilimleri Merkezi’nde görev alan Cohen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Fare hipokampusu, fotoğrafı muhtemelen o deneyimin veya olayın bir 'hikayesi' olarak, belirli bir bağlam içinde kodluyor ve birleştiriyor.

 

Independent Türkçe, Florida Atlantik Üniversitesi, Science Daily

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU