Bayraktar SİHA dışında Türkiye, Ukrayna'ya hangi askeri malzemeleri sattı? Ukrayna'dan ne alıyor? Hangi sistemleri iki ülke birlikte üretti?

Türk yapımı SİHA'lar Ukrayna tarafından Rusya'ya karşı çatışmalarda kullanılıyor. İki ülke arasında son yıllarda artan bir şekilde askeri malzeme satışı ve ortak üretim çabaları var

Türkiye, Bayraktar SİHA'larda kullanılmak üzere Roketsan tarafından üretilen  Mam-L akıllı mühimmatları (solda) Ukrayna'ya satarken, Akıncı TİHA'larda (sağda) Ukrayna motoru kullanılıyor / Fotoğraf: AA

Kendi milli savunma sanayisini geliştirmeye çalışan Türkiye bu amaçla son yıllarda farklı ülkelerle de işbirliğini artırmaya çalışıyor.

Güney Kore, Ukrayna bu ülkelerden sadece ikisi. Güney Kore ile yapılan askeri işbirliği daha çok direkt alımdan ziyade teknoloji transferi ile yerli sistemlerin geliştirilmesine yönelik.

Örneğin Fırtına obüsleri ve Hürkuş uçağı, Güney Kore'den teknoloji transferi yapılarak geliştirildi.

Yine Altay milli tankının geliştirilmesinde ve motorunda Güney Kore'den teknoloji transferi yoluna başvuruldu.

Ukrayna ile yapılan askeri ticarette ise daha çok ortak üretim ya da direkt alım-satım seçeneklerine başvuruldu.

bayraktar.jpg
Bayraktar SİHA'ların Ukrayna'da da üretilmesi gündemde / Fotoğraf: AA

 

Bayraktar SİHA'larda kullanılan füzeler de ihraç edildi

Türkiye'nin son yıllarda Ukrayna'ya yönelik en önemli silah ihracatı TB2 Bayraktar SİHA'ları oldu.

Baykar Makine tarafından 2019'da satılan 12 adet TB2 Bayraktar SİHA'nın ardından 2021-2022 döneminde de 24 adet daha satılması kararlaştırılmıştı.

Ayrıca 3 Şubat 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretinde TB2 Bayraktar SİHA'nın Ukrayna'da da üretilmesi için fabrika açılacağı kaydedildi.

Tabii ki Bayraktar SİHA'ların tek başına kullanılmasının çok büyük anlamı bulunmuyor.

Bu nedenle Bayraktar SİHA'larda kullanılan Roketsan Mam-l ve Mam-c akıllı mühimmatlarının da Ukrayna'ya satışı yapıldı.

aselsantelsiz.jpg
Ukrayna ordusu, Aselsan tarafından yapılan telsizleri kullanıyor / Fotoğraf: Aselsan

 

Ukrayna askerlerine Aselsan telsizleri

Türkiye'den Ukrayna'ya satılan askeri malzemeler arasında Aselsan tarafından üretilen yazılım tabanlı telsizler de dikkat çekti.

Hatta geçen günlerde Rus hesapları tarafından paylaşılan Ukrayna'ya ait ele geçirilen silahların gösterildiği bir videoda Aselsan telsizleri de dikkat çekti.

Aselsan, 2017 yılında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin telsiz ihtiyacını karşılamak için açılan ihaleyi kazandı.

Bu kapsamda sadece piyade tarafından değil aynı zamanda modernize edilen T-64 ile T-72 tanklarında kullanılan telsizleri de tedarik etti.

serdar.png
Tanksavar füze fırlatma sistemi Serdar, iki ülkenin işbirliği ile geliştirildi / Fotoğraf: defenceturk.net

 

Türkiye-Ukrayna işbirliği ile "Serdar" geliştirildi

Ayrıca Ukrayna tarafından geliştirilen Skiff ATGM için termal kameralı nişangahın da Aselsan tarafından verildiği belirtildi.

Bu işbirliğinin sonucu olarak Türkiye-Ukrayna ortak üretimi tanksavar füze fırlatma sistemi "Serdar" adlı sistem 2019 yılında geliştirildi.

ada.jpg
Ukrayna için üretilecek olan Ada tipi korvetlerden / Fotoğraf: defenceturk.net

 

Ukrayna için savaş gemisi yapılıyor

Türkiye ile Ukrayna arasında denizde de askeri işbirliği mevcut. Ukrayna ile yapılan anlaşma kapsamında üretimine başlayan Milgem Ada sınıfı korvetin kızağa konma töreni 7 Eylüm 2021'de İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda düzenlenmişti. 

İlk geminin inşasının 2023'te bitmesi beklenirken toplamda 4 adet üretileceği ancak diğer 3'ünün yapımının Ukrayna'da gerçekleştirileceği öne sürüldü.

Son olarak çatışmalara dair düşen görüntülerde kimi Ukrayna askerlerinin kafasında Türkiye'de 8. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından üretilen garanti kompozit taktik başlıklarından olduğu görüldü.

tiha.jpg
Akıncı TİHA / Fotoğraf: AA

 

Akıncı TİHA'larda Ukrayna motoru

Peki Ukrayna, Türkiye'ye ne satıyor?

Ukrayna özellikle Türkiye'ye kimi sistemlerin motorunun temin edilmesi aşamasında önemli destekler sunuyor.

Baykar Makine tarafından geliştirilen Akıncı Taarruz İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) motoru Ukrayna'dan geliyor.

TİHA'larda Ukrayna yapımı Al-450T Turboprop motoru kullanılıyor.

Yine Altay tanklarının motorları için Ukrayna seçeneği de gündeme gelmiş ancak son noktada Güney Kore ile anlaşılmıştı.

s-125.jpg
S-125 hava savunma sistemi / Fotoğraf: defenceturk.net

 

Rus hava savunma sistemleriyle tatbikat için Ukrayna'dan sistem alındı

Ukrayna'dan alımı yapılan sistemler bunlardan ibaret değil. Ukrayna tarafından Türkiye'ye satılan sistemlere dair haberlerden Türkiye kamuoyu çoğunlukla bu ülkenin basınında çıkan haberler sayesinde haberdar oluyor.

Savunma sanayisine dair haberler yapan Defence Turkey'in son sayısında Ukrayna'dan Türkiye'ye satılan sistemlere dair de bilgiler verildi.

Türkiye'nin 2020 yılı içerisinde Ukrayna'da Rus yapımı S-125 Hava Savunma Füze Sistemi tedarik ettiği haberleri Ukrayna makamlarının kendi medyalarına yaptıkları açıklama ile ortaya çıkmıştı.

Söz konusu füze sisteminin Libya'ya transfer edileceği ya da Türk pilotların Rus hava sistemlerine karşı alışması için Konya'da yapılan tatbikatlarda kullanılacağı iddia edilmişti.

Radar da alındı

Bununla beraber aynı tatbikatlarda kullanılmak üzere yine 2020 içinde Ukrayna'nın Türkiye'ye NPE Aerotechnics-MLT firması üretimi olan 2 adet Ural ve KrAZ şasili MARS-L ve aynı sayıda KrAZ şasili P-180U radar sistemlerini ihraç ettiği belirtildi.

mi-17.jpg
Mi-17 helikopterleri daha çok Jandarma tarafından kullanılıyor / Fotoğraf: defenceturk.net

 

Mi-17 helikopterlerin modernizasyonu için Ukrayna’dan destek

Son olarak 2021 yılında Türkiye'nin elinde olan Rus yapımı Mi-17 helikopterlerinin bakımının sağlanması için Türk THK Teknik A.Ş. ile Ukraynalı Ukrspetsexport temsilcileri arasında Türkiye'de bir bakım merkezi kurulması için anlaşmaya varılmıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU