Ukrayna, neden sıklıkla Bayraktar SİHA'ları gündeme getiriyor?

Rusya'ya karşı 8 gündür direnen Ukrayna'nın Türk yapımı TB2 Bayraktar SİHA'lara vurgu yapan açıklamalarının nedeni ve amacı ne? Emekli diplomat Çeviköz, tümgeneral Karataş ve savunma sanayisi araştırmacısı Yıldırım, yorumladı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısı 8. gününe girdi.

Ukrayna elindeki bütün imkanları direnmek amacıyla kullanıyor.

Bu arada çeşitli ülkelerden de Ukrayna'ya silah yardımları yapılmakta.

Ukrayna ordusunun savaş sırasında kullandığı sistemler arasında Türkiye'den aldığı TB2 Bayraktar SİHA'lar da var.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, 11 Eylül 2021'de Report haber ajansına yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerinin elinde 12 adet TB2 SİHA bulunduğunu belirtmiş, 2021-2022 sürecinde 24 adet daha almayı planladıklarını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Şubat 2022 Perşembe günü Ukrayna'ya yaptığı ziyarette TB2'lerin Ukrayna'da da üretilmesi konusunda anlaşmalara varılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Savunma Bakanı: Yeni Bayraktar SİHA'lar geldi

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Facebook'tan dün yaptığı açıklamada Türkiye'den yeni bir parti Bayraktar SİHA aldıklarını, "Yeni Bayraktarlar Ukrayna'ya çoktan geldi ve savaş pozisyonlarına geçti" diyerek duyurdu. 

Reznikov'un açıklamasında bahsedilen yeni SİHA'ların zaten alımı konusunda anlaşmaya varılan 24 adet Bayraktar mı yoksa bunların dışında yenileri mi olduğuna dair bilgi bulunmuyor.

ukraynabayraktar1.jpg
Ukrayna'nın elindeki Bayraktar SİHA'lar çatışmalarda aktif kullanılıyor / Fotoğraf: AA

 

Bayraktar SİHA'larla vurulan askeri hedeflerin görüntüleri paylaşıldı

Saldırının ilk başlangıcında Rus makamlarınca TB2 Bayraktar SİHA'ların üstlendiği üslerin vurulduğu iddia edilmiş, üçünün çatışmalarda düşürüldüğü öne sürülmüştü.

Ancak sonraki günlerde Ukrayna makamlarından TB2 Bayraktar SİHA'ları için peş peşe açıklamalar geldi.

Savaşın 4'üncü gününde Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından "#Ukrayna Genelkurmay Başkanı - Maşallah #Bayraktar TB2 SİHA'larına" notuyla Bayraktar TB-2 tipi insansız hava araçlarının kullanıldığı bir video paylaşıldı.

Büyükelçiliğin hesabından daha sonra yapılan paylaşımda ise şunlar kaydedildi:

Gülleri seven dikenlerine de katlanır. Rus işgalciler de şu an #Bayraktar TB2 SİHA'larına katlanmak zorundalar. 2 sene önce İdlib'de Rus askerleri tarafından öldürülen 34 Türk askerinin intikamı #Ukrayna'da alındı. İlahi adalet diye bir şey var!

hedefvurulması.jpg
Ukrayna makamları, Bayraktar SİHA'larca Rus hedeflerine yapılan saldırıların görüntülerini paylaştı / Fotoğraf: Twitter



Büyükelçilik daha sonra bu tweeti sildi.

Bunun yanı sıra Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri farklı tarihlerde Türkiye'den alınan Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile Rus hava savunma sistemlerine ve konvoylarına yönelik saldırıların görüntülerini paylaştı.

Son olarak da yeni TB2 Bayraktarların alınacağı duyuruldu.

 

Ukraynalı makamlardan gelen açıklamalar yabancı basının da dikkatini çekti

Ukrayna makamlarından sıklıkla yapılan TB2 Bayraktar açıklamaları uluslararası basının da dikkatini çekmeye başladı.

Time dergisi, "Türk insansız hava araçları, işgalci Rus kuvvetlerine karşı Ukrayna için nasıl önemli bir silah haline geldi?" başlıklı bir habere yer verdi. 

Dergi bu haberi, Twitter hesabında TB2 Bayraktar fotoğrafıyla paylaştı.

siha1.jpg
Bayraktar SİHA'lar savaşta aktif olarak görev alıyor / Fotoğraf: AA

 

Ukrayna neden sıklıkla Bayraktar SİHA vurgusu yapıyor?

Ukrayna'dan TB2'nin başarılarına dair gelen iddialar ve görüntüler Türk kamuoyunda büyük ilgi çekse de akılları şu sorular geliyor:

- Ukrayna açıklamalarında diğer kullandığı silahların isimlerini özel olarak çok geçirmezken neden sıklıkla TB2 Bayraktar'ın adını vurguluyor?

- Bu kadar vurgu yapmasının nedeni silahlardan gerçekten çok verim aldığından mı yoksa Rusya'nın zaten TB2 Bayraktar SİHA'ları Ukrayna'ya sattığı için eleştirdiği Türkiye'ye yönelik tepkisini mi artırmak istiyor?

Bu soruları dış siyaset, savunma sanayi ve askerlikle ilgili gelişmeleri yakından takip eden isimlere sorduk.

 

ünalçeviköz1.jpg
Ünal Çeviköz / Fotoğraf: AA

 

"Açıklamaları Türkiye'den giden silahları Rusya'ya tekrar hatırlatıp, kızdırsın diye tekrar ediyorlar"

Emekli Büyükelçi ve CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, açıklamaları Rusya ile Türkiye arasını açma çabasına bağlamanın daha akla yakın gözüktüğünü söyledi. 

Batı'dan Ukrayna'ya çok çeşitli silah sistemlerinin transfer edildiğini ve AB üyesi devlet yetkililerinin bu yönlü açıklamaları olduğun belirten Çeviköz, "Batı ağır yaptırımlar uygulamaya başladı Rusya'ya. Ancak Türkiye'nin konumu itibariyle Rusya ile olan ilişkilerini gözettiği için bu yaptırımlara katılmayacağı anlaşılıyor. Onun için Ukrayna'nın Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya'yla olan ilişkilerini dengede tutmak istemesine engel olmak ve iki ülkenin arasını bozmaya çalışan bir niyeti olduğu söylenebilir. Muhtemelen bu açıklamaları Türkiye'den giden silahları Rusya'yı kızdırsın ve Rusya'ya tekrar hatırlatılsın diye tekrar etmelerinin sebebi budur" diye konuştu. 

 

beyazıtkarataş.jpg
Beyazıt Karataş / Fotoğraf: Twitter

 

"Bu açıklamalarla Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bozulması amaçlanıyor"

Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş da Ukrayna'dan TB2 Bayraktar SİHA dışında sıklıkla Möntrö'ye dair de açıklamalar geldiğini kaydederek şunları söyledi: 

Ukrayna'nın açıklamasını sadece Ukrayna olarak değil ABD ve batı olarak düşünün. Bu açıklamalarla Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bozulmasını amaçlıyorlar. Bayraktar üzerinden yürüyerek Rusya'ya "Bak bazı araçların tahrip oluyor, bunun sebebi Türkiye'dir" mesajı veriliyor. Möntrö'de de Türkiye'ye Boğazlar'ı Rusya'ya kapatmalıdır deniyor. Türkiye, Möntrö'de kendisine düşen yükümlülükleri yıllardır yerine getiriyor. Her iki konudaki açıklamalarda Rusya ile ilişkileri bozmaya yönelik ama tutmaz. Sahada öyle yansıması olmaz.

 

burakyıldırım.jpg
Burak Yıldırım / Fotoğraf: Twitter

 

"Ukrayna'nın kendi kaynaklarıyla istihbarat toplayabileceği tek sistemi TB2'ler"

Savunma Sanayi Araştırmacısı Burak Yıldırım ise Rusya'nın harekat planlamasında çok büyük eksiklikler görüldüğünü kaydetti.

"Ukrayna kuvvetlerinin kendi kaynaklarıyla istihbarat toplayabileceği tek sistemi TB-2'ler" diyen Yıldırım, "Yani hareket alanıyla ilgili doğrudan kendi imkanlarıyla ve yüksek hassasiyetle elde edebilecekleri veriler için tek seçenekler ellerindeki TB-2'ler" ifadelerini kullandı.

 

bayraktarfüze.jpg
Bayraktar SİHA'dan MAM-L füzesinin ateşlenmesi / Fotoğraf: YouTube

 

"Bayraktar, Ukrayna kuvvetlerinin Tochka füzeleri dışında taarruz edebilecek tek silah sistemi"

Burak Yıldırım, şunları kaydetti: 

Son olarak, TB-2, Ukrayna kuvvetlerinin mevcut envanterinde, Tochka füzeleri dışında Rus kuvvetlerine karşı taarruz edebilecekleri tek silah sistemi. Kısıtlı niceliğe ve niteliğe sahip hava kuvvetlerini Kiev gibi önemli sıklet merkezlerinin savunmasında kullanırken TB-2 ile fırsat hedeflerine taarruz edebiliyorlar. Rus kuvvetlerinin askeri açıdan kabul edilemeyecek dağınıklığı sayesinde de oldukça etkili sonuçlar alabiliyorlar. Ukrayna ordusunun da taarruz edebildiğini ve etkili sonuçlar alabildiğini; bu tür yeteneklere sahip olduğunu gösterebilmesi direnişçiler için de moral kaynağı sağlıyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU