Türkiye'nin S-400 formülü: Barış zamanında açılmayacak, 15 Temmuz'un karargahına kurulacak

Hürriyet gazetesinin haberine göre Türkiye'nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye hangi formül altında yerleştirileceği belli oldu

Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan son açıklamalarla Ankara ile Washington hattında kriz yaratan Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemi füzelerinin eski adı Akıncı olan Ankara’daki Mürted Hava Üssü’ne getirileceği öne sürüldü.

Üretilen formüle göre, sistem tüm bileşenleriyle aktif hale gelecek şekilde kurulacak ancak barış zamanlarında, bakım, tatbikat gibi olaylar dışında açılmayacak.

Depoda kalmayacak 

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, hava savunma sistemi S-400’ler sadece çevresel güvenlik risklerinin yoğunlaştığı dönemlerde veya savaş durumlarında açılacak.

Haberde, Türkiye'nin bu formülü ‘Barış konuşlanması’ diye tanımladığı öne sürülüyor.

Bu formül sayesinde ABD ile yaşanan S-400 krizinin hafifletilmesi için orta yolun bulunması amaçlanıyor.

Söz konusu yöntemin, S-400’lerin Rusya’dan alınmasına rağmen depoya kaldırılarak kilitli tutulacağı anlamına gelmeyeceği vurgulandı.

Herhangi bir bölgeye veya bölgelere kurulacak olan sistemler çok kısa bir reaksiyon süresi içinde aktif hale gelebilecek.

15 Temmuz'un karargahına konuşlandırılabilir

S-400 sisteminin ilk ünitesinin Türkiye’ye deniz yoluyla geleceği öne sürülüyor.

İlk ünitenin konuşlanacağı yerle ilgili teknik çalışmaların sona aşamaya geldiği öğrenilirken, kulislerde sistemin Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki Mürted Hava Üssü’ne kurulma seçeneğinin ağır bastığı konuşuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ana karargahı olan ve Akıncı olan ismi Mürted olarak değiştirilen Hava Üssü’nün teknik altyapı donanımı, stratejik konumu ve olası hava saldırılarına karşı coğrafi mesafesi nedeniyle tercih edildiği ifade ediliyor.

Yunanistan'dan İran'a kadar tespit edecek 

NATO radar ağına bağlanmadan çalışacak olan S-400’ler için tehdit değerlendirmeleri çerçevesinde başka bölgelerde de altyapı hazırlanacağı belirtilirken, Ege ve Güneydoğu’nun öne çıkan bölgeler olduğu öğrenildi. Bu durumda Türkiye, Yunanistan, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak ve İran’ın büyük bölümlerinde kendisine yönelik her türlü hava hareketliliğini tespit edebilecek.

Komutası albayda 

Hürriyet'te yer alan habere göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) S-400’lerin komutası için yeni yapılanmaya da gidildi.

Bu kapsamda sınıfı hava savunma, rütbesi de albay olan bir ismin S-400 sistemlerinin komutanı olarak atandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU