Son 100 bin yılın en büyük krateri Çin’de keşfedildi

Yilan adı verilen krater hilal şeklinde

Yilan krateri uzaydan böyle görüntülendi (NASA)

Kuzeydoğu Çin'de tespit edilen hilal şeklindeki bir krater, son 100 bin yılda Dünya yüzeyinde oluşan en büyük çarpma krateri rekorunu elinde tutuyor.

Çin'in sahip olduğu geniş arazi alanına rağmen, 2020'den önce bölgede yalnızca bir çarpma krateri (Liaoning eyaletindeki nispeten küçük Xiuyan krateri) keşfedilmişti.

Ancak kısa süre önce bir jeolog ekibi, çok daha büyük bir krater tespit etti. 

NASA'nın internet hizmeti Dünya Gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre, bu yeni krater ülkenin Heilongjiang Eyaletindeki Yilan bölgesinin kuzeybatısında bulundu. Kratere keşfedildiği bölgenin adı verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlara göre Yilan kraterinin genişliği yaklaşık 1,85 kilometre. Bu da onu son 100 bin yıl içinde oluşmuş en büyük krater haline getiriyor.

Bilim insanlarının bölgedeki kömür ve organikler üzerinde yaptığı karbon tarihleme çalışması, kraterin 46 ila 53 bin yıl önce oluştuğunu gösterdi.

Global Times'ın haberine göre, Yilan kraterinin güney kenarının bir kısmı eksik, bu nedenle jeolojik yapı yukarıdan hilal şeklinde görünüyor.

Keşif ekibinden ve Guangzhou Jeokimya Enstitüsü'nden araştırma görevlisi Chen Ming, bu tür hilal şeklindeki çarpma kraterlerinin Dünya'da nispeten nadir görüldüğünü söyledi.

2021 sonunda NASA'nın Landsat-8 uydusu, kraterin kuzey kenarının çarpıcı bir görüntüsünü yakalamıştı.

NASA'nın görüntüyle birlikte paylaştığı yeni açıklamaya göre bilim insanları şimdi güney kenarının nasıl ve ne zaman ortadan kaybolduğunu araştırıyor.

Bu kratere yaş ve genişlik bakımından en yakın olası ise ABD'nin Arizona eyaletindeki Meteor Krateri. Yaklaşık 50 bin yaşında olduğu tespit edilen kraterin çapı ise 1,2 kilometre.

Çarpma kraterleri, Dünya yüzeyine ulaşmayı başaran meteoritlerin yarattığı darbeler sonucunda oluşuyor.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU