Çavuşoğlu: Artık bu bir savaşa döndü, Montrö'yü uygulayacağız

"Başlangıçta Rusya'nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik .Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var"

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri harekatın "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

CNN Türk canlı yayınında konuşan Çavuşoğlu, Ukrayna’nın boğazların kapatılması talebine gerekçe olarak gösterdiği Montrö Sözleşmesi hakkında şunları söyledi:

Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö sözleşmesi yapıyor. Türkiye bugüne kadar sözleşmeyi harfiyen uygulamıştır. Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya'nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik.

"Üsse gideceğim deyip de..."

“Artık bu bir savaşa döndü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var” diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Bu durumda da tabii biz tarafların birisi hangisi olursa Rusya da olabilir Ukrayna da burada biz bu durumda Montrö Anlaşması’nı bu şekilde uyguluyoruz. Biz sözleşmeden bahsediyoruz. Eğer bu savaş gemisi, savaşın tarafı olan ülkedeki üsse gidecekse o zaman bu geçiş engellenemiyor. Burada o geminin üsse kayıtlı olup olmadığı belli. Suistimalin de olmaması lazım. Üsse gideceğim deyip de Boğaz'dan geçtikten sonra savaşa dahil olmaması lazım. Türkiye'nin tutumunu ve Montrö anlaşmasının hükümlerini açıklamış oldum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ukrayna'ya desteğimizi net şekilde beyan ettik"

“Yaptırımlara Türkiye'nin katılmadığı iddiası”nın doğru olmadığı görüşünü dile getiren Dışişleri Bakanı, şunları kaydetti:

Biz gerek Rusya'nın kararı ve saldırısından sonra açıklamalarımızı yaptık ve açıklamalarımız net. Sadece Türkiye olarak tek taraflı değil, tüm uluslararası platformlarda da Türkiye'nin tavrı nettir. Rusya2nın saldırganlığı kınandı mı? Kınandı. AGİT'te ortak açıklama yapıldı, Türkiye bunlara katıldı. BM Genel Kurulu toplanacak. Buradaki karar tasarılarına baktığım zaman yaptırımlara kadar her şey var. Bizim tavrımız varken Türkiye'ye suçlama getirmek doğru değil. Türkiye ilkesel davranıyor. Ukrayna'ya desteğimizi net şekilde beyan ettik. 24 Şubat'ta askeri harekatın başlaması üzerine Rusya'ya yönelik kınama ve yaptırım kararı kabule dildi, Türkiye buna evet oyu verdi.

“Türkiye neden çekimser oy verdi?”

Türkiye neden çekimser oy verdi. Biri Rusya'nın yetkilerinin askıya alınması. Rusya ile yoğunlaştırılmış diyalog sürecine girilmesi. İkinci seçenek ise doğrudan temsil hakkının elinden alınması ve diyaloga girilmemesi. Az önce ne dedik, müzakereler başlayacak. Müzakereleri ve diyalogu ön plana çıkarıyoruz. İlk seçenek olsaydı biz buna evet diyecektik. Diyalogun kesilmesiyle ilgili karara katılmamamız lazım. Rusya ile buranın bağlarını koparmanın Avrupa Konseyi'ne bir yararı var mı? Hayır yok.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU