Çavuşoğlu, boğazların Rusya'ya kapatılamayacağını söyledi

"Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş"

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin kontrolünde olan İstanbul ve Çanakkale boğazlarının Ukrayna’nın talebinin aksine Rusya’ya kapatılamayacağını söyledi. Çavuşoğlu, Montrö Sözleşmesi imzalanırken "Rusya'nın kendisince madde koydurduğunu" ifade etti.

Türkiye gazetesinden M. Aybike Sinan’ın “Mevlüt Çavuşoğlu: Rusya’ya Boğazları kapatamayız” başlıklı haberine göre Dışişleri Bakanı, resmi temaslar çerçevesinde bulunduğu Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekaktını değerlendirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna’nın boğazların kapatılması talebi hakkında konuşan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Ukrayna resmî bir talepte bulundu. Montrö Antlaşması’nın maddeleri gayet açık ve net. Bugüne kadar Türkiye Montrö Antlaşması’nı tereddütsüz her seferinde uygulamıştır. Yani Türkiye’nin taraf olmadığı bir savaşta, savaşın tarafı olan ülkelerle ilgili alınabilecek tedbirleri var. Boğazlardan savaş gemilerinin geçişini Türkiye durdurabilir. Ama Montrö Sözleşmesi’nde ayrıca bir şey var. Burada savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin kendi üslerine dönme talebi olursa, o zaman ona izin verilmesi gerekiyor. Uzmanlarımız bir kere savaş hâli var mı onu çalışıyor. Ukrayna bunu ülkenin tamamını işgal yönünde bir askerî harekât olarak tanımlıyor. Savaş hâlini hukuken kabul edersek bu süreç başlayacak. İkincisi, savaş hâlini kabul edersek, Montrö bağlamında savaş gemilerinin geçişini yasaklayacağız. Ama yasaklasak da Rusların böyle bir hakkı var. Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş. 19’uncu, 20’nci, 21’inci madde bunları düzenliyor. En sonunda diyor ki, kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir.

 

Türkiye, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU