Saksı zannedilen 1500 yıllık kap lazımlık çıktı

"Şimdiye dek bunu desteklemek için bir kanıt bulunamamıştı"

Bilim insanları, kabın iç katmanında idrar ve dışkı kalıntıları tespit etti (R.J.A. Wilson)

İtalya'da bulunan antik Roma dönemine ait kabın, tuvalet ihtiyacını gidermek için kullanılan bir lazımlık olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, incelemelerinde Sicilya'daki Gerace Villası'nda bulunan 1500 yıllık bir kabın iç katmanında, insanların kalın bağırsağında yaşayan kamçı solucanı (trichuris trichiura) yumurtasına ait kalıntılar keşfetti.

Bilim insanları, bulgulardan yola çıkarak kabın bir noktada lazımlık olarak kullanılmış olabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Journal of Archaeological Science Reports adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın ortak yazarı Roger Wilson, "Bu tür konik kaplar Roma İmparatorluğu'nda yaygın şekilde kullanılır. Başka kanıtlar bulunmaması durumunda bunların genellikle saklama kavanozu olarak kullanıldığı düşünülür" dedi.

Kanada'daki Britanya Kolumbiyası Üniversitesi'nden arkeolog Wilson, "Umumi tuvaletlerin içinde veya yakınında benzer birçok kap bulunduğu için bunların lazımlık olarak kullanılmış olabileceği düşünülüyordu. Fakat şimdiye dek bunu desteklemek için bir kanıt tespit edilememişti" ifadelerini kullandı.
 

sicilya-arkeoloji.jpg

Boyu yaklaşık 32 santimetre, ağız genişliğiyse 34 santimetre olan bu küçük seramik kabın çiçekler için saksı olarak kullanıldığı da düşünülüyordu (R.J.A. Wilson)


Kabı mikroskopla inceleyen takımda çalışan, Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi'nden Tianyi Wang, "Bu parazit kurtçukların yumurtalarını, bırakıldıktan 1500 yıl sonra bulmak inanılmaz heyecan vericiydi" dedi.

Laboratuvardaki incelemeyi yöneten parazit uzmanı Piers Mitchell ise "Bu kap, bir Roma villasının hamamından geliyor. Görünüşe göre hamamları ziyaret edenler tuvalete gitmek istediğinde bunu lazımlık olarak kullanmış. Hamamların kendine ait tuvaleti bulunmuyordu" ifadelerini kullandı.



Independent Türkçe, Phys.org, Live Science

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU