Charles Kral, Camilla Kraliçe olacak ama henüz değil

Majestelerinin, 95 yaşında bile önemli anayasal görevlerinden herhangi birini Charles'ın üstlenmesine izin vermeye niyeti yok

Kraliçe'nin yerinin doldurulmasının zor olduğunu söylemeye gerek yok (Reuters)

Prens Charles mutlu olmalı: "Sevgili eşi" Kraliçe Camilla adıyla bilinecek, onun resmi eşi olarak yüzü kurutma bezlerine ve pullarına basılacak. Fakat Kraliçe'nin hediyeleri, mesajının tam amacının açıkça anlaşılabilmesi için biraz daha çalışma gerektiriyor.

Birincisi, Kraliçe'nin ulusa zarif mektubu, "o kadar hızlı değil oğlum" diye özetlenebilir. 75 yıl önce yaptığı reşitlik yayınını bize hatırlatırken kastettiği şey sanırım buydu: "1947'de hayatımın her zaman hizmetinize adanacağına dair verdiğim sözü size yenilemek bana zevk veriyor." Kraliçe, emekli olmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Majesteleri, 95 yaşında bile önemli anayasal görevlerinden herhangi birini Charles'ın üstlenmesine izin vermeye henüz niyetli değil. Charles'ın devlet ziyaretleri, madalyalar takması ve şık giyinmesi baş üstüne fakat gazetecilere verdiği en son pozda Kraliçe, tıpkı 1952'de Winston Churchill'ın ona yazdığı zamanki gibi, özel sekreteriyle devlet belgelerinin "kırmızı kutusunu" gözden geçiriyor. Kraliçe'nin tahttan feragatı ya da şimdilik hiç değilse Charles'ın kral olmasa bile hüküm süreceği bir "naiplik" söz konusu değil.

Kraliçenin, sembol anlar biriktirmeyi sevdiği ve uzun mesafe koşucularıyla aynı dayanıklılığına sahip olduğu söylenir. Bir sonraki büyük an, Kraliçe'nin 2026'daki 100. yaş günü olacak. Bu gidişle, halihazırda atadığı 14 başbakan haricinde birkaç tane daha başbakan görebilir.

Dolayısıyla Galler Prensi ve geleceğin Kraliçesi Camilla, en seçkin hediyelerini üzerlerine dökmesi için ulusu beklemek zorunda kalacak. Galler Prensi ve birbirleriyle sevgiliyken Parker-Bowles adıyla tanıdığımız kadının, Charles kral olduğu zaman mükemmel şekilde yapabileceği bir şey için Kraliçe'nin açık onayına ihtiyaç duyması da çarpıcı. Kral olduğunda Charles, istediği herkesi Kralın Eşi yapabilir. Belki Nadine Dorries'i değil ama siz, ne kast ettiğimi anlıyorsunuz. Kraliçe, Kraliçe Camilla'yı öldükten sonra bile sonsuza kadar engelleyemez.

Aslında, bu tür seçimleri gereksiz bulan bir anayasa uzmanları grubu var çünkü Kral'ın eşi Camilla kendiliğinden Kraliçe oluyor, tıpkı şimdi Galler Prensesi olduğu gibi. Engel teşkil eden siyaset ve kamuoyu.

Belli ki prens ve eşi, Charles'ın Prenses Diana'ya ihanet ettiğine inananların ve Diana'nın hükümdar olmak için gerekenlere sahip olmadığı uyarısını hatırlayanların duygularından hala endişe duyuyor. Diana'nın ölümünden sonra Camilla ve Charles, halkın büyük bir bölümü için nefret figürleri haline gelmişti. Açıkçası, sonraki çeyrek yüzyılda yolumuza devam ettik.

Kraliçe'nin yerinin doldurulmasının zor olduğunu söylemeye gerek yok. Charles'ın saltanatı kaçınılmaz olarak daha kısa sürecek ve Charles, annesinin deneyim ve bilgelik birikimine rakip olamayacak. Biraz talihsiz olan şey, tabiri caizse, Charles'ın Kraliçe'nin otoritesini ve popülaritesini kendi iyiliği için kullanmaya ihtiyaç duyması ya da onun, buna ihtiyaç duyduğunu düşünmesi. Birkaç yıl önce Kraliçe, İngiliz Milletler Topluluğu'nun başkanı görevinde Charles'ın kendisinin yerine geçeceğinden emin olmak için bir lobi faaliyeti yürütmek zorunda kaldı.

Kraliçe şüphesiz 70 çalkantılı yıl boyunca yönettiği kurumun Krallar Charles, William ve George'un yönetiminde 22. yüzyıla doğru devam edip gelişeceğini umuyor ve bu yüzden Charles'a elinden gelen en iyi başlangıcı verdi. Ama yine de Kraliçe henüz dizginleri bırakmıyor. Hepsini "zamanı gelince" görürsünüz.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU