Şiddetten sonraki yaşam... "Kadınlar güçlüdür; korkmayın, mücadele edin"

Eşlerinden fiziksel ve psikolojik şiddet gördüler. Yaşadıklarını sineye çekmek yerine hukuk mücadelesi başlattılar. Türkiye'nin farklı illerinde şiddetle mücadele eden kadınlara ses verdik

Fotoğraf: Twitter

Hamdiye K. Hakkari'de yaşıyor. İlkokul mezunu, 46 yaşında ve üç çocuk sahibi.

1996 yılında Manisa'ya gelin olarak gitti. Madde bağımlısı eşinden 12 yıl boyunca yoğun şiddet gören, üç ay yoğun bakımda kalan Hamdiye, yaşadığı süreci şöyle özetliyor:

Şiddet sonucu beynim yarıldı. Üç ay yoğun bakımda uyutuldum. Kolum kırıldı, vücudumda yanık izleri var. Çocuklarım için sabrettim. Gençliğim gitti. Korktum; çocuklarım elimden alınır diye... Yaşadığım şiddeti komşular aileme haber verdi. Bir yıl babamda kaldım. Zor günler geçirdim. Çocuklarımı hiç bırakmadım, onları kömür çuvalları arasında ısıttım. Daha sonra ayrı eve çıktım.

Hakkari'de üniversite açıldığını duydum ve gidip rektörden iş istedim. Sağolsunlar iş verdiler 14 yıldır çalışıyorum. Çocuklarım evlendi, torunlarım var. Aç kaldım ama onları büyüttüm. Mutluyum.


Yaşadığı zorluklara rağmen, çocukları için mücadele ettiğini belirten Hamdiye, kendisi gibi şiddet göen kadınlara da tavsiyede bulunuyor:

Beni çocuklarım ayakta tuttu. Zor günler geçirdim; çocuğum okula başlıyor, kırtasiye malzemeleri var, para yok... Ailemle, çevre ile savaştım. Hep sert, dik durdum. 17 yıl oldu eşimden boşandım.

Şiddet görenlere tavsiyem mücadele etmeleri. Aç kaldım, çocuklarım aç kaldı ama kimseye muhtaç olmadık. Onlara güven verdim. Kadınlar çok güçlüdür, güçlü olabilirler. O acıyı çekmesinler. Bunun hukuku var, devleti var. Şiddet ilk olduğunda mücadelemi başlatsaydım, hiç beklemeseydim diyorum.

 

-.jpg
Fotoğraf: csgorselarsiv.org

 

"Yaşadığımı hissediyorum"

Esengül Y. Diyarbakır'da yaşıyor. 38 yaşında 4 kızı olan Esengül 3,5 yıl önce eşinden boşandı.

17 yaşında evlenen ve eşinden hem ruhsal hem de fiziksel şiddet gören Esengül, yaşadığı süreçte oldukça zor günler geçirdiğini anlatıyor.

Çalıştığında, eşinin maaşına el koyduğunu, ölüm tehditleri aldığını, bıçaklandığını ve çocuklarının da şiddete maruz kaldığını dile getiren Esengül, şöyle konuşuyor:

Dayaklar... Şiddet... Ucuz atlattım. Şiddet çocuklarıma kadar uzanınca, bir gün boşanmaya karar verdim. 'Markete gidiyorum' diye evden çıktım, avukat tuttum. Dört ay yoğun şiddet gördüm, zor bir süreçti ama atlattım. Bana göre anlamı ise yaşamak... Önceden yemekhanede insanlara 'afiyet olsun' demeye çekinirdim. Şu an hastanede çalışıyorum ve bütün birimlerden sorumluyum. Yaşadığımı hissediyorum. Maaşını kendim alıyorum, çocuğumu okutuyorum.


"Şiddet gören kadınlar susmasınlar, alttan aldıklarında süreç uzuyor"

"Kendimi güçlü hissediyorum. Mutluyum" şeklinde konuşan Esengül, kendisi gibi şiddet gören kadınlara şöyle sesleniyor:

Her şeyin üstesinden gelebilecek güçte olduğumu hissediyorum. Şiddet gören kadınlar susmasınlar, alttan aldıklarında süreç uzuyor. Bekleyiş, sabretmek kurtuluş değil. Hayata yeniden başlayabilirler. Hayat yaşamaya değer, çözümsüz bir şey yok...
 

1t.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

"Şiddet geçtiği için mutluyum"

Siirt'te yaşayan Makbule G. ise dokuz yıl önce boşandı.

39 yaşındaki Makbule, 3 çocuk annesi.

Şiddettin her türlüsünü gördüğünü söyleyen Makbule, şunları anlatıyor: 

Her türlü şiddeti gördüm, yaşadım. Aç kaldım, açıkta kaldım. 4,5 yıl boyunca şiddetle mücadele ettim. Çocuklarımın da bu durumdan psikolojileri bozulmaya başlayınca boşanmaya karar verdim. Çocukların okusunlar, iş sahibi olsunlar istedim. Onların psikolojisi bozulmasın istedim. Devlet desteği ile avukat tuttum. Şu an kimseye muhtaç değilim, temizliğe gidiyorum, elim ayağım sağ oluncaya kadar çocuklarıma bakacağım.


"Kimseden korkmayın; hayatınızı, çocuklarını kurtarın"

Makbule, "Bazı kadınlar korkuyor, çekiniyor; ben tek başıma mücadele ettim. Yalnız kaldım; ama savaştım. Korkmadım. Sadece Allah'tan korktum. Kadınlara önerim kimseden korkmayın; hayatınızı, çocuklarını kurtarın. Korkmakla nereye kadar? Korkmakla bir şey olmuyor. Çocuklarınıza, kendinize bunu yapmayın. Şiddet geçtiği için mutluyum artık" şeklinde konuşuyor.
 

2aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Korkmuyorum; hukuki süreci başlattığım için mutluyum"

Mersin'nden Aysel ise 32 yaşında. 15 yaşında evlenen Aysel 17 senelik evliliği boyunca şiddet gördü.

Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan Aysel, yaşadıklarından çocuklarının da etkilendiğini söylüyor.

Şu anda boşanma sürecinde olan Ayseli, şunları anlatıyor:

Ayağımda kelepçe var. Boşanma aşamasınayım. Fiziksel şiddet sona erdi; ancak üç çocuğumla iletişim kurmak için aradığında psikolojik şiddet uygulamaya çalışıyor. Eskiden korkuyordum ama şimdi korkmuyorum. Kadınlara pes etmemelerini öneriyorum. Hukuki süreci başlattığım için mutluyum.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU