Bahreyn: Manama Çalıştayı İsrail ile normalleşme adımı değildir

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed: Bizim tutumumuz son derece açık. Sadece Filistinlilerin kabul ettiği hususları kabul ediyoruz

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed Al Halife / Fotoğraf: AFP

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed Al Halife, dün yaptığı açıklamada, “Yüzyılın Anlaşması” hakkında hiçbir şey bilmediklerini belirterek, Manama Çalıştayı’nın İsrail ile normalleşme adımı olmadığının altını çizdi.

Bakan Halid bin Ahmed, Al-Arabiya televizyonuna verdiği demeçte, “Manama Çalıştayı, bölgedeki kardeşlerimize, özellikle de Filistinlilere olan sorumluluğumuzdur. Çalıştay, ABD ile işbirliği içerisinde hazırlandı. Birçok ülkeden ve uluslararası kuruluştan katılım gerçekleşti” açıklamasında bulundu.

“Manama Çalıştayı, İsrail ile normalleşmek adına atılan bir adım değil. Amacı, Filistinlilere ayrıcalıklı fırsatlar sunarak ülke ekonomisini iyileştirmeye katkı sağlamak. Filistin’e sunulan milyarlar, bölgede yapılacak yatırımlar için, herhangi bir şeyi değiştirmek için değil” ifadelerini kullanan Bahreyn Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü;

Arap-İsrail savaşını çözmek için herhangi bir siyasi plana yönelmedik. Bizim tutumumuz son derece açık. Sadece Filistinlilerin kabul ettiği hususları kabul ediyoruz. Ülkemizin, 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmasına yönelik duruşunu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Arap Zirvesi’nde belirtmişti.

Halid bin Ahmed Al Halife konuşmasında, “Arap girişimi ve iki devletli çözüm, inandığımız ve benimsediğimiz bir mesele. Filistin otoritesinin görüşüne saygı duyuyoruz, o da bizim duruşumuza saygı duyuyor. Kardeş Filistin halkıyla ve hükümetiyle ilişkimiz son derece iyi” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ayrıca Bakan, “Daha iyi bir yaşam, güvenlik, emniyetli bir çevre ve toplumsal huzur, ekonomik planın başarısı için önemli faktörler. ABD’den bu yönde bir proje gelmesini bekliyoruz” dedi.

İran ile askeri bir çatışmaya girmekten son anda vazgeçen ABD’yi takdir eden Dışişleri Bakanı, “İran siyaseti, ülkelerimizi, istikrarımızı ve dünya barışını tehdit ediyor. ABD ve önde gelen ülkelerin söz konusu siyasete engel olmadaki rolünü önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hüsna Tosun

DAHA FAZLA HABER OKU