Guantanamo'da işkence gören şüphelinin 19 yılın ardından Suudi Arabistan'a gönderilmesi istendi

"11 Eylül saldırılarının 20. hava korsanı" olduğu iddia edilen Kahtani, kadın iç çamaşırları giymeye ve köpek gibi havlamaya zorlanmıştı

ABD Donanması tarafından 11 Eylül saldırıları sonrasında kurulan, Taliban ve El Kaide'yle ilişkisi bulunduğundan şüphelenilen kişilerin tutulduğu Guantanamo Hapishanesi, işkence uygulamalarıyla sık sık gündeme gelmişti (Reuters)

ABD'de yetkililer, 11 Eylül saldırısı soruşturması kapsamında Küba'daki Guantanamo Hapishanesi'nde tutulan Muhammed Kahtani'nin ciddi akıl sağlığı sorunları yaşadığını ve Suudi Arabistan'a geri gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Guantanamo'da haklarında hukuki işlem başlatılmayan mahkumların dosyalarını inceleyen Periyodik Değerlendirme Kurulu'nun cuma günü yayımladığı raporda, 46 yaşındaki Kahtani'nin ABD'ye karşı artık ciddi bir tehdit oluşturmadığı ve Suudi Arabistan'a transfer edilebileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkumun akıl sağlığının kötü durumda olduğu ve ailesinin desteğini alması gerektiğinin ifade edildiği raporda, Kahtani'nin Muhammed bin Nayif Psikolojik Danışmanlık ve Bakım Merkezi'ne transfer edilmesi tavsiye edildi.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki merkez, eski cihatçıların topluma kazandırılması için rehabilitasyon çalışmaları düzenliyor.

Raporda ayrıca Kahtani'nin nakil sürecinde gözetlenmesi ve kendisine seyahat kısıtlaması getirilmesi gerektiği de belirtildi.
 

muhammed kahtani.jpg
Kahtani, Guantanamo'da ağır işkenceye maruz kalmıştı (ABD Savunma Bakanlığı)


New York Times'ın paylaştığı bilgilere göre ABD Başkanı Joe Biden hükümeti, mahkumun mart başında transfer edilmesini planlıyor.

Kahtani'nin avukatı Remzi Kasım ise müvekkilinin Guantanamo'da kaldığı dönemde birden fazla kez intihara kalkıştığını söyleyerek kurulun kararı için "Zamanı çoktan gelmişti" dedi.

Kahtani, 11 Eylül 2001'de El Kaide tarafından düzenlenen saldırılardaki 20. hava korsanı olduğu şüphesiyle Haziran 2002'den beri Guantanamo'da tutuluyor.

Resmi açıklamalara göre az 3 bin kişinin ölümüne, 25 binden fazla kişinin yaralanmasına ve 10 milyar dolarlık zarara yol açan saldırılarda 19 hava korsanı yer almıştı. ABD'li yetkililerse Kahtani'nin doğrudan katılmasa bile saldırıların hazırlanmasında rol oynadığını savunmuştu.
 


Öte yandan Kahtani, 2001'de Dubai'den Florida eyaletinin Orlando kentine uçakla gelmiş fakat havalimanında yasadışı şekilde göç etmeye çalıştığından şüphelenilerek ABD'ye girişine izin verilmemişti. ABD birlikleri, Dubai'ye geri gönderilen Kahtani'yi 2001'de Afganistan'da yakalamıştı.

2009'da Savunma Bakanlığı'nda ve Guantanamo Askeri Komisyonu'nda görev yapan Yargıç Susan Crawford, Kahtani'ye işkence edildiğini itiraf ederek hukuki işlem uygulanamayacağını açıklamıştı.

Dönemin George W. Bush hükümeti, aynı yıl Kahtani'ye karşı suçlamaları düşürmüştü. 

Guantanamo'daki gardiyanların Kahtani'ye kadın iç çamaşırları giydirdiği, kendisini köpek gibi havlamaya zorladığı, susuz ve uykusuz bıraktığı işkencelerin basında yer almasıyla uluslararası kamuoyu yaşananlara büyük tepki göstermişti.



Independent Türkçe, France 24, New York Times, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU