Akif Beki: Anayasamız iktidarı bağlamıyor mu?

"Erdoğan da kendi mahkemelerimize karşı hakkını ararken buraya defalarca başvurmuş. Sıra başkalarının hakkına gelince mi tanımıyoruz"

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Akif Beki, Avrupa Konseyi'nin siyasi organı Bakanlar Komitesi’nin, tutuklu iş insanı Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen serbest bırakılmaması nedeniyle Ankara’ya karşı resmen ihlal prosedürü başlatmasıyla ilgili yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, yazısının “Anayasamız iktidarı bağlamıyor mu?” başlıklı kısmında geçmişte danışmanlığını yaptığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıklamasına yer verdi:

Avrupa Konseyi, AİHM’in Kavala kararına uymadığı için Türkiye’ye karşı yaptırım süreci başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisi şöyle: “Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Şu anda bizim mahkemelerimizin de vermiş olduğu karar var. Bu konuda AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş, bizi ilgilendirmiyor.” Yargı kararlarımızla ilgili söz söyleme hak ve yetkisini, Avrupa Konseyi’ne niye verdik öyleyse? Hak, hukuk ve demokrasi standartlarımızı denetlesin diye neden kurucu üyesi olduk?

AİHM’in yargı yetkisini Menderes’le tanımışız, Özal’la güçlendirmişiz. Erdoğan da kendi mahkemelerimize karşı hakkını ararken buraya defalarca başvurmuş. Sıra başkalarının hakkına gelince mi tanımıyoruz! AİHM’i, Anayasa’da kendi yargımızın üstüne çıkaran da Erdoğan. 2004 reformuyla ‘kararları yargımızı bağlar’ hükmü koydurmuş. Avrupa Konseyi, şimdi bize “kendi Anayasa’nıza uyun” diyor. Bizi ilgilendirmiyor, bizi bağlamıyorsa kendi Anayasa’mız kimi ilgilendiriyor, kimi bağlar?

Erdoğan 3 kere AİHM'e başvurdu, başbakan olunca geri çekti

Erdoğan ilk kez AİHM'e 1999 yılında "adil yargılanma" talebi ile başvurdu. Erdoğan, okuduğu bir şiir sebebi ile "halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçundan 1998 yılında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından 10 ay hapis ve 177 milyon TL para cezasına çarptırıldı. Erdoğan'ın Yargıtay'da yaptığı itirazı reddedilince dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, AİHM'e başvurdu.

Erdoğan, 2002 yılında tekrar AİHM'e başvurmak zorunda kaldı. Erdoğan milletvekili olabilmek için adli sicil kaydının silinmesini talep etti. Bu istek Diyarbakır 4 No’lu DGM’si tarafından kabul edilse de dönemin Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu karara itiraz etti. Kanadoğlu'nun girişimi sonrası Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Diyarbakır 4 No’lu DGM’nin kararını bozdu.

2001 yılında yaşanan bu olayların ardından Erdoğan siyasi bir kararla halkın iradesinin önüne geçildiği gerekçesiyle AİHM'e başvurdu. Erdoğan 2002 yılında Yüksek Seçim Kurulu’nun milletvekili olamayacağı yönündeki kararını da AİHM'e taşıdı. Erdoğan, 2003 yılında Başbakan seçildikten sonra AİHM'e yaptığı başvuruları geri çekti.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU