Bozdağ ve Soylu "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı"nda konuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2017'de kadın cinayeti sayısının 353 olduğunu, 2021'de bu rakamın 307 olduğunu açıkladı. Adalet Bakanı Bozdağ da yaptığı konuşmada "Sayı azalsa da bir cinayet bir cinayettir, bir şiddet bir şiddettir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Nekir Bozdağ ATO Congresium'da düzenlenen "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı"na katıldı.

Bakan Soylu, yaptığı konuşmada bazı dönemlerde "Biz getiriyoruz, hakimler ve savcılar serbest bırakıyor" eleştirisinin yapıldığını söyleyerek "Öyle değil arkadaşlar, dosyayı tamamlamak zorundayız. Herkes görevini yapacak. Cezaevindeki uyuşturucudan tutuklu sayısı 35-36 bindi, bugün 100 bini aştı. Dosyamızı en iyi anlamda oluşturacağız, sonra yargının önüne getireceğiz. O yukarıdan aşağıya bakacak" dedi.

"Suç Önleme Ofisleri kurulacak"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suç Önleme Ofisleri'nin kurulacağını bildiren Soylu, önleyiciliğin nasıl olacağının ortaya konulduğunda Türkiye'de huzurun ve sükunun sürekli millet lehine geliştiği tablonun elde edileceğini vurguladı.

Kadına yönelik şiddet konusunda önemli adımlar atıldığını kaydeden Soylu, "Sadece bize intikal eden değil, intikal edip de 'Ben şikayetçi değilim. diyenleri de takip ediyoruz" diye konuştu.

Soylu, 2017'de kadın cinayeti sayısının 353 olduğunu, 2021'de bu rakamın 307 olduğunu bildirdi.

Yaşanan olaylara ilişkin hazırlanan haberlerde kullanılan dilin önemine değinen Soylu, bu konuda gazetecilerin de sorumlu olduğunu, tahrik edici değil problemleri ortadan kaldırıcı bir dil kullanılması gerektiğini söyledi. Soylu, "Failin yakalanmış görüntüsü verilirken, kendini haklı gösteren, hatta sanki asıl mağdur kendisiymiş, haksızlığa uğramış gibi yaptığı açıklamaları vermek doğru değildir" dedi.

Bozdağ: Sayı azalsa da bir cinayet bir cinayettir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da konuşmasında "Ceza boyutunun caydırıcılığı yanında, önleyici hukuk sistemini daha güçlü şekilde kurmak, bu suçların işlenmesini önleme konusunda daha büyük çabayı, mekanizmaları birlikte hayata geçirmek zorundayız. Bu iş ancak seferberlikle çözülecek bir iştir. Medyanın, üniversitelerin, kurumların, anaların, babaların, kadınların, erkeklerin, topyekun 84 milyonun seferberliğine ihtiyaç vardır. Cezaları, tedbirleri artırdık ama olaylar devam ediyor. Sayı azalsa da bir cinayet bir cinayettir, bir şiddet bir şiddettir. Hepsi de büyük bir felaket ve insanlık suçudur" ifadelerini kullandı.

"15 bıçak darbesi yiyen birinin failine adli kontrol verildiğinde benim yüreğim yanıyor"

Savcılarla, asayiş ve emniyetin ortak çalıştığını, birbirlerine yardımcı olduğunu belirten Bozdağ, şunları paylaştı:

Yakın zamanda İstanbul'da 15 yerinden bıçaklanan veya başka şiddete maruz kalan kadınlar var ama deliller tam olmadığı savcı tutuklama istiyor, sulh ceza hakimi kontrol veriyor. 15 yerinden bıçak yemiş kadının hukukunu koruyup, onu bu hale getiren şiddet bağımlısı bu kişiyi adli kontrolle serbest bırakmaya bizim hukukumuz izin verir mi? Vermez ama bırakıyor. Bunu tutuklamayacaksın da kimi tutuklayacaksın? Bundan daha büyük şiddet olur mu? Elbette takdir hakkı var yargının ama takdir hakkı keyfilik hakkı değildir. Somut kural varsa benim takdir hakkım o somut kuralın gereğini yapmak üzere olur. 15 bıçak darbesi yiyen, ayaklarından ateşli silahla taranan birinin failine adli kontrol verildiğinde benim yüreğim yanıyor, 'eyvah' diyorum. Kadına karşı şiddetle mücadele ve diğer konularda bizim adalete ihtiyacımız var. Bu konulardan merhamet yerine adalet neyi emrediyorsa onu gereklerini yapmak lazım. Adaletin gerektirdiği yerde adaleti yapmazsak başka haksızlıklara kapı aralamış oluruz.

"İyi hal indirimi, suçun failinin gerçek pişmanlığı üzerinden uygulanan bir ceza indirim nedenidir"

Konuşmasında tartışılan "iyi hal indirimlerine" de değinen Bozdağ, Kravata göre, boyun bükmeye göre indirimler üzerinde de durup bu konuda da yeni adım atmak gerektiğine inanıyorum. İyi hal indirimi, kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin gerçek pişmanlığı üzerinden uygulanan bir ceza indirim nedenidir. Eğer yasa gerektiriyorsa yasayı değiştirerek, eğitim gerekiyorsa eğitim yaparak bu konunun önüne geçme konusunda kararlı olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından hazırlanan 2021 yılı veri raporunda yer alan verilere göre, Türkiye'de 2021 yılında erkekler tarafından 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

 

 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU