IŞİD, Suriye'de hapishaneyi ele geçirdi, 4 gündür çatışıyor… Cezaevi kuşatma altına alındı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye'nin Haseke kentindeki Sanayi Hapishanesi'nin kontrolü IŞİD mensuplarının eline geçti. 5 bin tutuklunun bulunduğu bölgede 4 gündür çatışma sürüyor. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bölgede geniş kapsamlı operasyon hazırlığı yapılıyor

Eski Irak Başbakanı Haydar Abadi, Aralık 2017'de IŞİD'e karşı zafer kazanıldığı ve örgütün ülkede bitirildiğini açıkladı.

Suriye'de ise örgütün, kontrol ettiği toprakların hepsini kaybederek yenilgiye uğratıldığı Mart 2019'da duyuruldu.

Ancak dünyanın "yendik" dediği IŞİD'in saldırı haberlerinin ardı arkası hiç kesilmedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IŞİD, başta Irak ve Suriye olmak üzere bazı ülkelerdeki gerçekleştirdiği saldırılarla varlığını hissettiriyor ve gündeme geliyor. 

Sadece geçen perşembe günü Irak'ın Diyala kentine bağlı Uzaym nahiyesine düzenlenen IŞİD saldırılarında 11 Irak askeri hayatını kaybetti.

IŞİD 200 kişi ile saldırdı

IŞİD aynı gün Suriye'nin Haseke kentinde de bir saldırıda bulundu. 

IŞİD mensupları, Haseke'nin Guveyran Mahallesi'ndeki Sanayi Hapishanesi'ne bombalı araç ile saldırı düzenledi.

Yerel kaynaklara göre hazırlığı aylar öncesinde yapılan saldırıda 200 civarında IŞİD mensubu yer aldı.

Örgüt mensuplarının bir kısmı hapishanenin duvarını yıkarak içeri girerken, bir kısmı da yakın mahallelere dağıldı.

Çembere alınan hapishane örgütün kontrolünde

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, bölgedeki IŞİD'lileri hedef alırken, Şeddadi Üssü'nden Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) destek amaçlı bölgeye tank ve asker gönderdi.

 

Bölgede çatışmalar devam ediyor
Bölgede çatışmalar devam ediyor / Fotoğraf: AFP

 

Örgüt üyelerini hapishaneden kaçırmak için başlatılan saldırılar ise 4 gündür devam ediyor.

Hapishane dışarıdan çembere alındı, çünkü hapishane IŞİD'lilerin kontrolünde.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

SDG'den yapılan açıklamaya göre çatışmalarda 27 SDG'li ve 175'i IŞID mensubu olmak üzere 200'den fazla kişi öldü.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava), Haseke'de devam eden operasyon ve çatışmalar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Yasak, Haseke'de 24-31 Ocak tarihlerinde geçerli olurken, diğer bölgelerde de akşam 18.00'den sabah 06.00'ya kadar uygulanacak.

"Birçok örgüt üyesi teslim oldu"

Suriye'nin Kamışlı kentinde yaşayan gazeteci Lorans Alsher, son gelişmeleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

An itibariyle çatışmaların devam ettiği bilgisini paylaşan Alsher, ilk iki gün yoğun çatışmaların Guveyran, Heyi Zuhur ve Panorama Meydan'ında yaşandığını söyledi.

Şimdiye kadar birçok IŞİD mensubunun teslim olduğunu kaydeden Alsher, "Rojava yönetimi örgüt üyelerin teslim olması için sürekli anonslar yapıyor. Şu ana kadar birçok kişi teslim oldu. Önümüzdeki saatlerde bu sayınını daha da artacağı ifade ediliyor" dedi.

 

SDG operasyon hazırlığında
SDG operasyon hazırlığında Fotoğraf: AFP

 

"Çatışmalar devam ediyor"

Kontrolünün IŞİD mensuplarında olduğu hapishanenin etrafının kuşatıldığı aktaran Alsher, Suriye Demokratik Güçleri binlerce görevli ile operasyon yapmak için hazırlıklarını sürdürdüğünü ifade etti.

Kaç örgüt mensubunun firar ettiğine ilişkin sayının henüz netleşmediğini dile getiren Alsher, "Saldırıda 200 civarında örgüt üyesi yer aldı. Örgüt üyeleri saldırıda bomba yüklü araç ve canlı bombalar kullandı. Bunların bir kısmı çatışmalarda öldü, bir kısmı da teslim oldu. İlk günler gibi olmasa da çatışmalar devam ediyor, silah sesleri duyuluyor" diye konuştu.

"Guveyran Mahallesi'nde nokta operasyonları yapılıyor"

IŞİD mensuplarına karşı uluslararası koalisyona ait uçak ve helikopterlerin şehrin semalarında uçuş gerçekleştirdiğini belirten Alsher, "Aldığımız bilgilere göre örgüt üyeleri daha aylar öncesinden saldırıyı gerçekleştirmek için hazırlık yapmış. Dışarıdan hapishaneye saldırı gerçekleşirken içerden de buna destek verilmesi bunun bir kanıtı. Bölgenin tamamında güvenliğin sağlanması için SDG'ye bağlı asayiş güçleri özellikle Guveyran Mahallesi'nde nokta operasyonlar düzenliyor" ifadelerine yer verdi. 

IŞİD mensuplarının hapishaneden kaçışının ilk olmadığını söyleyen Alsher, 2019'da Derik ve 2020'de yine Guveyran Hapishanesi'nden firar girişiminde bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

Kaçan birçok IŞİD mensubu teslim oldu

Kaçan birçok IŞİD mensubu teslim oldu / Fotoğraf: Twitter

 

"12 binden fazla IŞİD'li tutuklu"

Güvenlik nedeniyle ismini açıklamak istemeyen bir kaynak ise, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı tüm kentlerde IŞİD'lilerin tutulduğu hapishanelerin olduğunu söyledi.

Kaynağa göre Rojava bölgesinin tamamında 55 farklı ülkeden 13 bin civarında örgüt mensubu tutuklu bulunuyor. En büyüğü olan Sanayi Hapishanesi'nde ise 5 bin civarında IŞİD'li tutuklu.

ABD askeri araçları hapishane kapısına konuşlandı

Bölgeden alınan bilgilere göre Bradley tarzı altı adet ABD savaş aracı, dört adet Hummer ve onlarca ABD askeri hapishane kapısına konuşlandırıldı. 

SDG askeri lideri Siyamand Ali, F-16 uçakları havada uçarken SDG’nin hapishaneyi kontrol altına alarak isyanı durdurmaya çok yakın olduğunu söyledi. Bu uçaklar, ABD ordusunun Fırat'ın doğusuna konuşlandırılmasından bu yana ilk kez müdahalede bulunuyor.

Sanayi Hapishanesi’nin bazı bölümlerinde kuşatma altındaki örgüt üyelerine hoparlörler aracılığıyla teslim olma çağrısında bulunan SDG güçleri, hapishaneye girmeyi başaran silahlı adamları ve uyuyan hücreleri silahlarını bırakarak ana kapıya yönelmeye çağırdı.

Koalisyon uçakları, herhangi bir terörist veya şüpheli faaliyeti bildirmeleri için Haseke merkezindeki yerleşim bölgelerine iletişim bilgilerinin yer aldığı broşürler dağıttı. 

SDG’den askeri bir komutan, operasyona katılan güçlerin ilerleme kaydettiğini, IŞİD militanlarının kapana sıkıştığını ileri sürdü. 

 

5 bin tutuklunun bulunduğu bölgede 4 gündür çatışma sürüyor
5 bin tutuklunun bulunduğu bölgede 4 gündür çatışma sürüyor / Fotoğraf: Reuters

 

Saha lideri, saldırı planının hapishane duvarının kuzey ekseninden başlayacağını, bu tarafın ana kapıya ulaşan zırhlı bir araç ve büyük bir tankın patlatılması ardından, IŞİD unsurlarına hücrelerin içeri sızarak füze fırlatma imkanı sağladığını belirtti. 

IŞİD aileleri canlı kalkan olarak kullanabilir

İkinci eksendeki daha geniş saldırının ise koalisyon güçlerinin batı tarafından hava desteği ile gerçekleştirileceğini ifade etti. 

Ancak hapishane baskı planının tam olarak ne zaman yürütüleceğine ilişkin ise bilgi verilmedi. 

Hapishane çevresinde mahalle sakinleri tarafından toplu göç kaydedildi. Uluslararası Koalisyon güçleri koordinasyonunda SDG Hızlı Müdahale ve Terörle Mücadele Güçleri, cezaevinin Zuhur ve Guveyran mahallerini takip eden doğu tarafında güvenlik kordonu oluşturdu. 

Askeri ve sivil liderlerin bildirdiğine göre en az 250 aile hala orada tutuluyor. IŞİD’in misilleme amaçlı “terör” operasyonlarında bu aileleri canlı kalkan olarak kullanacağı düşünülüyor. 

Diğer yandan hükümet binaları ve Suriye rejimine bağlı Gözetim Enstitüsü, örgüt militanlarının eline geçerek çatışma noktalarına dönüşmüş durumda.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU