Aşı enternasyonalizmine ABD ambargosu: Küba'ya gidecek heyete yapılan bağışlar bloke edildi

Genel direktör, gelişmeyi "aşı apartheid'ı" diye niteledi

Yaklaşık 11,5 milyon kişinin yaşadığı Küba'da toplam vaka sayısı 1 milyonu geçti. Ülkede 8 bin 348 kişi Kovid-19'dan yaşamını yitirdi (AFP)

İlerici Enternasyonel (İE) aşı enternasyonalizmi kapsamında Küba'ya giderek ülkeye destek verecek heyete yapılan bağışların ABD ambargosuna takıldığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın dört bir tarafından sol görüşlü aktivist ve örgütlerin kurduğu İE, Hollanda merkezli ING'nin, heyetin hesabına yapılan bağışları bloke ettiğini açıkladı.

İE Genel Koordinatörü David Adler, olayı "skandal" diye niteledi. 2022'nin rekor sayıda Kovid-19 vakasıyla başladığına dikkat çeken Adler, şöyle yazdı:

Avrupa devletleri takviye dozlar uygularken dünyanın en yoksul ülkelerindeki çoğu insan henüz tek bir doz Kovid-19 aşısı almadı.

Genel direktör, "aşı apartheid'ı" yorumunu yaptığı bu durum karşısında Küba'nın aşılarını herkesle paylaşmayı vaat eden "enternasyonalizminin güçlü bir lokomotifi" olarak ortaya çıktığını savundu. İE'nin de bu yüzden Küba'nın başkenti Havana'ya bir heyet göndermek istediği kaydedildi.

Adler, ABD ambargosunun bir sonucu olarak gördüğü kararı şöyle yorumladı:

Avrupa'daki bir banka, ABD yönetiminin çıkarlarını milyonlarca insanın hayatından üstün tutmaya karar verdi. Ambargo sadece Küba'yı boğmayı değil, aynı zamanda bu ülkeyle dayanışmamızı da engellemeye çalışıyor.

Öte yandan İE, yüzde 90 etkili iki Kovid-19 aşısı geliştiren ve nüfusundan yüzde 90'ından fazlasının en az bir doz aşılayan Küba'ya gitmeye kararlı. Heyet, Kübalı bilim insanları ve hükümet temsilcileriyle 25 Ocak'ta Küba aşısını tanıtmaya hazırlanıyor.

 

Independent Türkçe, Prensa Latina, Bianet

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU