Bilim insanları büyük ölçekli kuantum bilgisayarların üretilmesini sağlayabilecek yeni atılımlara imza attı

(AFP)

Bir dizi büyük atılımın arkasındaki bilim insanıları kuantum bilgisayarların nihayet büyük ölçekte üretilebileceğini duyurdu.

Yeni araştırma, sahip olduğumuz mevcut üretim teknolojisiyle uyumlu, sağlam ve güvenilir silikon tabanlı kuantum bilgisayarlar üretmenin mümkün olduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nature'daki üç ayrı makale, bu tür silikon bazlı kuantum işlemcilerin artık gerçek dünyada üretilebilecek ve kullanılabilecek kadar güvenilir ve verimli hale geldiğini gösteriyor.

Üç makalenin her biri, arızaya dayanıklı bilgisayarlar için standart kabul edilen yüzde 99 eşiğinin çok üzerinde, yüzde 99,9'dan daha hatasız işleyen kuantum bilgisayarlara işaret etti. Bu da söz konusu bilgisayarların nihayet gerçek uygulamalar için kullanılmaya hazır olabileceği anlamına geliyor.

Üç araştırmadan birinin lideri, New South Wales Üniversitesi'nden Andrea Morello, "Hatalar bu kadar nadir olunca onları tespit etmek ve oluştuklarında düzeltmek mümkün hale geliyor" dedi.

Bu, anlamlı hesaplamaların üstesinden gelmek için yeterli ölçeğe ve yeterli güce sahip kuantum bilgisayarlar yapmanın  mümkün olduğu anlamına geliyor.

Nature'da Profesör Morello'nun makalesinin yanı sıra Hollanda'daki ve Japonya'daki iki ayrı ekibin makaleleri de yayımlandı.

Kuantum bilgisayarlar çalışırsa, çok daha fazla bilgi işlem gücü ve daha önce hiç olmadığı kadar farklı hesaplama yöntemleri sunarak dünyayı değiştirmesi bekleniyor. Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, faydalı uygulama alanları için gereken ölçekte ve karmaşıklıkta daha büyük kuantum sistemleri oluşturmak için yarışıyor.

Ancak bir dizi zorluk, bu çalışmaları engelliyor. Sorunlardan biri, bu teknolojinin kalbinde yer alan kübitlerde meydana gelen ve onları hatalara yatkın hale getiren gürültü. Kübit sayısı arttıkça bu gürültü de artıyor ve sistemlerin büyütülmesini zorlaştırıyor.

Araştırmacılar, sisteminlerin gerçekten yararlı olması için en az yüzde 99'luk eşiğe ulaşması gerektiğine inanıyor. Şu ana kadar bilim insanları bunu yalnızca diğer devre türlerinde elde etti ama bilgisayarları hem güvenilir hem de kullanışlı olacak kadar büyük ölçekli hale getirmek için uygun bir ölçek oluşturmakta zorlanıyordu.

Fakat çeşitli yeni atılımlar sayesinde yeni makalenin ardındaki araştırmacılar, bu eşiğe ulaşmayı başardı ve bunu yaparken halihazırda büyük ölçekte üretilebilen teknolojiyi kullandı. Bu, bugün klasik bilgisayarlar için yapılan yarı iletken cihaz imalatına benziyordu.

Bilim insanları, araştırmalarının başarılı kuantum bilgisayarlar üretmek için silikonun kullanılabileceğini göstermesini ve artık bu bilgisayarları daha büyük ve daha kabiliyetli olacak şekilde tasarlamak üzere işe başlayabilmeyi umuyor.

Profesör Morello, "Kuantum hata düzeltme protokollerini uygulamak için genellikle yüzde 1'in altında hata oranlarına ihtiyaç duyarsınız" dedi.

Artık bu hedefe ulaştığımıza göre yararlı hesaplamalar için güvenilir şekilde büyütülen ve çalışan silikon kuantum işlemcileri tasarlamaya başlayabiliriz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU