Washington Post manşetten verdi: "Türkiye yapımı İHA'ların kullanılması, Ukrayna-Rusya gerginliğinde parlama noktası oldu"

Ukrayna ve Türkiye, Ukrayna'da bir İHA üretim alanının kurulmasında da anlaşmıştı

ABD'nin en etkili yayın kuruluşlarından Washington Post, Ukrayna'nın Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarıyla (İHA) Donbas'ta Rusya destekli ayrılıkçılara yaptığı saldırıyı manşetine taşıdı. 26 Ekim 2021'de gerçekleştirilen saldırıda Türk yapımı İHA'ların kullanılmasının Rusya ve Türkiye arasındaki gerilim alevlendirdiği belirtildi. 

Ukrayna o dönem yapılan açıklamada D-30 obüsünün imha edildiğini belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu haberde, "NATO üyesi Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB2 insansız hava aracıyla 26 Ekim'de yapılan saldırı, Ukrayna'nın doğusunda yaklaşık 8 yıldır görülen herhangi bir çatışma değildi; daha fazlasını temsil ediyordu" ifadeleri yer aldı.

Rusya açısından bu gelişme Ukrayna'nın bölgedeki askeri dengeyi değiştirmek için cephaneliğini güçlendirdiğine işaret ediyordu. Moskova tam da bu nedenle NATO'nun Ukrayna ve Gürcistan gibi eski Sovyet ülkeleriyle savunma konusunda yaptığı tüm ortak çalışmaları sonlandırmasını talep ediyor.

Bununla birlikte Moskova, Ukrayna sınırı yakınına yığdığı 100 binden fazla asker ve askeri teçhizatın saldırı hazırlığı anlamına gelmediğini belirtiyor. Öte yandan ABD istihbaratı bu ay gerçekleşebilecek çok cepheli bir işgale karşı uyarıyor.

Her ne kadar ABD'nin sağladığı Jalevin tanksavar füzeleri Ukrayna'nın en önemli askeri teçhizatı arasında yer alsa da daha düşük profilli Bayraktar'ın kullanılması Moskova'yı harekete geçirdi. 

Bayraktar TB2'nin satışının yanı sıra Kiev ve Ankara, Ukrayna'da bir İHA üretim tesisinin kurulmasında da anlaşmıştı.

Ukraynalı askeri uzman Serhiy Zgurets, "Bunun elbette düşmanlıklar için tamamen farklı koşullar yarattığını düşünüyorum" diyor.

Düşman üzerinde duygusal ve gerçek bir etki unsuru.

Ukrayna ilk Bayraktar'ı 2019'da satın alsa da İHA'ları 26 Ekim'deki saldırıya kadar yalnızca keşif uçuşları için kullanmıştı.

Kremlin'in açıklamasına göre Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında aralıkta yapılan telefon görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı, Türk yapımı İHA'ların kullanılmasını "yıkıcı" bir davranış ve "kışkırtıcı bir faaliyet" diye nitelemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ysa Ukrayna'nın silahları konuşlandırmasından Ankara'nın sorumlu tutulamayacağını söylemişti. 

 

 

Rusya ordusu konusunda uzman Rob Lee, bazı NATO üyeleri Ukrayna'ya silah satışı konusunda temkinli davransa da Türkiye'nin "joker" olduğunu belirtiyor. Örneğin Ukraynalı yetkililer, NATO Destek ve Tedarik Ajansı aracılığıyla savunma silahları almalarına Almanya'nın engel olduğunu söylemişti.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi'nden (EDAM) Sinan Ülgen de haberde Türkiye'nin Ukrayna'ya desteğinin Rusya'yla olan ilişkisi nedeniyle "hassas ve zorlu bir dengeleyici eylem" olduğunu belirtiyor. 

Moskova ve Ankara'nın son dönemdeki ilişkileri son derece karmaşık bir seyre sahip. 

Türkiye ve Rusya, iç savaş yaşanan Suriye ve Libya'da karşı karşıya gelmişti. Türkiye aynı zamanda Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alarak NATO ortaklarını kızdıran ve ABD'nin yaptırımlarıyla sonuçlanan bir harekete imza atmıştı. 

Erdoğan hükümeti Rusya'nın 2014'te Ukrayna'dan Kırım'ı ilhakını tanımayı reddetme konusunda sert bir tavır alırken Moskova'ya yaptırım uygulama açısından Avrupa ve ABD'yi takip etmemişti.

Türkiye, Ukrayna'yı İHA'lar için büyüyen müşteri listesini genişletme fırsatı olarak görürken bu Rusya'yla ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına neden olabilir. 

 

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU