Türkiye siyasetinin okuması gereken alternatif bir Ömer'in yolu hikayesi

Türkiye bir basketbolcu kaybetti, NBA bir yıldız kazandı. Hem de rekorlar kıran bir genç yıldız!

Kolaj: Independent Türkçe

Dünyanın en büyük havalimanlarından birini yapmakla övünen siyasilerin, o havalimanı dış hatlarından çıkan gençlere de üzülmesi gerekiyor. 

Hatta öyle ki dış hatlarda, ellerinde pasaportlarıyla "Türkiye bir mühendis kaybetti, Amerika bir garson kazandı", "Türkiye bir doktor kaybetti, İngiltere bir kurye kazandı" şeklinde tweetler atan gençleri görüp, asıl beka sorununun bu olduğunu düşünmesi gerekiyor Türkiye'deki tüm siyasilerin. 

Hem de sadece iktidarın değil; iktidarıyla, muhalefetiyle acil eylem planlarında bu ülkeden umudunu yitiren gençlere nasıl yeniden ümit vereceklerini düşünmesi gerekiyor.

İktidar kanadının "Sen Mus'ab bin Umeyr'sin", "Sen Türkiye'sin, ümmetin umudusun Recep Tayyip Erdoğan'sın" videolarıyla bunu yapamadığı apaçık ortada.

Muhalefet kanadının ise, gençlerin bildiği sorunları yüksek perdeden dile getirmekten öteye geçememesi bir sıkışmışlığa neden oluyor. 

Hatta öyle ki "Ömer'in yolu" isimli siyasal kampanyayı, iktidar kanadından satın alıp muhalefete transfer etmek; gözünü muhalefete çevirmiş gençler için derin bir hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor.

İşte bu dosya da tam olarak Ömer'in yoluyla ilgili.

Ama bir İslami gönderme olmadan, sağ seçmene göz kırpmak adına Hz. Ömer'i bir siyasal kampanya metasına dönüştürmeden 2022 gerçekliğinde bir Ömer'in hikayesiyle ilgili.

Bu ülkeden giden ve kendisine yol çizmek için müthiş mücadeleler vermiş Ömer'in yolunu anlatmak istiyorum size. 

Çünkü bu hikaye önüne engeller konulsa bile kafasına koymuş, hedefini çizmiş bir gencin yaptıklarının hikayesi. 

Çünkü bu hikaye karamsar olan, umudunu yitirmek üzere olan gençlere bir umut ışığı olabilecek bir hikaye. 

Bu, 23 yaşında NBA tarihine geçmiş bir Türk gencinin öyküsü.

19 Haziran 1998 doğumlu Ömer Faruk Yurtseven'in hikayesi.
 

FI9wU-sXwAQaA_v.jpeg
Ömer Faruk Yurtseven / Fotoğraf: Twitter

 

Ömer'in yolu 

2014 senesinde düzenlenen FIBA 16 Yaş Altı Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda en iyi 5'ine seçilen Ömer Faruk, aynı sene Jordan Brand Classic kampında keşfedilmek için ter akıtmış bir sporcu olarak dikkatleri üzerine çekmeye başladı. 

20 Mart 2015 tarihinde Fenerbahçe formasıyla Emporio Armani Milano karşısında ilk Euroleague maçına çıktı ve 2 sayı kaydetti.

Genç yaşında Fenerbahçe A takımında kendisine yer buldu. Obradović'in Fenerbahçe'nin NBA takımlarıyla yaptığı maçlarda Ömer Faruk Yurtseven'i takıma yazması ona duyulan güveni gösteriyordu.

Hatta Ömer, Fenerbahçe'nin Brooklyn Nets'i 101-95 yendiği maçta 8 sayı bulmuştu. 
 

611a26f486b2453030395a71.jpg
Fotoğraf: AA

 

Ömer'in yol kazaları

Ömer'in kariyerinde sezon devam ederken bir genç basketbolcunun yaşayabileceği süre alamama, pişme ve zamanını bekleme süreçleri yaşanırken beklenmedik krizler çıkıyordu.  

Hem de ne krizler! Milli takım, Fenerbahçe, Obradović, Ömer'in ailesi herkesi içine alan büyük bir krizler silsilesi...


İlk kriz Amerika'ya gidiş şekliyleydi

NBA'in Amerika dışında düzenlediği bir organizasyon olan ve Avrupa'dan, Afrika'dan birçok NBA yıldızını lige kazandıran bir organizasyon olan Basketball Without Borders davet almıştı Ömer Faruk Yurtseven. Bu daveti hemen hocası Obradović'e bildirdi.

Basketbol denilince dünyada saygı gösterilen isimlerin başında gelen koç Obradović, Ömer'e izin veriiyor. Hatta öyle ki Ömer'in Toronto'ya giden uçak biletini bile Fenerbahçe alıyor. 

Ancak işin rengi Ömer'in Amerika planlarıyla Türkiye kariyerinin çelişmesiyle başlıyor. Fenerbahçe Ömer'e 5 yıllık kontrat öneriyor; ancak Ömer Amerika'da kolej basketbolu deneyimi yaşayıp eğitimine orada devam etmek istemesi krizin ilk işareti olarak görülüyor.

Ömer için seçim zamanı geliyor; Amerika'da bir okulda eğitim ve kolej basketbol ligi mi, yoksa Fenerbahçe mi?  

Ömer tercihini Amerika'dan yana yapıyor ve Obradović kelimenin tam anlamıyla çileden çıkıyor. 

2018 Draft seçimlerine girmek yerine Ömer yine bir zar atıyor ve Georgetown Üniversitesi'nin yolunu tutuyor.

Tam her şeyi yoluna koydum derken, bu sefer de Milli Takım'la yeni bir krizin başrolünde kendisini buluyor Ömer Faruk Yurtseven.
 

obradovic-omer-faruk-yurtseven-kendisi-hakkinda-konusmami-hak-etmiyor.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Milli forma krizi

Bir yandan kariyerini inşa etmeye çalışan Ömer, bir yandan da krizlerde kendisine yöneltilen suçlamalarla karşı karşıya kalıyor.

İlk krizde Obradović bombalarından sonra bu sefer de Fenerbahçeli Ömer Onan'ın Federasyondaki pozisyonuyla yeni bombalar patlıyor. 

Hem de bu sefer "Biz çağırdık Ömer Faruk Yurtseven milli formayı kabul etmedi" şeklinde çok ağır bir ithamla karşı karşıya kalıyor Ömer.

Halbuki hikayenin Ömer Faruk Yurtseven tarafı hiç de böyle değildi.

Okul değişikliği nedeniyle öğrenci vizesi iptal olan ve yeni okulunun vize başvurusunda bekleyen Ömer, Milli Takım kampına katılması durumunda vizesi çıkana dek Amerika'ya geri dönememe riskiyle karşı karşıya kalacaktı.

Ve olası bir vize sıkıntısında Amerika kariyeri başlamadan sona erecekti. 

Kafkaesk bir bürokrasiyi anımsatan bu hikayenin en üzücü yanı ise Amerikalı yetkililerin Türkiye Basketbol Federasyonu'nu bilgilendirip, yazılar yazmasına rağmen Ömer Faruk Yurtseven disiplin cezası alıyor Türkiye'de! 

Tüm bu hikayelerin sonucunda adeta basketbolun 'Persona non gratası' ilan edilen Ömer, sadece kariyerine odaklanıyor. Orada da aksilikler, kurallar, cezalar peşini bırakmıyor. 

En sonunda Miami Heat'le bir sözleşme imzalayan Ömer için o dönem bu takımda yer bulması mucize olarak niteleniyor.
 

FIqanAgXMAIHUko.jpeg
Fotoğraf: Reuters

 

Kimse Ömer'in Miami Heat'te forma giymesini, süre almasını beklemiyor. Hatta yaşıtları ve kendisinden küçüklerin Draft seçimiyle NBA'in yolunu tuttuğu bir sezon başlangıcında ise Ömer'in yolu bu sefer "Yenilgi yenilgi büyüyen zafer vardır" dizeleri gibi açılıyor. 

NBA'de takımların genç oyuncularını görmek için yer aldığı sezon öncesi turnuvada Ömer Miami Heat teknik ekibinin gözüne giriyor ve A takıma yükseliyor.

Sezon içinde sakatlıklar bir fırsata dönüyor ve Ömer 2021 senesinde bir anda kendisini NBA'in en önemli takımlarının birinde süre alırken buluyor.
 

omer-faruk-yurtsevenden-m-154_2.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

İşte hikaye de burada çok ilginç bir hal alıyor. 

Ömer Faruk Yurtseven, 11 maç art arda 12 ve üstünde ribaunt alarak çaylak yılında böyle bir seri yakalayan tarihteki ikinci oyuncu oluyor ve Blake Griffin ile unvanı paylaşmaya başlıyor. 

Ömer Faruk Yurtseven, NBA'de 1993'ten beri üst üste dört maçta 15 ve üzeri ribaund alan ilk çaylak oluyor ki. Bunu son olarak 1993'te Shaquille O'Neal'ın başarması olayın büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Şu anda NBA'de rakip takım hocalarından basına dek herkes Ömer Faruk Yurtseven'i konuşuyor. NBA AllStar seçmelerinde de yılın çaylağı listesinde ilk 10'dan giriyor Ömer.
 


İşte bu, Türkiye siyasetinin, siyasetçisinin okuması gereken alternatif bir Ömer'in yolu hikayesi.

Çünkü demagojiden uzak, popülizmden beslenmeyen tamamıyla kendisini hedefine adayan bir yol bu Ömer'in yolu.

Ömer belki bu tweeti atmadı Türkiye'den giderken ama biz söyleyelim;

Türkiye bir basketbolcu kaybetti, NBA bir yıldız kazandı. Hem de rekorlar kıran bir genç yıldız! 

Yolun açık olsun Ömer! 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU