Babacan: Merkez Bankası 17 milyar dolarlık döviz satmış, bunun 9 milyarını da gizli saklı yapmış

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Merkez Bankası'nın 20 Aralık akşamı 17 milyar dolar sattığını kaydederek, "Arka kapıdan 130 milyar doları satmıştı ya, aynı işi tekrarlamış" diye konuştu

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Merkez Bankası rezervlerinin eksiye düştüğünü hatırlatarak, "Kasımın sonunda rakam eksi 47, aralık sonunda eksi 64. Demek ki aralık ayında Merkez Bankası 17 milyar dolarlık döviz satmış. Bunun 9 milyarını da gizli saklı yapmış" diye konuştu.

Babacan, FOX TV'de 'İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat' programına konuk oldu.

"Merkez Bankası'nın yanlış bir kararıyla enflasyon beklentisi ve faizler artıyor"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralık ayında kredi faizlerinin yüzde 23,57'den yüzde 29,55'e çıkarıldığını kaydeden Babacan, "6 puanlık artış var. Cumhurbaşkanı faizi indireceğim, indirdim dedi. Sadece Merkez Bankası'nın bankalardan aldığı faizi indirdi.  Merkez Bankası'nın yanlış bir kararıyla enflasyon beklentisi ve faizler artıyor. Cumhurbaşkanının yanlış tezi var 'faiz sebep, enflasyon sonuç' diye. Doğru olması mümkün değil, işlemiyor, çalışmıyor. İstediği kadar ısrar etsin. Son 20 yılın en yüksek enflasyonunu yaşadık. Cumhurbaşkanının tezi doğruysa bu neden düşmüyor? Bu millet şu anda çok büyük bir bedel ödüyor. Alışverişe çıkan herkes görüyor ki yüzde 36'lık enflasyon bile hayali" ifadelerini kullandı.

"17 milyar dolar nerede?"

20 Aralık akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni mevduat sistemine geçildiğini açıkladığını anımsatan Babacan şöyle devam etti:

Fakat bir baktık o akşam ve ertesi gün Merkez Bankası arkadan cayır cayır dolar satmış. Arka kapıdan 130 milyar doları satmıştı ya, aynı işi tekrarlamış. Rakamlar çok açık. Merkez Bankası'nın rezervi eksiye düştü. Kasımın sonunda rakam eksi 47, aralık sonunda eksi 64. Demek ki aralık ayında Merkez Bankası 17 milyar dolarlık döviz satmış. Bunun 9 milyarını da gizli saklı yapmış. Bu 17 milyar dolar nerede? Cevap veremiyorlar çünkü gizli saklı yapıyorlar. Bu krizin çözülmesi sadece ekonomi politikalarıyla olmaz. Çok daha geniş bir alanda çalışmayı gerektirir. Hukuk, adalet, dış politika ve iyi eğitim politikası olmadan sorunları çözemezsiniz. Öncelikle zemini sağlamlaştırmak gerekiyor.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU