El Salvador'da kürtaj nedeniyle yıllarca hapis yatan üç kadın serbest bırakıldı

Üç kadın, 30'ar yıl hapse mahkum edilmişti

Katı kürtaj yasaklarının uygulandığı El Salvador'da kadın hakları aktivistleri, Devlet Başkanı Nayib Bukele yönetimine karşı protestolar düzenlemişti (AP)

El Salvador'da kürtaj yasağından dolayı 30'ar yıl hapis cezası alan üç kadın perşembe günü serbest bırakıldı.

Kürtajın Suç Olmaktan Çıkarılması İçin Yurttaş Grubu'ndan (Citizen's Group for the Depenalization of Abortion) ünlü kadın hakları aktivisti Morena Herrera, cuma günü yaptığı açıklamada kendilerine bir kadının serbest bırakılacağının söylendiğini fakat hapishaneye ziyarete gittiklerinde üç kadının salıverildiğini gördüklerini belirtti.  

Herrera, "Zacatecoluca'daki  hapishaneye gittik. Karen, Kathy ve Evelyn hapishaneden çıktı. Özgürler ve evlerine döndüler" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek Mahkeme'ye kadınların cezalarının hafifletilmesi için birçok dilekçe gönderildiğini ifade eden aktivist, Karen'in 6, Kathy'nin 8, Evelyn'in de 13 yıldır hapis yattığını duyurdu.

Grubun açıklamasına göre kürtaj yasaklarından ötürü 14 kadın daha hapis yatıyor. 

ABD'deki Kadın Eşitlik Merkezi'nin (Women's Equality Center) yönetici direktörü Paula Avila-Guillén de "Dilekçelerimizin karşılık bulduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz. Bukele'ye diğer masum kadınların özgürlüğe kavuşmasını sağlamak için çalışacağı hususunda güveniyoruz" dedi.

Çirkin Betty'le (Ugly Betty) tanınan oyuncu América Ferrera ve Resident Evil (Ölümcül Deney) serisiyle ünlenen model ve oyuncu Milla Jovovich de geçen hafta El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'den, hapishanedeki kadınların Noel'de eve gitmelerine izin verilmesini talep etmişti.  

Kasımda Amerikalılar Arası İnsan Hakları Mahkemesi (The Inter-American Court of Human Rights), El Salvador'un adı Manuela olarak açıklanan, kürtaj yaptırmaya çalıştığı gerekçesiyle 2008'de tutuklanan ve 2010'da hapishanede hayatını kaybeden iki çocuk annesi kadının hakkını ihlal ettiğine karar vermişti. 

El Salvador, kürtaj konusundaki sert politikalarıyla sık sık gündeme geliyor. Ülkede, tecavüz vakalarında ya da annenin hayatının riske girdiği durumlarda bile kürtaj yaptırılması yasak. Buna uymayan kadınlarsa cinayet suçundan yargılanabiliyor ve 50 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Nikaragua, Honduras ve Dominik Cumhuriyeti de El Salvador gibi katı kürtaj yasağı uygulayan Orta Amerika ülkeleri arasında.  



Independent Türkçe, AP, Barron's

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU