ABD: El Salvador'da Bukele yönetimi çetelerle gizlice müzakere ediyor

Bukele, iddiaları "bariz yalan" diye niteledi

Filistin asıllı Nayib Bukele, kripto paraya verdiği destekle biliniyor (AP)

ABD, El Salvador yönetimini ülkedeki çetelerle gizlice müzakere etmekle suçladı.

Hazine Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele ve yönetiminin, ülkede işlenen cinayetlerin durması ve iktidar partisine destek vermesi için MS-13 ve Barrio 18 adlı çetelerle görüştüğü öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, çetelerle temasa geçtiği gerekçesiyle Adalet Bakan Yardımcısı Osiris Luna Meza ve Social Fabric Reconstruction Unit (Sosyal Dokuyu Yeniden Yapılandırma Birimi) adlı yardım kuruluşunun başkanı Carlos Amílcar Marroquín Chica'nın yaptırım listesine alındığını duyurdu.

Ülkede El Faro adlı haber sitesi, Bukele yönetimine geçen sene benzer suçlar yöneltmişti. Bukele ise bu suçlamaları reddetmişti.

Hazine Bakanlığı ise yönetimin, şiddet olaylarının azalması ve cinayet sayısının düşmesi için çetelere para aktardığını öne sürdü.

İddiaya göre Meza ve Chica, çete üyelerinin cezaevlerine giderek liderleriyle görüşmesini sağladı. Ayrıca hapisteki çete liderlerinin, cep telefonu kullanabilme ve seks işçileriyle görüşebilme imkanlarına eriştiği iddia edildi.
 


ABD'li yetkililer ayrıca, çetelerin Bukele'nin partisine seçimlerde destek vermeyi kabul ettiğini savundu. Bu yılın başında yapılan seçimlerde Bukele'nin partisi Yeni Fikirler Partisi (Nuevas Ideas), kongrede çoğunluğu kazanmıştı.

ABD yönetimi, MS-13 ve Barrio 18 gibi çetelerin New York'la Virginia başta olmak üzere pek çok bölgede Güney Amerika kökenli kesimler üzerinde etkili olduğunu savunuyor. El Salvador'daki çete faaliyetlerinin, göçmen sayısında artışa yol açtığı da düşünülüyor.

AP haber ajansı, açıklamaların ve yaptırımların Washington'la San Salvador arasında halihazırda yüksek olan gerilimi artıracağının "kesin" olduğunu yazdı.

Zira Bukele, 150'nin üzerinde hakimi görevden almasına ABD tepki göstermişti.

"Bariz yalan"

Bununla birlikte El Salvador Devlet Başkanı, ABD'nin iddialarını dün yalanladı. Twitter'dan yaptığı açıklamada iddiaların "bariz yalan" olduğunu söyleyen Bukele, şöyle yazdı:

ABD yönetiminin çıkarlarının, herhangi bir ülkedeki demokrasiyle hiçbir alakası olmadığı açık. Durumun böyle olduğunu düşünenlerin olması komik.

Yaptırım uygulanan Meza ve Chica da bu paylaşımları retweet'ledi.

 

Independent Türkçe, AP, Washington Post, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU