Kadirov'dan Türkiye'ye Dudayev tepkisi: Grozny'de Abdullah Öcalan'ın ismini ölümsüzleştirmek çok mantıklı bir hamle olur

Kocaeli'de bir süre önce açılan Cevher Dudayev Parkı'na tepki gösteren Çeçen lider Ramazan Kadirov, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sesleniyorum: Kararını ver" ifadelerini kullandı

Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov / Fotoğraf: AA

Kocaeli'nin Körfez Belediyesi tarafından 9 ay önce yapımına başlanan Cevher Dudayev Parkı, geçtiğimiz günlerde tamamlanarak açıldı. Cevher Dudayev Parkı, Çeçen lider Ramazan Kadirov'un tepkisini çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Dudayev'i 'terörist' olarak gören Rusya'ya bağlı özerk Çeçenistan Cumhuriyeti'nin Başkanı Ramazan Kadirov, Türkiye'ye yönelik bir mesaj yayınladı.

Kadirov, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda Türkiye'yi "teröristlere arka çıkmakla" suçladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Kadirov, açılan parka misilleme olarak PKK kurucusu Abdullah Öcalan'ın ismini bir parka vermekle tehdit etti.

kadirov-telegram.jpg
Çeçen lider Kadirov, Telegram hesabından Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi / Ekran Görüntüsü: Telegram

 

Kadirov, "Açıkça Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sesleniyorum: Kararınızı verin! Ya teröristleri açıkça destekleyen bir ülke statüsü alın ya da Rusya Federasyonu ile şeffaf ve dürüst bir ilişki kurun" dedi.

Kadirov açıklamanın devamında ise ,"Kaçakların ve suçluların sığındığı Türkiye'de açıkça etkinlikler düzenleniyor, binlerce insanın ölümünden sorumlu olan teröristlerin isimleri parklara veriliyor. Bizim de buna karşışık verme hakkımız var. Örneğin Grozny'de Abdullah Öcalan'ın ismini ölümsüzleştirmek çok mantıklı ve siyaseten doğru bir hamle olur" ifadesini kullandı.

Rusya'ya çağrıda bulundu

Kadirov ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na da çağrıda bulundu. Kadirov, "Türk yetkililerin bu yaptığı hareket yıllardır gelişen Rus-Türk ilişkilerine doğrudan tehdittir. Buna dikkat etmek ve bu tür kararlarla ilgili proaktif diplomatik adımlar atılmalıdır" dedi.

cd.jpg
Kocaeli Körfez Belediyesi, Cevher Dudayev Parkı'nın açılışını 10 Aralık tarihinde yapmıştı / Fotoğraf: Twitter @korfezbelediye

 

Cevher Dudayev kimdir?

Cevher Dudayev, Çeçenistan'ın Yalho köyünde doğdu. 23 Şubat 1944‘te Sibirya‘ya sürgün edilenlerin arasına katıldığında henüz, annesinin kucağında, 15 günlük bir bebekti. 1989‘da Estonya‘da stratejik hava kuvvetleri filoları komutanlığında görev yaparken Baltık Ülkeleri‘nde başlayan bağımsızlık hareketlerinin kuvvet kullanılarak bastırılması için Moskova‘dan emir aldı. Ancak bu emri yerine getirmedi ve adı isyancı generale çıktı. Dudayev, ceza olarak askeri birliği ile birlikte Grozni‘ye sürgüne gönderildi. 1990 yılının Mayıs ayında görevinden istifa etti. Kasım 1990‘da toplanan Çeçen Halkının Kurultayı‘na davet edildi ve sonradan “Çeçen Milli Kongresi” adını alan bu halk meclisinin icra kurulu başkanlığına seçildi.

Çeçenistan'ın ilk cumhurbaşkanı oldu

19-21 Ağustos 1991‘de Gorbaçov‘a karşı girişilen başarısız darbe teşebbüsü sırasında darbecilerin karşısında yer aldı. Sonrasında, darbecilerle işbirliği yapan Çeçen-İnguş Cumhuriyeti Hükümeti‘ni düşürmek için başlatılan halk hareketinin başına geçti. Aydınlar ve tüm Çeçen halkı kendisini destekledi. 27 Ekim 1991‘de yapılan seçimlerde yüzde 85 oranında oy alarak Çeçenistan Cumhurbaşkanlığı‘na seçildi.

Cevher Dudayev, 21 Nisan 1996'da Rus bir senatörle telefonda görüşürken telefon sinyalinden konumu tespit edildi ve lazer güdümlü savaş uçağı füzesiyle öldürüldü.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU