Son 90 yılın en büyük memeli keşfi: 14 yeni tür birden tanımlandı

"Bu heyecan verici bir keşif ama zaman zaman sinir bozucuydu"

Kır farelerinin kafataslarının boyutu gibi çeşitli fiziksel özellikleri arasındaki farklar, sınıflandırmada rol oynadı (Jake Esselstyn)

Endonezya'daki Sulawesi adasında yaşayan sivri fareleri 10 yıl boyunca gözlemleyen bilim insanları 14 yeni tür keşfetti.

ABD'deki Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden Jake Esselstyn'ın da yer aldığı araştırma ekibi bulgularını hakemli bilimsel dergi Bulletin of the American Museum of Natural History'de yayımlanan bir makalede detaylandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1931'den beri tek bir makalede en fazla sayıda memelinin keşfi açıklanmış oldu.

Ekip, 1368 örnekten topladığı genetik ve morfolojik verileri analiz ederek, Crocidura cinsi kır faresinin 14 yeni endemik türünü tanımladı.

Araştırmanın ortak yazarı Esselstyn, "Bu heyecan verici bir keşif ama zaman zaman sinir bozucuydu" diye konuştu.

Genellikle, her seferinde yeni bir tür keşfederiz ve bundan büyük heyecan duyarız. Ancak burada ilk birkaç yıl kaç tür olduğunu çözemedik. Kahrediciydi.

Tropik bir bölgede yer alan Sulawesi, biyolojik çeşitliliği teşvik eden çeşitli habitat türlerine sahip. Dağlık ada, yaklaşık 174 bin 600 kilometre.

Araştırmacılar, bu tropikal ormanlık dağların çok sayıda kır faresi türünün yaşaması için elverişli bir ortam olduğunu düşünüyor.
 

Crocidura
Crocidura cinsi farelerden birçok örnek incelendi (Kevin Rowe)


Kuyruk uzunluğu, renk, kıl uzunluğu, kafatası boyutu vb. gibi fiziksel özellikleri DNA analizleriyle birleştiren araştırmacılar, yeni türleri Latince isimleriyle şöyle sıraladı:

Crocidura microelongata, C. quasielongata, C. pseudorhoditis, C. australis, C. pallida, C. baletei, C. mediocris, C. parva, C. tenebrosa, C. brevicauda, ​​C. caudicrassa, C. normalis, C. ordinaria ve C. solita.

Araştırmacılara göre, Sulawesi gibi tropik ve uzak bölgelerin keşfedilmesi ve türlerin sınıflandırılması özellikle de koruma çabaları için önem arz ediyor.

Esselstyn, "Taksonomi, çok fazla biyolojik araştırma ve koruma çabasının temelidir. Kaç tür olduğunu veya bunların nerede yaşadığını bilmezsek yaşamı anlama ve koruma kapasitemiz ciddi şekilde sınırlanır" dedi ve ekledi:

Bu çeşitliliği belgelememiz ve adlandırmamız çok önemli. Memeliler gibi nispeten iyi bilinen gruplarda bile birçok yeni tür keşfediyoruz. Bir de daha az göze çarpan organizmalarda belgelenmemiş çeşitliliği hayal edin.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, Louisiana Eyalet Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU