Bilim insanları astım semptomlarının neden geceleri kötüleştiğini çözdü

Uyku sırasında astımın kötüleşmesinin ardındaki kesin mekanizma bilinmezliğini koruyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, astım nedeniyle 2019'da 461 bin kişi hayatını kaybetti (Pikist)

Astım hastalarının geceleri neden daha kötü belirtiler yaşadığını açıklayan yeni bir araştırmaya göre, vücudun uyku-uyanıklık döngüsünün kontrolüyle bağlantılı doğal bir hormon olan melatonin, havanın akciğerlerden içeri ve dışarı hareket etmesini sağlayan yoldaki daralmayı şiddetlendiriyor.

Birçok rapor, astım kaynaklı ölümlerin yarıdan fazlasının geceleri meydana geldiğini gösteriyor ki bu da gece astımı semptomlarıyla solunum rahatsızlığına bağlı ölümler arasında bir ilişki olduğunu düşündürüyor.

Astım hastaları, bronkokonstriksiyon adı verilen ve bronşun düz kaslarının (havanın akciğerlerinizden içeri ve dışarı hareket etmesini sağlayan yol) kasıldığı bir semptom nedeniyle nefes almakta güçlük çekiyor. Birçok hasta bu hava yolunu genişletmek için astım inhalerleri aracılığıyla bronkodilatör ilaçlar alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önceki çalışmalar bu semptom için alerjenlere maruziyetin artması, solunum yollarının soğuması, uyku pozisyonu ve geceleri hormon salgılanması gibi açıklamalar önerse de astımın geceleri kötüleşmesinin kesin nedeni gizemini koruyor.

Tohoku Üniversitesi Diş Hekimliği Enstitüsü'nden Kentaro Mizuta liderliğindeki araştırmacılar ise bir uyku hormonu olan melatoninin astımı kötüleştirdiğini keşfetti.

Saat farkından kaynaklı sersemlik ya da vardiyalı çalışma gibi kısa vadeli uykusuzluk tedavisi için oral yolla ilaç olarak da alınan bu hormonun bir bronkokonstriksiyon halini kolaylaştırdığını söylüyorlar.

American Journal of Physiology Lung Cellular and Molecular Physiology'de cumartesi günü yayımlanan çalışmaya göre, melatoninin MT2 reseptör proteininin aktivasyonu yoluyla bu hormon, bronkodilatörün rahatlatıcı etkisini zayıflatıyor.

Çalışmada araştırmacılar melatoninin MT2 reseptörünün insan solunum yolu düz kaslarındaki ifadesini tespit etti. Melatonin MT2 reseptörünün daha yüksek dozlarda melatoninle aktive olmasının, bronşların daralmasına yol açtığı keşfedildi.

Araştırmada ayrıca melatoninin yaygın kullanılan ve β-adrenoseptörleri uyaran bir bronkodilatör sınıfının rahatlatıcı etkilerini azalttığı tespit edildi.

Dr. Mizuta yaptığı açıklamada, "Melatonin serum konsantrasyonu hava yolunun daralmasına önemli ölçüde teşvik etmese de uykusuzluk, saat farkından kaynaklanan sersemlik veya kanser tedavisi için klinik olarak kullanılan daha yüksek dozlu melatonin astım semptomlarını kötüleştirdi ve bronkodilatörlerin terapötik etkisini bozdu" dedi.

Çalışmanın bir diğer ortak yazarı Haruka Sasaki, "Melatoninin MT2 reseptörünü bloke eden farmakolojik tedavi melatoninin solunum yolları üzerindeki zararlı etkilerini engelleyebilir" diye ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU